Pentru a patra zi consecutiv fermierii din vestul ţării s-au organizat într-o manifestaţie spontană de protest la care participă şi transportatorii. Împreună încearcă obţinerea unor drepturi şi modificări legislative care să le uşureze activitatea economică.
Şi dacă până acum lucrurile au decurs în mod paşnic, fără piedici din partea poliţiei şi a autorităţilor locale responsabile de ordinea publică, astăzi mai mulţi fermieri ne-au semnalat faptul că sunt împiedicaţi să se deplaseze spre locurile de întâlnire.
Ameninţări cu testarea antidrog!
La ora prânzului am întâlnit un convoi de opt tractoare oprite pe marginea drumului chiar la intrarea în Timişoara dinspre Săcălaz, cărora li s-a interzis tranzitul spre un alt punct de acces în municipiu, unde de altfel se afla grosul manifestanţilor. Pe lângă ameninţarea că li se va aplica amenzi şi reţinerea permiselor de conducere, fermierilor li s-a comunicat că vor fi supuşi chiar unor controale amănunţite, inclusiv testarea pentru depistarea consumului de alcool şi droguri.
„Eu chiar am autorizaţie de acces pentru tractor obţinută de la Primăria Timişoara şi nu mi s-a permis să trec. Am fost opriţi pe dreapta şi ni s-a comunicat că dacă nu facem cale întoarsă vom fi duşi la IML pentru a ni se face test de sânge pentru depistarea alcoolului şi a drogurilor. De asemenea, ne-au ameninţat că ni se vor reţine permisere de conducere. E un abuz!”, ne-a declarat Florin Buibaş, un tânăr fermier din Sânmihaiu Român, localitate aflată la doar 16 kilometri de Timişoara.
Ce vor fermierii?
Revendicările fermierilor sunt pe de o parte unele comune cu cele ale transportatorilor, cum ar fi spre exemplu plafonarea taxei RCA, dar pe de altă parte există şi solicitări ce ţin strict de sectorul agricol. „Vrem să se elimine prevederile GAEC 7 şi GAEC 8 (n.r. – care se referă la rotaţia culturilor, respectiv la obligativitatea de a aloca 4% din suprafaţa agricolă terenurilor pârloagă). Dar în acelaşi timp solicităm să ni se plătească ceea ce ni se cuvine, adică subvenţiile, pentru că noi ne bazăm pe ele”, a ţinut să precizeze Florin.
Pe de altă parte, tot el spune că statul român şi Ministerul Agriculturii au promis un anumit sprijin în ceea ce priveşte despăgubirile pentru cei afectaţi de secetă în 2022, însă la plată suma s-a diminuat foarte mult. „Ni s-a promis o mie de lei pe hectar şi în cele din urmă ni s-a dat doar 260 de lei, pe lângă faptul că s-a întârziat foarte mult cu plata acestor despăgubiri”, susţine fermierul bănăţean.
De ce nu scad preţurile la raft?
Preţul cerealelor este un alt subiect de nemulţumire pentru fermierul român. Şi chiar dacă acesta este legat de regulă de cotaţiile marilor burse, agricultorii noştri reproşează autorităţilor că nu intervin pe lângă retaileri pentru a scădea preţul produselor la raft. „Dacă noi vindem grâul cu 75 de bani kilogramul, de ce acest cost nu se regăseşte în preţul pâinii? Dacă a scăzut preţul cerealelor de ce nu a scăzut şi preţul produselor de panificaţie? Cu 10 kilograme de grâu am ajuns să cumpărăm un litru de motorină!”, a răbufnit la rândul său Florin Dobrici.