Mai puţină rapiţă şi mai multă floarea-soarelui - Revista Ferma
3 minute de citit

Mai puţină rapiţă şi mai multă floarea-soarelui

analiza rapita 02 Mai puţină rapiţă şi mai multă floarea-soareluiConsiliul Internaţional pentru Cereale (International Grains Council / IGC) a prezentat primele proiecţii cuprinzătoare pentru producţia globală de seminţe de rapiţă şi de floarea soarelui în următorul an de comercializare.

Conform estimărilor IGC pentru sezonul 2024/2025, producţia mondială de rapiţă ar urma să ajungă la 88 milioane de tone. Deşi ar fi cu 1,4 milioane tone (1,6%) mai puţin decât în anul precedent, această cantitate ar depăşi media pe cinci ani cu 12 milioane de tone. Motivul invocat pentru declinul moderat este reducerea suprafeţelor semănate cu rapiţă, ca răspuns la preţurile de producător mai scăzute din cauza disponibilităţii stocurilor.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, experţii de la Londra prevăd o recoltă de rapiţă în 2024 de numai 18,8 milioane de tone, după cele 19,8 milioane de tone recoltate anul trecut. În acest context, IGC observă o diminuare cu 6 procente a suprafeţelor de rapiţă înfiinţate în acest sezon pe teritoriul UE.

Câtă rapiţă ar putea recolta fermierii români?

Pentru România, analiştii se aşteaptă la o producţie de 1,4 milioane tone de rapiţă în 2024, cu 500.000 tone mai puţin faţă de sezonul anterior. Scăderi se anunţă şi în cazul Franţei şi Poloniei. În schimb, în Germania producţia ar urma să fie cu 2,6% peste cea de acum un an, fiind estimată o recoltă de 4,4 milioane tone.

Referitor la Canada, cel mai mare producător de rapiţă din lume, International Grains Council mizează pe o producţie de 18,4 milioane de tone, ceea ce ar corespunde unei creşteri de 100.000 de tone de la un an la altul. De menţionat totuşi faptul că rapiţa nu a fost încă înfiinţată în Canada, la fel ca şi în Australia, motiv pentru care această prognoză este supuse unei mari incertitudini.

Suprafaţă de floare mai mică, dar cu randament mai bun

Spre deosebire de rapiţă, IGC se aşteaptă ca producţia globală de seminţe de floarea-soarelui pentru sezonul agricol 2024/2025 să crească cu 600.000 de tone sau 1% comparativ cu anul precedent, până la 58,5 milioane de tone. Această prognăză este însă în curs de actualizare deoarece ţările producătoare importante din emisfera nordică nu şi-au stabilit încă suprafeţele pe care le vor aloca acestei culturi.

Având în vedere scăderile de preţ pe pieţele internaţionale, pe fondul unei bune aprovizionări, experţii londonezi prevăd o reducere a suprafeţei cultivate cu floarea-soarelui la nivel mondial de aproximativ 2%, diminuare compensată totuşi prin creştera randamentelor.

În mod concret, IGC se aşteaptă ca UE să producă anul acesta 10,5 milioane tone de seminţe de floarea-soarelui, după ce în 2023 s-a obţinut o recoltă de 10,2 milioane tone. România rămâne cel mai important producător din spaţiul comunitar, cu o creştere estimată de 100.000 de tone până la 2,4 milioane de tone. Creşteri de aceeaşi amploare sunt aşteptate pentru Franţa şi Bulgaria. Pentru Ucraina, însă, Consiliul se aşteaptă ca producţia să scadă cu 300.000 de tone, până la 16,2 milioane de tone.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →