Lista de revendicări cu care s-au dus fermierii bănăţeni la negocieri în capitală - Revista Ferma
4 minute de citit

Lista de revendicări cu care s-au dus fermierii bănăţeni la negocieri în capitală

protest fermieri Timisoara 01 Lista de revendicări cu care s-au dus fermierii bănăţeni la negocieri în capitalăDeşi au fost formulate deja o serie de revendicări la negocierile purtate săptămâna trecută cu premierul Ciolacu şi ministrul Barbu, fermierii din vest au proria lor listă de propuneri.

În timp ce liderii lor se află în capitală pentru a discuta cu şeful MADR ce se poate face pentru a îmbunătăţii condiţia fermierului român, aflat în pragul falimentului din cauza situaţiei geopolitice şi economice internaţionale, cei rămaşi acasă continuă să protesteze în centrul municipiului Timişoara.

Printre multe steaguri tricolore, aduse în parcarea de la Modex pentru a marca Ziua Unirii, fermierii bănăţeni nu şi-au pierdut încă speranţa iar astăzi, prin vocea lui Marius Bogdan, au anunţat care sunt revendicările pe care le vor pune pe masa ministrului.

Iată lista solicitărilor formulate de către fermierii din vest:

1. Pragul minim al subvenţiei pe hectar să fie 250 de euro.

2. Condiţii favorabile de creditare.
– Credit pentru capital de lucru pe o perioadă de minim 7 ani, cu o dobândă subvenţionată de maxim 2%, garantat de către stat şi prelungirea programului IMM/Rural Invest până în anul 2028.
– Acordarea unui an de graţie pentru rambursarea creditelor existente pentru toţi fermierii.
– Derogarea şi obţinerea unui cadru legislativ pentru ştergerea incidentelor de plată din CRC şi CRB pentru a putea obţine credite.

3. Ajutoare pentru pierderile provocate de războiul din Ucraina.
– Acordarea unui ajutor financiar de minim de 200 euro pe hectar, pentru compensarea pierderilor cauzate de războiul din Ucraina, începând cu anul agricol 2022, fără a fi condiţionaţi de alte ajutoare sau plafonaţi la suprafaţa lucrată.

4. Prioritate pentru cerealele româneşti în Portul Constanţa, prin alocarea de culoare prioritare.

5. Plata promptă a subvenţiilor.
– Garantarea plăţii subvenţiilor până la 31 ianuarie 2024 pentru anul agricol 2022-2023, respectiv până la 30 noiembrie pentru anii următori.

6. Restricţii pentru panourile fotovoltaice.
– Interzicerea instalării panourilor fotovoltaice pe terenurile agricole de categoria 3 şi pe terenurile irigabile, pentru a proteja solurile fertile şi O.U.A.I.

7. Simplificarea avizării pentru irigaţii.
– Reducerea birocraţiei pentru a facilita infiinţarea şi modernizarea sistemelor de irigaţii, crearea de programe finanţate de stat şi majorarea plafonului până la 2 milioane de euro.

8. Derogare pentru GAEC 7 şi 8.
– Solicitarea unei derogări temporare şi eventuala eliminare a anumitor norme de mediu (GAEC 7 şi 8), pentru a oferi mai multă flexibilitate fermierilor.

9. Legea asigurărilor agriole.
– Includerea secetei în categoria daunelor provocate de calamităţi naturale, alături de grindină, foc, ploi torenţiale, furtună, etc, fără a influenţa cuantumul primei de asigurare şi/sau a francizei.

10. Reevaluarea consumurilor de motorină la 100 litri/hectar.

11. Eliminarea impozitării subvenţiilor agricole, pentru a reduce povara fiscală asupra fermicrilor.

12.Taxe vamale pentru produsele din Ucraina.
– Introducerea de taxe vamale pentru produsele agricole şi derivate importate din Ucraina, pentru a proteja piaţa internă.

13. Emiterea Legii arendei.

14. Emiterea Legii de comasare a terenurilor agricole.

15. Reintroducerea facilităţilor legii nr. 135/2022 privind scutirea contribuţiilor şi a impozitelor pe salar, cum a fost prevăzut iniţial în lege, până în anul 2028.

16. Politici predictibile, transparente şi echitabile pe termen lung pentru o dezvoltare sustenabilă a agriculturii.

17. Punerea de acord între MAPN şi MADR privind circulaţia juridică a terenurilor agricole în baza legi 17/2015 cu rectificările ulterioare.

18. Interzicerea vânzării terenurilor către străini.

19. Clasarea tuturor dosarelor penale şi anularea amenzilor contravenţionale acordate participanţilor la protestele/mitingurile agricuitorilor şi transportatorilor din luna ianuarie 2024.

20. Crearea de drumuri agricole în zona adiacentă DN şi autostrazilor în vederea circulaţiei tractoarelor, combinelor şi utilajelor agricole.

21. Modificarea legii nr. 407/2006 şi a legislaţiei pentru despăgubirea fermierilor cu o contravaloare a daunelor totale produse de animalele sălbatice.

protest fermieri Timisoara 02 Lista de revendicări cu care s-au dus fermierii bănăţeni la negocieri în capitală

protest fermieri Timisoara 03 Lista de revendicări cu care s-au dus fermierii bănăţeni la negocieri în capitală

protest fermieri Timisoara 04 Lista de revendicări cu care s-au dus fermierii bănăţeni la negocieri în capitală

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →