Lucrări de primăvară în plantaţiile de căpşuni - Revista Ferma
5 minute de citit

Lucrări de primăvară în plantaţiile de căpşuni

capsuni 2 m Lucrări de primăvară în plantaţiile de căpşuni

În plantaţiile vechi, imediat după uscarea terenului, suprafaţa se curăţă de frunzele uscate, care se greblează, se scot din plantaţie, dacă este cu putinţă, şi se ard. De multe ori, această verigă tehnologică este sărită, dar nu trebuie uitat faptul că frunzele uscate sunt purtătoare de boli. Sporii de pe aceste frunze vor germina în curând şi vor fi o sursă importantă de infecţie pentru plantele sănătoase. Apoi, se face prima praşilă mecanică între rândurile de căpşuni, precum şi cea manuală pe rând.

Împotriva buruienilor din sămânţă se poate face o erbicidare cu Venzar şi Dual Gold pe toată suprafaţa. Se aplică primul tratament împotriva principalelor pătări ale căpşunului. Recomandăm efectuarea unei stropiri cu un produs cupric sau chiar cu zeamă bordeleză. Produsele cuprice au spectru larg de acţiune, nu sunt toxice, fiind acceptate chiar şi pentru culturile biologice.

În cazul în care există o presiune mare a pătărilor, al doilea tratament se face la 10-14 zile cu Dithane M-45 sau cu alt produs pe bază de mancozeb 0,2% şi eventual cu Topsin 0,1% sau cu Sumilex. Trebuie să avem la îndemână şi un produs care să controleze putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), care se aplică imediat după înflorit.

Să nu uităm umiditatea. Chiar dacă am avut o iarnă şi o primăvară bogate în precipitaţii, în cazul în care nu plouă timp de opt-zece zile, vom iriga.

Dacă fertilizarea nu s-a efectuat şi în ”mustul zăpezii”, este posibil să fi pierdut o parte din producţie. Aşadar, trebuie să ne grăbim, având în vedere că după înflorire plantele nu mai folosesc eficient îngrăşămintele. Cele cu azot nu se aplică în exces, fiindcă dăunează calităţii producţiei. Folosiţi îngrăşăminte complexe, preferabil îmbogăţite cu Mg, Zn şi B. Carenţa în magneziu şi zinc este vizibilă în multe dintre plantaţiile de căpşuni din România.

În plantaţiile tinere, putem spune că plantele de căpşuni au iernat foarte bine. Avem puţine semnale despre pierderi înregistrate din cauza îngheţului. Dacă s-a plantat la timp, până la 15 octombrie, plantele s-au înrădăcinat foarte bine şi se prezintă corespunzător în această primăvară.

De suferit au avut plantaţiile înfiinţate târziu, chiar şi în luna noiembrie. Aici a apărut fenomenul de „descălţare”, adică plantele au fost scoase din pământ prin fenomenele de îngheţ-dezgheţ repetate. Aici, plantele trebuie puse urgent din nou în contact cu solul până nu se deshidratează. În rest, se execută lucrările recomandate pentru culturile vechi.

Atenţie se acordă buruienilor, care în primul an concurează foarte uşor plantele.
Şi apariţia stolonilor creează probleme în majoritatea plantaţiilor de căpşun. Dacă nu eliminăm stolonii, planta mamă se epuizează repede, şi riscăm ca anul viitor să obţinem „iarbă de căpşuni” şi nu producţie.

Dacă lăsăm plantele să se îndesească, crezând că un număr mare de plante ne va aduce o producţie mare, facem cea mai mare greşeală, deoarece plantele se concurează între ele, lucrările nu se mai pot executa, nu se poate afâna solul, iar rezultatul este o producţie mică şi de slabă calitate.
Dacă distanţa între rânduri este corespunzătoare, se lasă maxim 1-2 plante pe rând, iar restul se elimină.

 

ÎNFIINŢAREA CULTURILOR

Pentru plantaţiile noi se folosesc plante sănătoase, din pepiniere autorizate, iar plantările se fac până la sfârşitul lunii aprilie. Terenul trebuie să fie bine pregătit. Imediat după plantare, căpşunii se udă dacă nu plouă în una sau cel mult două zile. Nu mizaţi pe umiditatea din sol, deoarece aceasta nu asigură o prindere satisfăcătoare.

Dacă aţi plantat în primăvară, eliminaţi florile care apar imediat după plantare, deoarece epuizează planta şi veţi avea probleme atât la prindere, cât şi la dezvoltarea ulterioară a plantelor.

Dacă furnizorul n-a făcut primul tratament la rădăcină şi la plantă înainte de ambalare, trebuie să-l faceţi la circa 2-3 săptămâni de la plantare, pentru a proteja cultura împotriva principalelor boli.

Plantele luate dintre rânduri, din plantaţiile vechi, vă creează numeroase probleme deosebite în ceea ce priveşte controlul bolilor şi dăunătorilor.

Când cumpăraţi plante, nu vă lăsaţi amăgiţi de sintagme de tipul „căpşuni urcători” sau „căpşuni uriaşi”, menite să vă păcălească.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →