Ion Voinea, consultant tehnic APPR, a subliniat că la rapiţă în perioada de toamnă nu trebuie să obţinem o creştere vegetativă foarte mare, ci o creştere a sistemului radicular foarte puternică, pentru că acesta va permite culturii să pornească viguros în vegetaţie în primăvară. Oricum aparatul foliar din toamnă se va pierde peste iarnă, aşadar ne interesează mai mult sistemul radicular.
Cum fertilizăm eficient?
Pentru a avea plante viguroase este necesară intervenţia cu soluţii nutritive. Dar cu ce, cât, cum? „Fertilizarea rămâne clasică, în sensul că în toamnă să-i dăm rapiţei toată cantitatea de fosfor, o cantitate cât mai mică de azot (dacă o semănăm devreme sau în epoca pe care o consideram noi optimă). Azotul în toamnă nu face decât să favorizeze creşterea luxuriantă. Din punctul meu de vedere, cantitatea de azot dată în toamnă ar trebui doar să asigure mineralizarea resturilor vegetale, rapiţa dezvoltându-se în toamnă doar din rezerva de azot a solului, urmând ca în primăvară să se intervină pentru accelerarea dezvoltării culturii prin fertilizarea cu azot. De asemenea, să nu uităm microelementele extrem de necesare culurii de rapiţă”, explică, pe scurt, Ion Voinea.
Atenţie sporită la răsărire!
În perioada răsăririi, monitorizarea culturii trebuie făcută cât mai atent şi cât mai des posibil. „Pentru că nu mai avem umbrela de protecţie a tratamentului la sămânţă şi toamnele calde favorizează apariţia dăunătorilor, este posibil ca, dacă ai sărit o zi în monitorizarea culturii, să fii văzut azi rândurile de plante răsărite şi mâine să nu le mai vezi”, avertizează inginerul Ion Voinea. Şi, atenţie, lupta cu dăunătorii începe din prima zi!
foto: www.realagriculture.com
Perioada răsăririi rapiţei trebuie minitorizată extrem de atent. Fermierul trebuie să fie cu ochii pe cultură şi pregătit să poată interveni oricând cu tratamente prin sprayere – Robotul FERMY, Specialist Agri 4.0
un articol de
PAULA CIUPAG