Paul Bălașa a avut ideea înființării unei livezi de migdali în satul Sălcioara, la vreo 5 km de Jurilovca și chiar a plantat câțiva puieți în grădină, ca să vadă cum le merge.
Nora lui, Georgiana Bălașa are 32 de ani și este de loc din Isaccea, județul Tulcea.
”Mama avea locul de muncă lângă o livadă de migdali, așa că m-a încântat ideea să mă simt ca acasă aici, la Sălcioara. Am fost foarte încântați de perspectiva propriei noastre livezi și cred că asta ne-a dat putere să ducem tot greul proiectului…”, spune tânăra pomicultoare.
UN PROIECT ANEVOIOS
În 2018 au depus un proiect pentru finanțare cu fonduri europene care a fost declarat eligibil pentru suma de 847.000 de euro, din care 762.000 de euro nerambursabili.
”A fost greu, cu multă birocrație și neconcordanțe. Cum era ceva inedit pentru România, nu aveam experiență și ne-am împotmolit. Și noi, și consultantul…”, își amintește Georgiana Bălașa.
Greu, dar au răzbit iar în toamna lui 2019 au plantat peste 3.600 de puieți pe suprafața de 8,4 hectare.
POMII PLANTAȚI ÎN 2019 în LIVADA ”MIGDALE DE JURILOVCA” AU ÎNCEPUT SĂ RODEASCĂ!
Puieții, din două soiuri superioare, i-au adus din Italia, dintr-o pepinieră, tratați și aclimatizați.
Migdalul intră în plin pe rod cam la 7 ani de la plantare, însă pomii de la Jurilovca deja din anul al treilea dădeau semne de rod bun, cam 2-3 fructe/pom. Producția este de aproximativ 3 tone în primul an de maturitate de rodire și crește în anii următori.
Livada de migdali a obținut certificare ecologică.
”Pomii nu sunt stropiți, din fericire nu am avut dăunători (n.r. – migdalul are boli comune și aceeași dăunători ca și nucul), în afară de păsările care le mănâncă”, spune pomicultoarea.
SEZONUL DE CULES, DEVANSAT DE TEMPERATURILE RIDICATE
Pentru că migdalul este o specie iubitoare de apă, iar zona de cultură este secetoasă, în livadă a fost instalat un sistem de irigare prin picurare, sursa de apă fiind propriul bazin din incinta fermei.
Înfloritul ține puțin, cam 3-4 zile, în luna martie, ”dar este o perioadă foarte frumoasă în livadă”, spune Georgiana.
Sezonul de cules durează cam o lună și se încheie în mod obișnuit la sfârșitul lunii august, dar în acest an a fost devansat de temperaturile ridicate (migdalele se deschid la căldură).
Durata medie de exploatare a pomilor este de 15 ani.
Familia Bălașa și-a procurat recent un scuturător folosit și la recoltarea măslinelor, prin vibrare, cu prelată, pentru a eficientiza culesul, mai ales că multe alte lucrări din livadă sunt efectuate manual.
Citește reportajul integral în Revista FERMA, ediția 15-30 septembrie 2024!
”FĂRĂ PROCESARE, IEȘIM ÎN PIERDERE!”
Sigur că Georgiana Bălașa și-ar dori ca pe viitor să intre cu ”Migdalele de Jurilovca” și în supermarketuri, dar deocamdată livada nu le oferă cantitatea necesară.
Pentru moment, migdalele sunt vândute în târguri și băcănii și oferite spre degustare prietenilor. În perspectivă familia Bălașa se va orienta și spre piața de export.
Din fericire, migdalele nu sunt perisabile, ca alte fructe, așa că nu există presiunea vânzării imediat după cules, mai ales că antreprenorii au investit și într-o hală pentru depozitare, ambalare și procesare.
”Facem granule, fulgi, migdale prăjite, glazurate… Pe viitor însă vrem să extindem gama de produse procesate, cu esențe și uieluri care nu sunt perisabile.
În prezent, migdalele sunt decojite, apoi ajung în sala unde sunt mașinile de despielițat, de glazurat, de măcinat și de ambalat. Vânzarea semințelor crude, neprocesate ne-ar aduce pe pierdere”, afirmă Georgiana.
SĂNĂTATE DIN MIGDALE!
Alături de alte fructe oleaginoase ca nucile sau fisticul, migdalele sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi vegetale. Consumate crude sau prăjite foarte puțin, fără sare sau arome, au multiple beneficii pentru sănătate.
Valori nutriționale pentru 100 grame de migdale: valoare energetică 576 kcal, carbohidrați 22 g, proteine 21 g, grăsime totală 49 g (din care 30,9 g grăsimi mononesaturate, benefice pentru organism), colesterol 0 g, fibre alimentare 12 g, calciu 250 mg, magneziu 240 mg, fosfor 490 mg, vit. B2 0,6 mg, vit. B3 (niacina) 27,5 mg.