Lucrări agrotehnice pentru culturile furajere perene - Revista Ferma
5 minute de citit

Lucrări agrotehnice pentru culturile furajere perene

lucerna1 m Lucrări agrotehnice pentru culturile furajere perene

În condiţiile în care terenul este acoperit cu multe resturi vegetale uscate, rămase de la cultura din anul trecut, se impune executarea lucrării de grăpare, atât în cazul pajiştilor semănate, cât şi al culturilor pure de leguminoase perene (lucernă, trifoi, ghizdei, sparcetă).

Această lucrare se efectuează cu grapa cu colţi, înainte de pornirea în vegetaţie a plantelor, perpendicular pe rândurile semănate. Lucrarea de grăpare a culturilor furajere perene asigură o mai bună aerisire a solului, iar la speciile de leguminoase se intensifică procesul de fixare a azotului atmosferic pe cale simbiotică şi, ca urmare, nu mai este necesară aplicarea îngrăşămintelor cu azot.

Resturile vegetale adunate prin lucrarea de grăpare se îndepărtează de pe terenurile cultivate şi se distrug (prin ardere sau se compostează), pentru a preveni răspândirea buruienilor sau a unor boli şi dăunători. Numeroase observaţii şi studii efectuate au demonstrat că la toate culturile furajere perene, prin executarea lucrării de grăpare primăvara devreme, producţia de furaj la primele două cosiri a crescut cu 30-40 la sută, pe seama numărului mai mare de lăstari nou formaţi.

 

Supraînsămânţarea

În cazul culturilor de leguminoase mai vechi de doi-trei ani, unde densitatea este scăzută (sub 100 plante/mp) dar şi pe terenurile unde există „insule” de suprafeţe lipsite de vegetaţie, în proporţie de 20-30 la sută din cultură (ca urmare a băltirilor de apă sau a altor cauze de natură tehnologică), se recomandă supraînsămânţarea acestora.

Lucrarea de supraînsămânţare la culturile de leguminoase furajere se efectuează imediat după executarea lucrării de grăpare, cu semănătoarea de tip SUP, perpendicular pe rândurile de plante. După semănat se execută tăvălugirea terenului, de preferinţă cu tăvălugul inelar, de data aceasta perpendicular pe lucrarea de semănat.

Pentru supraînsămânţare se folosesc seminţe din specii de graminee perene, în cantitate de 15-20 kg/ha, diferenţiate astfel:

• pentru culturile pure de lucernă, trifoi roşu şi sparcetă se recomandă folosirea raigrasului aristat (Lolium multiflorum)
• pentru cultura de ghizdei se recomandă supraînsămânţarea cu raigras peren (Lolium perenne) sau cu păiuş de livezi (Festuca pratensis)

În toate situaţiile, înainte de semănat se aplică şi o fertilizare moderată cu îngrăşăminte complexe (11:11:11), în doză de 150 kg/ha, pentru a grăbi răsărirea şi creşterea tinerelor plante de graminee.
Prin lucrarea de supraînsămânţare se prelungeşte cu cel puţin doi ani durata de folosire a culturilor de leguminoase, se asigură o producţie cu 40-50 la sută mai mare şi un furaj energo-proteic de calitate superioară.

De asemenea, la culturile de leguminoase supraînsămânţate, prima cosire se efectuează mai târziu, la înflorirea deplină a plantelor de leguminoase, iar în continuare aceste culturi pot fi valorificate ca orice pajişte semănată, inclusiv prin păşunatul raţional cu animalele.

 

Fertilizare

Pajiştile semănate mai vechi de doi ani necesită aplicarea îngrăşămintelor cu azot la pornirea în vegetaţie, în funcţie de proporţia de leguminoase din compoziţia floristică a acestor pajişti. Astfel, în cazul în care leguminoasele au o proporţie mai mică de 20 la sută, se aplică o cantitate de N75 (200 kg/ha azotat de amoniu) iar dacă acestea au o pondere mai mare de 30-40 la sută, doza recomandată este de N50 (150 kg/ha azotat de amoniu). În continuare, la următoarele recolte, se aplică N50, la 7 zile după recoltare sau păşunat.

 

Întoarcerea culturii

Culturile de leguminoase mai vechi, unde gradul de infestare cu cuscută şi ştevie (Rumex sp.) a fost foarte puternic în anul precedent, în condiţiile în care nu s-au aplicat tratamente speciale de combatere, vor fi întoarse, iar revenirea pe terenurile respective cu aceste culturi este posibilă după cel puţin patru ani, semănate în rotaţie cu plante anuale.

În condiţiile în care o cultură de lucernă este afectată de cuscută sau de ştevie în proporţie de peste 50 la sută, tratamentele chimice de combatere (prin erbicidare selectivă), care pot distruge aceste buruieni, devin neeficiente din cauza scăderii puternice a densităţii plantelor de lucernă.

 

LUCRĂRI DE PRIMĂVARĂ

Aplicarea unor lucrări agrotehnice simple de întreţinere – grăpare uşoară, tăvălugire şi, unde este cazul, supraînsămânţare – asigură atât creşterea producţiei şi a calităţii acesteia, cât şi prelungirea duratei de folosinţă a culturilor de leguminoase perene sau de pajişti semănate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →