Luna aprilie în cultura mare - Revista Ferma
7 minute de citit

Luna aprilie în cultura mare

cultura mare m Luna aprilie în cultura mare

Pregătirea terenului în vederea semănatului

Aratul suprafeţelor încă nelucrate trebuie realizat imediat, la adâncimi de până la 20 cm, obligatoriu cu plugul în agregat cu grapa, astfel încât pământul să rămână nivelat şi mărunţit, prevenindu-se pierderea apei din stratul de sol arat.

Grapa cu discuri este o unealtă care trebuie evitată pe cât posibil, iar atunci când situaţia impune folosirea ei, trebuie, obligatoriu, să lucreze în agregat cu câmpuri de grape.

Terenurile îmburuienate pot fi pregătite foarte bine pentru semănat numai cu cultivatorul sau cu combinatorul, care asigură combaterea buruienilor, mărunţirea şi nivelarea terenului.

În toate situaţiile, numărul de treceri cu uneltele trebuie să fie minim, iar intrarea în câmp să se facă numai la un conţinut corespunzător de apă.

Nu uitaţi! Reglarea corectă a utilajelor reduce numărul de treceri şi, prin aceasta, realizaţi reducerea consumului de motorină la unitatea de suprafaţă.


Semănatul florii soarelui

Semănatul florii soarelui trebuie să înceapă când la adâncimea de semănat, dimineaţa, se înregistrează 7oC şi vremea este în curs de încălzire.

Încheierea semănatului trebuie să se facă, în anii prognozaţi ca secetoşi, până la 10-15 aprilie, în caz contrar perioada înfloritului va fi deplasată în perioada de secetă, din a doua jumătate a lunii iulie.

În condiţiile în care apa nu va fi asigurată, densitatea trebuie să fie redusă de circa 40-42.000 plante/ha, în cultură neirigată şi 50.000 plante/ha în cultura irigată.
Pentru a asigura o distribuţie uniformă a seminţelor pe rând este necesar ca seminţele să fie uniforme ca mărime.

La semănat trebuie asigurate densităţi ale numărului de boabe germinabile cu 10-15% mai mari decât numărul de plante recoltabile dorit. Cantitatea de sămânţă este de 4-5 kg/ha.

Distanţa între rânduri este de 70 cm şi numai în culturile irigate prin brazde se măreşte la 80 cm. Adâncimea de semănat, în funcţie de textura solului variază între 4-7 cm.


Semănatul porumbului

Semănatul porumbului începe când temperatura solului, la adâncimea de semănat, ajunge la 8-10oC. Calendaristic ,cele mai bune rezultate se obţin în zonele de câmpie între 1şi 20 aprilie şi între 15 şi 30 aprilie în celelalte zone.

Semănatul timpuriu asigură umiditatea necesară încolţirii şi răsărirea se realizează în timp scurt. Pentru fiecare zi câştigată la răsărire, se grăbeşte cu două zile apariţia paniculelor şi a stigmatelor şi se reduce, astfel, perioada de vegetaţie.

Întârzierea semănatului împinge perioada de înflorire – fecundare în intervalul cu temperaturi ridicate şi umiditate relativă a aerului mică, fapt care sporeşte procentul plantelor sterile şi reduce randamentul de boabe.

Semănatul începe cu hibrizii mai timpurii, mai rezistenţi la temperaturile scăzute, pe solurile uşoare care se zvântă şi se încălzesc mai repede.


Densitatea constituie factorul tehnologic de bază pentru realizarea unor recolte mari. La densităţi prea mari frunzele inferioare ajung la un randament fotosintetic scăzut, în lan se accentuează protandria şi se reduce conţinutul de proteină din boabe.


Factorii de care trebuie să se ţină seama la stabilirea densităţii sunt: hibridul cultivat, umiditatea şi fertilitatea solului.


Hibrizii timpurii care au talie mică şi frunze mai puţine se vor cultiva cu densităţi mari, iar hibrizii târzii, cu talie mare şi frunze multe se vor cultiva cu densităţi mai mici.


În acest an prognozat ca secetos, în condiţiile în care şi îngrăşămintele care se dau sunt în cantităţi mai mici şi densităţile trebuie să fie mai mici, respectiv: 45-60.000 plante/ha la hibrizii timpurii; 40-55.000 plante/ha la hibrizii mijlocii; 40-50.000 plante/ha la hibrizii târzii.


În condiţii de irigare, densitatea se măreşte cu 10-15.000 plante/ha. Când rezerva de apă din sol este deficitară, densitatea se reduce cu 5000 plante/ha.


Cantitatea de sămânţă la hectar variază între 15-30 kg/ha. Pentru realizarea densităţilor dorite la recoltare, la semănat se măreşte numărul de seminţe cu 10-15%, reprezentând pierderile care apar.

Distanţa între rânduri este de 70 cm în cultura neirigată şi se poate mări la 80 de cm pe terenurile irigate prin brazdă.

Adâncimea de semănat este de 5-6 cm pe terenurile mai grele şi 6-8 cm pe cele cu textură mijlocie.Semănatul la soia

Soia se seamănă când în sol temperatura minimă de germinaţie este de 7-8oC, care corespunde cu temperatura medie a aerului de 14-15oC. Calendaristic, se realizează în prima sau a doua decadă a lunii aprilie în sudul ţării şi în decada a doua sau a treia a lunii aprilie în celelalte zone ale ţării.

Soiurile târzii şi semitârzii se seamănă în prima parte a intervalului, iar soiurile timpurii şi semitimpurii, adaptate la o fotoperioadă mai lungă, se seamănă în a doua parte a perioadei optime de semănat.


Semănatul soiei se realizează în acelaşi timp cu semănatul porumbului şi nu după semănatul acestuia.


Densitatea de semănat este de 50-55 boabe germinabile/m2, pentru a avea la recoltare 30-40 plante/m2 în culturile neirigate şi 35-45 40 plante/m2, în culturile irigate. Cantitatea de sămânţă este de 70-100 kg/ha.


Distanţa de semănat poate fi de 50 cm sau când se seamănă în benzi vor alterna 3 rânduri la 45 cm, cu 60-70 cm între benzi. Semănatul în rânduri apropiate, la 25 cm sau 37,5 cm, măreşte recolta cu 10-15%, dar nu se poate aplica decât pe terenurile foarte curate de buruieni.


Adâncimea de semănat nu trebuie să depăşească 5 cm, oscilând între 2,5-3,5 cm pe solurile grele şi până la 4 cm pe solurile mijlocii.


Tratatea seminţelor cu Nitragin Soia se face în zona semănatului ferit de razele soarelui, folosind şi flacoane pentru sămânţa necesară pentru un hectar. Apa folosită pentru pulverizare trebuie să fie potabilă, iar uneltele care se folosesc vor fi din lemn (lopeţile) şi din plastic (găleţile).


Când seminţele au fost tratate cu fungicide, suspensia bacteriană trebuie introdusă în sol, în zona seminţelor.

Un tratament reuşit vă scuteşte de aplicarea îngrăşămintelor cu azot.

Nu uita! Densitatea dorită la semănat este realizabilă dacă se respectă viteza de lucru, care la semănătorile SPC 8 şi SPC 4 este de 5-11 km/oră. Semănătorile pentru soia vor fi echipate cu brăzdare mici şi cu limitatoare de adâncime.Erbicidarea cerealelor păioase

Erbicidarea cerealelor păioase în primăvară reprezintă principala lucrare de îngrijire, fiind o lucrare obligatorie.

Când buruienile au răsărit şi sunt în faza de rozetă, iar temperatura aerului este mai mare de 10oC, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate se folosesc erbicide care conţin acidul 2,4D ( SDMA 30 – 2 l/ha; SDMA 50 – 1 l/ha; DM6 – 0,8 l/ha, Oltisan extra 1 l/ha).


Pentru buruienile rezistente la SDMA se aplică Icedin super – 1 l/ha, Lompar – 2 l/ha etc.


În intervalul de la 5oC şi până în faza de burduf, aplicarea de Logran 75 WE – 0,01 kg/ha combate pălămida în procent de 80%. Rezultate bune pentru combaterea pălămidei şi nu numai, se asigură şi cu Sansac – 1 l/ha, Starane 250 – 0,6 l/ha.


Lista erbicidelor este mult mai lungă.


Pentru eficacitate maximă trebuie luate în considerare următoarele: compoziţia floristică a buruienilor; sensibilitatea diferitelor specii de buruieni la erbicide; mecanismul de acţiune a erbicidului; momentul optim de aplicare; echipamentele folosite şi tipul duzelor; cantitatea de apă la ha; sensibilitatea culturilor vecine.

ŞTIAŢI CĂ…

Numerele care însoţesc denumirea hibrizilor de porumb exprimă grupa de precocitate a acestora, după cum urmează:

tabel cultura mare

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →