Livada „a căzut pradă” îngheţului de primăvară - Revista Ferma
6 minute de citit

Livada „a căzut pradă” îngheţului de primăvară

„Sigur, -5 sau -7 grade Celsius acum sunt temperaturi deosebit de periculoase; nu mai este nici brumă târzie, este deja un îngheţ. Este foarte probabil ca în special caisul, aici în zona Valu lui Traian, să fie serios afectat. Pomii deja au legat, au fructificat şi e posibil să avem o problemă serioasă. La piersic sunt situaţii când nu au înflorit încă, mugurii floriferi sunt închişi, dar sunt situaţii în care au deschis pistilul şi, cu siguranţă nu mai rezistă. Ca atare, vor fi ceva pierderi, estimate la cel puţin 50 la sută la piersic şi cred că undeva spre 70-80 la sută la cais”, ne-a declarat Robert Băicoianu, director de vânzări culturi horticole la BASF.

Cais

Când pomii înfloresc în martie, recolta-i pierdută!
Apoi acesta a continuat susţinând că ”în următoarea perioadă se vor observa mai bine efectele îngheţului, fenomen meteo extrem, destul de neplăcut şi neaşteptat. E adevărat, suntem în primele zile ale lunii aprilie şi nu trebuie să uităm lucrul acesta: se spune că atunci când pomii înfloresc în martie, e greu de crezut să vor fi fructe, tocmai din cauza acestor evenimente extreme şi a condiţiilor climatice nefavorabile”, declara specialistul la momentul producerii înghţului.

În celelalte plantaţii din ţară, pomii se dezvoltau normal
Pornind de la această situaţie, am purtat o scurtă discuţie la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti – Mărăcineni. „{tiu că la sfârşitul lunii martie, între 27 şi 29, au fost temperaturi îngrijorătoare. În mod normal, în acea perioadă nu erau pomii porniţi în vegetaţie. Noi nu am primit sesizări decât dintr-un singur loc: de la Staţiunea Pomicolă Constanţa, care este în coordonarea noastră. De asemenea, ştiu că sunt afectate suprafeţe importante – nu vorbesc de loturi demonstrative – de cais, de piersic şi de o parte din cireş”, ne-a declarat Mihai Coman, directorul ICDP Piteşti – Mărăcineni.
Potrivit interlocutorului meu, acesta a mai primit un telefon de la un fermier din Moldova care a relatat faptul că anterior s-a pregătit cu paie şi cu cauciucuri şi în acele nopţi a făcut protecţie împotriva frigului la o suprafaţă destul de mare de livadă, de peste 20 de hectare, salvând-o!

Peste 100 ha de cais şi piersic compromise sută la sută!
„Avem mari probleme! Pe 3 aprilie am înregistrat temperaturi negative de -3 grade Celsius, iar pe data de 4 aprilie am avut temperaturi de -5 grade la staţia de la centru, iar în câmp, de -7 grade Celsius, ceea ce ne-a compromis sută la sută caisul, pe 25 de hectare, piersicul până la 80 la sută, iar la unele soiuri, până la 90 la sută, suprafaţa fiind de 100 de hectare. Pomii se aflau în stadii de creştere şi dezvoltare vulnerabile; caisul era în fenofaza de fruct format şi se scuturaseră deja petalele, iar la piersic era format fructul, dar nu se scuturase încă floarea”, ne-a declarat Ion Caplan, directorul Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa.
Cum, tehnologic, acum nu se mai poate face nimic în plantaţiile pomicole, conducerea unităţii a solicitat primăriei Valu lui Traian să se întrunească numaidecât comisia pentru situaţii de urgenţă pentru constatarea pagubelor.

ASAS confirmă pagubele
În Jurnalului Zilei, editat de ASAS, se preciza că la SCDP Constanţa pagubele estimate la data de 8 aprilie erau următoarele: la piersic, soiurile Springold aveau 56% flori afectate, Cardinal între 75 şi 96%, Redhaven – 68-76%, Springcrest – 70-86%, Cora – 70% şi Romamer – 72%; la cais, soiul Dacia – 80% flori afectate, Sulmona – 85%, iar soiurile Goldrich, Cea mai bună de Ungaria, Auraş şi Mamaia – 100% flori îngheţate; la cireş soiul Stella – 65% flori afectate şi Van – 60%.

„Doi ani la rînd am trăit experienţe neplăcute!”
Inginerul Nini Andone deţine şi lucrează, în zona Măcinului, o suprafaţă de 7 ha de vie cu struguri de vin, un hectar cu struguri de masă şi circa jumătate de hectar de livadă cu toate speciile de pomi fructiferi. „Pentru viticultură, în perioada asta nu sunt probleme; nu pentru că nu ar fi expusă la aceleaşi pericole. Am trăit deja experienţe neplăcute, nu una, ci două, în doi ani la rând. Am avut nopţi cu brună târzie de primăvară şi cu temperaturi negative de -2 …-3 grade C, exact pe 23 aprilie, anul trecut, când la soiurile mai precoce, cum ar fi Chardonnay sau Riesling, mugurul floral era deja bine deschis, numai bine ca să primească… bruma”, ne-a relatat fermierul tulcean.
„Eu chiar şi anul acesta am intervenit de două ori noaptea în decurs de o săptămână, în livadă. Am aprins focuri şi am făcut o perdea de fum pentru a mai înmuia din temperaturile scăzute. Partea bună a fost că în momentul în care a început să cadă bruma, – e drept, într-un strat destul de subţire -, a adiat şi vântul şi pomii nu au fost aşa de afectaţi. Ca livădar, trebuie să ne aşteptăm la asemenea fenomene! Schimbările climatice din ultimii ani nu mai înseamnă doar grindină, secetă şi ploi torenţiale, înseamnă şi îngheţuri şi brume târzii de primăvară şi trebuie să învăţăm să căutăm soluţii”, a adăugat horticultorul.

 Nini Andone_b

UN PRODUS ANTIÎNGHEŢ PENTRU PLANTAŢIILE HORTICOLE
Nini Andone lucrează pentru o firmă italiană care construieşte utilaje şi echipamente agricole pentru plantaţiile viticole şi pomicole. Aceasta a prezentat un produs nou antiîngheţ pentru vii şi livezi, care are o eficienţă de peste 90 la sută. Utilajul exploatează căldura de la toba de eşapament a tractorului captată printr-un tub metalic flexibil şi o difuzează către ramurile cu muguri ale pomilor sau către corzile dezmugurite de la viţa-de-vie.
Fermierului nu-i rămâne altceva de făcut decât să se plimbe cu acest utilaj prin vie sau prin livadă şi să ridice temperatura cu două trei grade, cât este necesar ca să fie salvată producţia. „Pentru cineva care are până la 10 hectare de vie sau livadă, având un utilaj de acest tip, cred că îi convine mai mult să se plimbe o noapte cu utilajul cuplat la tractor decât să piardă complet recolta de fructe sau de struguri”, a precizat fermierul.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →