Lemken stârpește buruienile cu… inteligenţa artificială - Revista Ferma
3 minute de citit

Lemken stârpește buruienile cu… inteligenţa artificială

Recunoaşterea şi analiza imaginilor din câmp devine o practică din ce în ce mai răspândită în agricultură, fapt ce a permis maşinilor şi echipamentelor care utilizează astfel de tehnologii să dobândească un anumit grad de autonomie. Pentru asta e nevoie însă de camere sau senzori performanţi combinaţi cu algoritmi inteligenţi.

Cu IC-Weeder AI, Lemken a lansat deja o maşină de prăşit care distinge în mod fiabil plantele sfeclei de zahăr de buruieni. Programul software este dezvoltat de IT-iştii de la Track32, la care producătorul german a devenit acum acţionar, pentru o sumă de bani nedezvăluită încă oficial.

Foto 1 IC-Weeder_AI_b

TEHNOLOGIILE INTELIGENTE SUNT VIITORUL

Încurajat de rezultatele înregistrate în urma colaborarii de până acum, Anthony van der Ley, directorul general al grupului Lemken, speră că această investiţie reprezintă o oportunitate de a dezvolta tehnologiile viitorului pe plan intern, în colaborare cu un partener competent. „Acest lucru va accelera dezvoltarea tehnologiilor inteligente şi va asigura continuitatea, în timp ce pentru Track32, cooperarea oferă securitate în planificare şi un mare potenţial de creştere”, a spus van der Ley.

Având Lemken ca investitor şi client, Track32 se va putea concentra şi mai mult pe dezvoltarea ulterioară a software-ului său şi va beneficia de o apropiere mai strânsă faţă de clienţii finali, după cum a remarcat, la rândul său, Joris Ijsselmuiden, fondator al companiei olandeze şi expert în inteligenţa artificială.

UN PAS CĂTRE AGRICULTURA REGENERATIVĂ

Pentru Lemken, pe lângă potenţialul mare de piaţă, această investiţie oferă şi beneficii suplimentare în ceea ce priveşte durabilitatea, în condiţiile în care producătorul german este încrezător că maşinile echipate cu această tehnologie vor aduce o contribuţie majoră la agricultura regenerativă. Expertiza Track32 va permite ca instrumentele Lemken să fie utilizate mai precis şi în moduri mai versatile, astfel încât maşinile inteligente să poată fi controlate nu numai de operatorii umani, ci şi de roboţi. Lemken şi Track32 colaborează în prezent la o serie de proiecte comune pentru a atinge acest obiectiv, se precizează într-un comunicat al grupului.

Foto 2 IC-Weeder_Terminal_b

ACHIZIŢIE STRATEGICĂ

Odată cu creşterea presiunii în Europa pentru interzicerea glifosatului, producătorii de echipamente agricole caută să dezvolte noi soluţii pentru îndepărtarea mecanică a buruienilor. Lemken a făcut paşi în această direcţie încă din 2018, când a achiziţionat o altă companie olandeză, Machinefabriek Steketee B.V., pentru a-şi extinde portofoliul de produse pentru întreţinerea culturilor, mizând pe tehnologia de combatere a buruienilor cu ajutorul sistemelor video.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →