Lucrări agricole la culturile de câmp în pragul primăverii - Revista Ferma
3 minute de citit

Lucrări agricole la culturile de câmp în pragul primăverii

lucrari 3 m Lucrări agricole la culturile de câmp în pragul primăverii

PE SCURT

• pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din epoca I

• verificarea stării de vegetaţie a cerealelor de toamnă şi efectuarea lucrărilor care se impun

Pe măsura încălzirii vremii, natura se trezeşte la viaţa activă, iar procesele de creştere a cerealelor de toamnă şi a plantelor perene îşi reiau cursul. Martie este luna propice pentru a însămânţa numeroase culturi de câmp, din toate grupele fitotehnice, cu precădere cele care au temperatura minimă de încolţire cuprinsă între 1oC şi 4oC şi care, după ce răsar, rezistă la temperaturi scăzute negative, dar de scurtă durată.

În anii cu desprimăvărare timpurie, la sfârşitul lunii martie se seamănă şi culturile cu temperatura minimă de germinare de 5oC şi de 6oC.

În general, se poate afirma că prin însămânţarea devreme, aceste culturi vor beneficia de apa acumulată de-a lungul iernii, vor fi mai curate de buruieni, mai puţin atacate de boli şi de dăunători şi vor ajunge la maturitate mai repede.

În tabel vă prezentăm câteva elemente pe care cultivatorii trebuie să le cunoască şi să le respecte cu stricteţe.

• Patul germinativ pentru toate culturile expuse în tabel trebuie realizat numai după ce terenul s-a zvântat. Pregătirea acestuia se face printr-un număr minim de treceri, pentru a evita tasarea solului. De asemenea, în cazul tuturor culturilor se vor efectua tratamente specifice la sămânţă, împotriva bolilor şi a dăunătorilor din sol.

• Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă în acest an este deosebit de bună. În funcţie de densitatea acestora vom stabili momentul şi dozele de administrare a îngrăşămintelor pe care le vom folosi, probleme tratate în numărul anterior al revistei Ferma, ediţia din luna februarie.

ŞTIAŢI CĂ…

• Tratarea seminţelor de leguminoase (mazăre, linte, năut, bob, iar în epoca a II-a de semănat – fasole, soia) cu preparatul bacterian Nitragin – specific pentru fiecare plantă, folosind patru flacoane pentru cantitatea de sămânţă la hectar, puteţi elimina aplicarea de îngrăşăminte cu azot la aceste culturi;

• Tratamentul cu preparate bacteriene reuşeşte dacă se respectă câteva reguli:
– se execută numai în ziua semănatului şi doar la întuneric (ferit de razele solare); se folosesc pompe de pulverizare a soluţiei, care, dacă au mai fost întrebuinţate pentru administrarea altor tratamente, se curăţă foarte bine;
– se utilizează numai apă potabilă;
– se evită uneltele metalice;

• Semănând crăiţe (Tagetes patula) printre plantele cultivate în grădina de legume, puteţi scăpa de atacul nematozilor, care vor căuta rădăcinile plantelor de crăiţe şi care, odată intraţi în rădăcinile acestora, vor muri.

ÎNFIINŢAREA CULTURILOR DE PRIMĂVARĂ

tabel lucrari de primavara

Au fost menţionate doar erbicidele cunoscute şi cele larg folosite. În urma unui studiu atent şi în funcţie de buruienile care urmează a fi combătute, se pot alege şi alte erbicide.
Respectarea normelor de protecţia muncii privind utilizarea pesticidelor este obligatorie.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →