5 minute de citit

Lucrarile solului: Cum ajutăm solul afectat de secetă şi ploi?

În acest an cu condiţii climatice care s-au abătut mult de la valorile normale, agricultura se găseşte într-o situaţie delicată şi sub aspect economic. Seceta şi apoi ploile torenţiale, însoţite pe mari zone ale ţării de furtuni şi grindină, au calamitat total circa jumătate din suprafeţele cultivate cu cereale de toamnă, iar pe cele rămase, recoltele sunt, valoric, la nivelul cheltuielilor sau chiar mai mici.

lucrarile solului 01_b

 

Lucrările solului: ADÂNCIMEA DE LUCRU

 

Solurile au fost grav afectate de condiţiile climatice vitrege, astfel că însuşirile fizice, chimice şi biologice ale acestora impun a fi refăcute, pentru a nu suferi şi recolta din anul viitor.
Lucrările solului au ca obiectiv principal să creeze condiţii optime pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor, cât şi a microorganismelor din sol, pe adâncimea de lucru de la 0-60 cm.

În acest an, pentru ca fermierii să poată să creeze condiţii bune pentru recolta anului viitor, este necesar să aleagă cele mai potrivite metode de lucrare a solului, pentru situaţia dată din fiecare fermă, folosind chibzuit dotarea tehnică existentă.

lucrarile solului 02_b

CELE MAI BUNE METODE DE PRELUCRAREA SOLULUI

 

Din studiile existente, rezultă că 5 milioane de hectare de terenuri arabile sunt afectate de compactare, având influenţă directă şi asupra altor indicatori (conservarea apei în adâncime, optimizarea raportului apă/aer, refacerea structurii solului ş.a.).

Pe circa 60% din suprafaţa agricolă a ţării, stabilitatea agregatelor structurale este mică şi foarte mică. Materia organică din sol în România a scăzut mult în ultimele decenii, acum fiind mică şi foarte mică.
Prezentăm succint principalele sisteme de lucrări posibil a fi aplicate.

1. Varianta de lucrări convenţionale cu folosirea plugului:

  • dezmiriştit cu gruberul sau cu grapa cu discuri;
  • efectuarea arăturii de vară la adâncimi variabile, în funcţie de condiţiile de sol, de la 20-24 cm;
  • pregătirea pentru semănat se va efectua cu gruberul sau cu grape ori cu un cultivator.

2. Variante de lucru fără arătură (lucrări de conservare a solului), în funcţie de tipologia solurilor.

Câte terenuri, atâtea variante de lucru

 

1. Pe solurile tasate:

  • scarificare direct pe mirişte la 60 cm;
  • lucrare cu gruber (tiger) la 10 cm adâncime;
  • lucrări cu gruber la 20 cm.

SAU

  • gruber la 10 cm;
  • scarificare la 60 cm;
  • gruber la 10-30 cm (tiger).

2. Pe soluri fără hardpan

  • Varianta fără arătură, fără scarificare, pe soluri scarificate anterior: dezmiriştit iar pregătirea patului germinativ se va efectua cu grapa cu discuri elicoidale, fără alte lucrări cu gruberul.
  • Varianta de lucrări pe teren mulcit: dezmiriştit şi lucrare cu grapa elicoidală. În această variantă, semănatul se face cu o maşină adaptată pentru a nu înlătura mulciul şi a semăna sub el.

3. La prelucrarea solurilor nisipoase se practică un sistem fără lucrări, însoţit de intervenţii de consolidare a solului folosindu-se mulciul şi culturile dese de acoperire.

4. Pe solurile supuse eroziunii, cu pante mai mici de 6%, lucrările obişnuite ale solului reduc efectele eroziunii. Specificul lucrărilor solului în aceste condiţii îl reprezintă obligaţia efectuării tuturor lucrărilor pe curbele de nivel, respectiv de-a curmezişului pantei. Miriştea trebuie păstrată, în timpul iernii ea va reţine mai multă zăpadă, mărind provizia de apă a solului şi prevenind eroziunea. Eficacitatea tuturor lucrărilor pe curbe de nivel şi-a demonstrat valabilitatea şi în efectuarea lucrărilor pe terenurile cu pante mai mari, de 10-15%.

UN SOL PROST LUCRAT ÎNSEAMNĂ PIERDERI DE RECOLTĂ

 

Sistemele de lucrări sunt eficiente dacă se execută corelat cu textura solurilor, condiţiile climatice, asolamentul şi rotaţia, sistema de maşini.
Eficienţa economică a fiecărei lucrări a solului se obţine numai dacă se execută atunci când solul o acceptă şi nu când fermierul are timp să o facă.
Lipsa de corectitudine în respectatea tuturor regulilor de executare a lucrărilor solului poate să se soldeze cu pierderi de recoltă de până la 70%. Aceasta este valabilă în efectuarea lucrărilor pe orice tip de sol. Nu uitaţi că în România sunt prezente 70% dintre tipurile de sol ale lumii. Aceasta reliefează necesitatea unei pregătiri profesionale cât mai bune a fermierilor. Situaţia este mai complicată şi din cauza modificărilor climatice.

Solul maxim productiv – rădăcina recoltelor bogate! Click AICI şi vezi cum trebuie să lucrezi terenul pentru a obţine producţii bune în fiecare an!

Sursa foto: Traction Magazine

lucrarile solului 04_b

 

4 PRINCIPII DE BAZĂ PENTRU LUCRĂRILE SOLULUI

 

  1. Conservabilitate: fiecare lucrare se execută numai în interesul refacerii şi conservării solului şi a relaţiilor cu plantele cultivate;
  2. Principiul intervenţiilor minime: cât mai puţine intervenţii;
  3. Permanent verde sau acoperit: în urma lucrărilor solul să fie mereu înverzit sau acoperit cu materie organică;
  4. Durabilitate: tehnologiile să urmărească revenirea permanentă şi durabilă la formele naturale specifice fiecărui tip de sol.

 

lucrarile solului 05_b

ŞTIAŢI CĂ…

Solurile din ţara noastră sunt mult mai diverse faţă de cele din vestul Europei şi au un conţinut de argilă mai mare. În solurile Europei, conţinutul de argilă creşte de la vest spre est, de la 5-10% în Germania, la 12-13% în Austria de Est, la 20-24% în Câmpia Panonică a Austriei de Est, iar în ţara noastră, pe multe soluri din sud, centru şi vest, depăşesc 35%.

Arderea miriştilor este interzisă şi pedepsită prin lege. Această practică dăunează pământului şi mediului înconjurător, extinderea focului poate să pună în pericol zonele înconjurătoare, iar perdeaua de fum îngreunează traficul rutier!

un articol de IOAN BORCEAN

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →