Lucrări specifice în câmp în iunie. 3 dăunători ai cerealelor fac ravagii! - Revista Ferma
6 minute de citit

Lucrări specifice în câmp în iunie. 3 dăunători ai cerealelor fac ravagii!

3 dăunători ai cerealelor

1. Dintre dăunătorii din această perioadă atenție mare trebuie acordată ploșnițelor cerealelor, care atacă toate organele plantei, însă produc cele mai mari daune la boabe. Astfel, dacă înțeparea boabelor se produce în faza de lapte, boabele se zbârcesc total, iar dacă înțeparea se produce într-o fază mai înaintată se reduce conținutul de gluten și are loc deprecierea calitativă.

2. Cărăbușeii cerealelor se combat prin tratamente efectuate la apariția adulților (luna mai – început de iunie) la un prag de dăunare de 3 exemplare/mp, folosind aceleași substanțe recomandate și pentru combaterea ploșnițelor.

3. Șoarecii de câmp: în perioada între formarea boabelor și recoltare în culturile de grâu se pot găsi tulpini de grâu cu spicul retezat de la bază. În combaterea şoarecilor mare atenție la efectele toxice ale produselor folosite și asupra faunei utile.

ATENŢIE! Folosiți pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor numai substanțele admise prin Codexul produselor de protecție a plantelor omologate pentru utilizare în România!

STAREA DE VEGETAŢIE A CULTURILOR DE PRIMĂVARĂ

 

În condiții corespunzătoare sub aspect climatic, toate frunzele pe care le va avea planta de porumb sunt deja formate încă din primele 3-4 săptămâni ale ciclului vegetativ, produse fiind de conul vegetativ al tulpinii care în această perioadă este sub suprafața solului.

Temperaturile scăzute după semănat, apărute în multe zone, au influențat negativ atât creșterea tulpinii cât și a rădăcinilor. Sensibilitate mai mică față de temperaturile scăzute de la începutul vegetației au manifestat hibrizii extratimpurii și timpurii.

 

Primăvară cu capricii meteo


În condițiile când temperatura este ridicată în timpul zilei și scăzută în timpul nopții, ritmul de creștere a plantelor de porumb se reduce, perioada de vegetație se prelungește și producția scade.

În acest an, seceta din prima parte a primăverii a cauzat necazuri mari, în special în sudul țării, Dobrogea și sudul Moldovei. Ploile din a doua parte a lunii aprilie și începutul lunii mai au redresat parțial situația.

 

Lucrări care sporesc boabele!


Am readus în atenție cerințele plantei de porumb pentru a reține cât de importante sunt toate lucrările de îngrijire care urmează, începând cu combaterea buruienilor care sunt mari consumatoare de apă şi fertilizarea cu azot odată cu prașilele, acolo unde nu s-au aplicat îngrășăminte concomitent cu semănatul, știut fiind că un kg de azot, în funcție de hibrid și condițiile de vegetație aduce un spor de 14-16 kg boabe!

Combaterea chimică postemergentă efectuată la timp și cu erbicide conforme cu compoziția floristică a buruienilor, aplicarea udărilor pe terenurile amenajate pentru irigat în intervalul 20-25 iunie și până în 15-20 august, combaterea la timp a bolilor și a dăunătorilor sunt lucrările care asigură recolte bune.

iunie agro 2_b 

Floarea consumă multă apă!


Floarea soarelui este o specie cu consum mare de apă şi care, în acest an, nu a beneficiat de rezerva de umiditate din sol acumulată în perioada toamnă – iarnă. Consumul specific este variabil în funcție de condițiile de cultură, cuprins între 360-765, producții mari obținându-se între valorile 400-450.

Floarea soarelui este sensibilă la îmburuienare, fapt care obligă la efectuarea erbicidării postemergente și a prașilelor acolo unde se impune, până la stadiul de 5 perechi de frunze.

Tratamentele contra bolilor și a dăunătorilor aduc sporuri de recoltă cuprinse între 30 şi 50%. Bolile caracteristice sunt: putregaiul alb, putregaiul cenușiu, mana, Phomopsis, iar dintre dăunători: rățișoara porumbului și viermii sârmă. Combaterea acestora este obligatorie atât preventiv cât și curativ.

Faza de sensibilitate maximă la secetă durează circa 40 de zile (corespunzător creșterii plantelor și sfârșitul înfloririi). Perioadele în care irigarea aduce sporuri mari de recoltă sunt la formarea calatidiului, înflorirea și umplerea boabelor.

DE CE SĂ EVALUAŢI DIN TIMP RECOLTELE PROBABILE?

În culturile de cereale păioase, încă din perioada de umplere a boabelor consider că este util şi important de efectuat lucrările de evaluare a recoltelor probabile. În acest sens, în fiecare parcelă, se aleg un umăr de puncte în care se fac determinări, în funcţie de uniformitatea lanului. Metoda de lucru este cunoscută, însă repet totuși că trebuie să se determine numărul de spice la mp, cu ajutorul unei rame metrice, numărul de boabe în spic iar masa a 1000 boabe se stabilește în funcție de soi și condițiile specifice ale lanului.

Cunoscând cu anticipație producția probabilă care se obține se pot pregăti din timp spațiile pentru depozitare!

iunie agro 3_b

CÂND E BINE SĂ PLOUĂ CA SĂ AVEM MULT PORUMB?

Deosebit de importante pentru culturile de câmp sunt ploile din lunile mai, iunie și iulie. În țara noastră rezultate bune la porumb se obțin când în luna mai cad 60-80 mm, în iunie 100-120 mm, în iulie 100-120 mm și în august 60-80 mm. Comparativ, în SUA de exemplu, rezultate bune se obțin dacă în mai cad 87,5 mm, în iunie 87,5 mm, în iulie 112 mm și în august 112 mm.

CONDIŢII BUNE DE LA START!

Este important de ştiut că floarea soarelui nu poate compensa carențele de elemente nutritive de la începutul vegetației, respectiv din primele 3-5 săptămâni după răsărire, adică în perioada când se formează primordiile florale, chiar dacă în perioada următoare sunt condiții mai bune de vegetație.

Culturile de cereale de toamnă se află sub patronajul secetei de la semănat şi până la recoltare. Iunie este luna marilor decizii pentru a mai salva ceva din recolta de grâne. Click AICI şi află ce intervenţii putem face în câmp?

Robotul Rowesys navighează în mod autonom prin culturile agricole, recunoaște buruienile și le distruge. În acest proces nu este nevoie de intervenția omului.

 

un articol de

IOAN BORCEAN

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →