Luna cerealelor de toamnă. Cum semănăm grâul durum? - Revista Ferma
5 minute de citit

Luna cerealelor de toamnă. Cum semănăm grâul durum?

La nivelul de dotare tehnică a fermelor vegetale, teoretic întreaga suprafață poate fi însămânțată în prima jumătate a lui octombrie, fapt care ar permite plantelor să beneficieze, până la intrarea în iarnă, de suficient timp în care să se înrădăcineze, să-și formeze 4-5 frunze și să înfrățească, respectiv la intrarea în iarnă să fie viguroase.

NECESARUL DE AZOT ŞI FOSFOR

Problema dificilă din această toamnă o reprezintă fertilizarea culturilor, în condițiile în care prețul îngrășămintelor a crescut enorm. Am supus atenției această problemă, deoarece se impune a corela densitatea la semănat cu posibilitățile de a asigura necesarul de elemente nutritive pentru plante. Încă înainte de semănat sau odată cu semănatul trebuie să asigurăm necesarul de azot și fosfor în vederea bunei înrădăcinări și a înfrățirii.

grau durum canva 01_b

CÂT E DENSITATEA LA SEMĂNAT?

În primul număr al revistei noastre din septembrie am supus atenției necesitatea corelării densității de semănat în funcție de soi, particularitățile climatice și nivelul tehnologiei aplicate pentru grâul comun destinat panificației. Cu acel prilej am arătat principalele aspecte privind densitatea de semănat practicată în țara noastră, cuprinsă în general între 400 şi 600 boabe germinabile/mp și densitățile reduse practicate în unele țări europene, de 250-300 boabe germinabile/mp la anumite soiuri și anumite particularități pedoclimatice și tehnologice.

PARTICULARITĂŢI DE CULTIVARE A GRÂULUI DURUM

Această specie (Triticum turgidum var. durum) prezintă particularități față de grâul comun, mai ales privind cerințele față de factorii de vegetație și, în consecință, cu o tehnologie proprie de cultivare. Zona foarte favorabilă pentru această cultură este situată în sudul țării, deoarece are cerințe mai ridicate față de căldură decât grâul comun, rezistența la iernare este sensibil mai scăzută iar rezistența la secetă este mai mare.
Temperaturile scăzute asociate cu ploi căzute în a doua parte a vegetației influențează negativ calitatea boabelor, reducându-le sticlozitatea, deoarece utilizarea principală a acestei specii este pentru industria pastelor făinoase. Față de sol este mai pretențios, cele mai favorabile fiind solurile care se încălzesc repede au conținut mai scăzut de argilă și mai bogat în lut și nisip, respectiv solurile cernoziomice.

grau durum canva 02_b

VERIGI TEHNOLOGICE PRINCIPALE

1. Rotaţia culturii
• cele mai bune premergătoare pentru grâul durum sunt: mazărea, rapița, borceagul, soia
• nu sunt bune premergătoare grâul comun și porumbul, grâul durum fiind mai sensibil la atacul de Fusarium graminearum și nici floarea soarelui, care lasă terenul epuizat în apă, elemente fertilizante și grad ridicat de tasare.

2. Lucrările solului constă într-o lucrare cu gruberul sau tigerul, la adâncimi cuprinse între 10 şi 30 cm, în funcție de gradul de îmburuienare. Nu se utilizează freza, din cauză că distruge structura solului.

3. Fertilizarea. Necesarul de elemente nutritive este asemănător cu cel al grâului comun. Pentru o tonă de boabe și producția secundară aferentă, consumul specific este de 24-25 kg N, 10 kg P2O5 și 7-8 kg K2O. Dozele și perioadele de aplicare sunt aceleași, corelat cu cartarea agrochimică, planta premergătoare și condițiile climatice.

4. Sămânța și semănatul. Soiurile zonate în țara noastră sunt: Diadur, Pandur, Troubadur şi Winter Gold. În Austria, Ungaria, precum și în sudul Germaniei se cultivă un număr mare de soiuri; unele dintre acestea se pot semăna atât în toamnă cât și în primăvară, fiind numite soiuri migratoare.

CÂND SEMĂNĂM DURUM ŞI LA CE DENSITATE?

Perioada de semănat este cu 5 zile mai devreme decât a soiurilor de grâu pentru panificație, respectiv optim este intervalul 25 septembrie – 15 octombrie.
Densitatea de semănat, după cele mai multe recomandări este de 300-350 boabe germinabile/mp. Pierderile de plante peste iarnă pot ajunge la 30%, ± 5%. Aceasta înseamnă că în primăvară rămân 200-250 plante/mp. Cu un coeficient de înfrățire de 2,2-3,0 înseamnă că densitatea culturii va fi (440-600) – (600-750) care asigură o producție foarte bună.
Cantitatea de sămânță este de circa 170 ± 10% kg/ha.

Adâncimea de semănat la grâul durum este de 3-5 cm, în funcție de textura solului. La semănat se folosește numai sămânță tratată!

INDICELE DE CALITATE
Pentru evaluarea calității grânelor durum, UE a propus calcularea unui indice de calitate IQ = 0,25 (Pr + IG + PG și GH), în care Pr = proteină brută%, IG = indicele gluten %, PG = pigmentul galben (caroten) % și GH = greutatea hectolitrică.

3 CEREALE DE TOAMNĂ PRODUCTIVE ŞI REZISTENTE
Prima jumătate a lunii octombrie este prielnică pentru a semăna triticale, secară şi ovăz, 3 cereale de toamnă care valorifică bine solurile mai sărace.
Click AICI şi vezi şi alte argumente pentru a le cultiva în această toamnă!

Secara se cultivă cu succes şi ca plantă de nutreţ verde, fân sau în amestec cu măzărichea sau mazărea la formarea borceagului de toamnă.

un articol de
IOAN BORCEAN

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →