Lucian Buzdugan: Va fi presiune în ceea ce priveşte cererea de produse agricole româneşti - Revista Ferma
3 minute de citit

Lucian Buzdugan: Va fi presiune în ceea ce priveşte cererea de produse agricole româneşti

„E un moment dificil; armele zăngăne aici, lângă noi. Ucraina, de la care luam îngrăşăminte multe, nu ne mai dă! E partea proastă a lucrurilor; dar e şi o parte bună! Vom avea cerere, va fi presiune în ceea ce priveşte cererea de produse agricole româneşti. Rusia va trebui să-şi caute şi alte pieţe, nu din zona Mării Negre, una, probabil, că va fi China.

Ucraina o să piardă sigur, fermierii ucraineni ar putea lucra terenurile, dar nu au motorină nici să meargă până la graniţă cu maşina! Fără a fi cinic, eu cred că România va avea o oportunitate!”, consideră Lucian Buzdugan, consilier Al Dahra. 

Buzdugan-1_b 

Vom scăpa de concurenţa neloială?!

Cunoscutul agronom a continuat, susţinând că în contextul actual, România, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu şi porumb din UE, competitor al Ucrainei în zona Mării Negre, se află într-o poziţie avantajată.

„Am putea să devenim noi foarte buni exportatori! Şi aşa fermierii ucraineni ne făceau concurenţă neloială, în sensul că noi avem nişte restricţii în materie de producţie: să nu dăm mai mult e 170 kg de azot pe hectar; să nu folosim nişte molecule pentru tratamentele fitosanitare… Am rămas numai cu câteva sute de substanţe pe care le putem folosi, în timp ce producătorii din Ucraina pot utiliza orice substanţe vor şi vând ca şi noi în Uniunea Europeană, pe aceeaşi piaţă. Era o concurenţă neloială, ca să fiu drept!”, subliniază Lucian Buzdugan.  

„E un moment în care noi ar trebui să maximizăm şi să eficientizăm producţia, să reducem pierderile la recoltare, să transportăm la timp recolta, să o păstrăm în depozite şi să putem vinde fiecare bob”, explicăfostul director care în ultimele două decenii a condus companiile din Insula Mare a Brăilei.

apa pentru irigatii 2_b 

Statul ar trebui să subvenţionze energia electrică pentru irigaţii

 

Acesta a tras un semnal de alarmă când s-a referit la costurile de producţie. „Eu cred că pericolul cel mai mare pentru fermieri va veni pe partea de irigaţii; preţul de cost al energiei electrice la irigat va influenţa foarte mult cheltuielile. Măcar aici ar trebui ca statul să-i ajute cu costurile energiei pe fermierii care au suprafeţele amenajate la irigat.”

„Dar există şi un mare risc – avertizează Lucian Buzdugan – să ai sistem de irigat, să fi investit în el şi să nu uzi culturile de frica costurilor. Să zici că eu nu mai irig; nu o să mai fac producţie de 12 tone de porumb la hectar! Dar s-ar putea cu 6-7 tone obţinute la neirigat să mă coste mai puţin şi să fie mai rentabil, să fiu mai eficient. Şi atunci te întrebi cine pierde? Pierde ţara!”

 

 

a consemnat

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →