Lucian Duruian crește vaci singur în sălbăticia munților, ca un haiduc! - Revista Ferma
5 minute de citit

Lucian Duruian crește vaci singur în sălbăticia munților, ca un haiduc!

Lucian Duruian: „Toţi ciobanii îl au pe Dumnezeu în inimă, în minte și în toată vorba!”

Foto Lucian Duruian Lucian Duruian crește vaci singur în sălbăticia munților, ca un haiduc!
Sursa foto: Foto captură video Pagina Bobb Elf

Lucian Duruian a rămas pe munte. Cu văcuțele sale. 20. Pe celelalte le-a dat oamenilor, împreună cu brânza și urda. Pe vară avea în grijă vitele rucărenilor, jud. Argeș, cu totul vreo 60 la număr, dar în ajutau și doi păstori. Acum stă singur în sălbăticia munților, în compania credincioșilor săi câini: Molda și Braida, rasă bună, ciobănesc românesc carpatin.

Lucian Duruian s-a născut într-o familie cu vechi tradiții în creșterea vitelor, a animalelor. „Bunicul meu, baciu Niță, cum era cunoscut pe munte, m-a luat pe lângă el. Avea destule vite: vaci, oi, cai, câini, de aici a plecat dragostea asta mare pentru animale… Am încercat cu școala, nu mi-a plăcut! (râde).

„NU MI-A LUAT URSUL NIMIC, AM CÂINI BĂRBAȚI!”

Stâna montană a lui Lucian Duruian e pusă în drum frecventat de urși. „Sunt doi, unul de vale, altul la deal de stână, dau târcoale și ziua. Am măgarii, urșii sunt înnebuniți după carnea de măgar și de porc, e delicatețe pentru ei. Nu mi-a luat ursul nimic, am câinii buni, Slavă Domnului! Câini bărbați care-și fac meseria!”, explică mândru.

ÎN RUCĂR, E ZONĂ VITREGĂ, FOARTE GREU SĂ ȚII LA MUNTE ANIMALELE

„Unde sunt la stână nu poți ajunge cu mașina, ce avem de urcat ducem cu animalele de povară: măgarii și caii. De șase ani sunt așezat aici unde am vaci, porci, cai, măgari și câini. Mai am și 15 oi, dar le-am dat la un cioban, că nu am ajutor la văcărie. Nu poți ține treaba bine și cu oi, și cu vaci, mi-s dragi, mi-ar fi plăcut să am și oi aici la mine, la stână”, zice rucăreanul.

„La răvășit am avut lapte puțin, altădată aveam vaci mai puține și lapte mai mult; făceam câte 6-7 bidoane. Anul a fost secetos, căldurile alea mari au înroșit iarba, animalele stăteau la umbră și nu mai mâncau, apă am avut, mulțumită lui Dumnezeu”, spune crescătorul.

„AM MUNCIT CÂT PENTRU DOI, DAR A FOST BINE, AM MUNCIT PENTRU MINE!”

Primește 1.700 de lei de vacă, dar spune că are cheltuială, el plătește tot ierbăritul, nu are subvenții. Ia oameni să-l ajute la fân și le dă 200 de lei la zi, cu mâncare, iar celor care cosesc – 400. „Fac brânză bună, am dat destulă, la 6 kg de lapte un kg de telemea, că așa e tocmeala, dau și urdă și toată lumea e mulțumită. Înainte brânza era de valoare, acum foarte greu mai găsim cheaguri, nu mai taie miei lumea”, susține Luci Duruian, îngrijorat „să nu se mai născocească vreo boală la vite cum a fost cu vaca nebună. Până acum ne-a ferit Dumnezeu aici!”

Lucian Duruian: „Când se îmbolnăvesc vitele, se amărăște laptele, eu le fac tratamentele, numai de gălbează (mă costă 400 de lei dozele), eu fac injecții, eu sunt la fătat, mai cer câte o părere la un medic.

„STAU NUMAI ÎN TÂRLE, FOARTE RAR AJUNG ACASĂ!”

Pe vară, când avea 60 de vaci, avusese doi băieți; nu sunt permanenți, vin și pleacă. Salariul este de până la 1.000 de euro și tot nu stau. Foarte greu găsești ciobani.

„Sunt tot la stână, am rămas, că în luna lui august și în septembrie a fost secetă și de cobor cu vitele mai jos, trebuie să le pui pe fân. Mai bine mai stau pe aicea, până spre sfârșitul lunii și mă mut în târlă, mai jos. Eu stau cu animalele numai pe munte, în sat ajung destul de rar, nu am posibilități să le țin acasă, stau numai la târle”, susține el.

Soția lui a avut servici mai mult pentru cartea de muncă. Are două fete la școală care nu îmbrățișează păstoritul și nici nu le îndrumă, că e greu pentru fete.

414877130 892939098883094 2261476357058862245 n Lucian Duruian crește vaci singur în sălbăticia munților, ca un haiduc!
Sursa foto:Facebook/Luci Duruian

Îl întreb pe Lucian Duruian cum se vede peste 10 ani: „Merg înainte! Cât îmi va da Dumnezeu sănătate, merg înainte tot în branșa asta!”

Nu mai e păstoritul de altădată!

Lucian Duruian: „În zona noastră s-au vândut multe terenuri la străini. Pășunile montane sunt private, le-a cumpărat o fundație, te lasă să pășunezi, dar nu ai cu cine face treabă. Și nici animale nu sunt. Acum 30 de ani urcau din Câmpulung mii de oi și de vaci, erau o bogăție pentru țara asta. Nu mai e păstoritul de altădată!”, o spune nostalgic, cu mâhnire și regret.

Vezi cum trăiește Lucian Duruian în singurătate la stâna montană din Rucăr, jud. Argeș!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →