3 minute de citit

Magazinul cu pepeni de la drumul mare

La intersecția șoselei principale cu drumul drept care duce în comuna Gheorghe-Doja, îmi atrage atenția un panou fixat deasupra tarabei: ”Avem pepeni cu semințe”.

O fi vreo nouă modă, îmi spun. Așa cum sunt și strugurii fără sâmburi. Așa cum ne dorim peștele fără oase…

 

GOSPODĂRIA DE LA ŞOSEA

Aici nu e doar taraba asta, construită dichisit, ca să țină pepenii mari. Lângă tarabă, se află magazinul propriu-zis, de care stau lipite două rulote. În spate, o sală mică, o bucătărie.

Familia Spătărelu și-a amenajat aici o mică gospodărie. În magazin e răcoare, mă simt ferit de arșița care mușcă din culturile agricole ale Bărăganului și răsucește frunza porumbului ca pe foița unei țigări.

Magazinul e burdușit cu pepeni verzi vărgați și cu roșii puse în lădițe de plastic, dar și în coșuri din nuiele. Pepenii sunt la 3 lei/kg. Pe un raft stau înşirate câteva borcane mari cu murături și unele, mai mici, cu dulceață. Mai văd și două lăzi cu usturoi.

pepenii de la È™osea_b 

FERMA DIN SPATELE MAGAZINULUI

Ion Spătărelu mă îndeamnă să merg în spate, unde se află solariile, iar mai departe, hectarele cu pepeni. Un câine mare mă latră furios și smucește gata să rupă lanțul. Intru într-un solar, privesc roșiile, unele deja coapte, fac câteva poze, apoi ies, încins de cădura din interior.

În apropiere se află un bazin deschis, abia mă abțin să nu mă arunc în apa destinată irigării culturilor.

 

FELIA DE PEPENE ROŞU

Îmi place ce a construit familia Spătărelu aici, la șoseaua Lehliu Gară – Slobozia. Un magazin aprovizionat din ferma de șapte hectare care se întind în apropiere.

E lanțul cel mai scurt al comerțului nostru cu produse agricole. Mulți dintre agricultorii noștri și-ar dori un asemenea vad. Între timp, fermierul a adus din câmp un pepene verde și unul galben. Pune repede o tavă pe o masă și se apucă să-i felieze cu cuțitul. Nu aștept să mă invite: întind rapid mâna și apuc felia cu miezul roșu, copt, îmbietor. Mușc și gura mi se umple de răcoare dulce sau de dulceață răcoroasă.

 

VIN CLIENŢI ŞI DIN CONSTANŢA

Câmpul dogorește în depărtare, frunzele porumbului se răsucesc ca foița unei țigări, dar aici, în magazin, e umbră și pepenele gustos. Îl cred pe om că vin clienți tocmai din Constanța ca să cumpere pepeni de aici. Felul primitor al familiei Spătărelu se numără sigur printre motivele care îi pun la drum!

 Ion Spătărelu_b

Ion Spătărelu, fermierul de la şoseaua Lehliu Gară – Slobozia

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →