LELY scoate amoniacul din grajd - Revista Ferma
3 minute de citit

LELY scoate amoniacul din grajd

LELY Sphere LELY scoate amoniacul din grajd

Olandezii au inventat toaleta pentru vaci şi tot ei au creat un dispozitiv care elimină dejecţiile lichide din adăposturile de animale transformând amoniacul în fertilizant natural. De ce Olanda, vă veţi întreba probabil, pentru că acolo există preocupări foarte mari legate de emisiile de gaze cu efect de seră. În acest context, LELY a creat un dispozitiv inovator de captare a emisiilor de amoniac din grajd.

Captarea amoniacului

Acordurile de mediu stabilesc deja plafoane pentru un nivel maxim de emisii care pot fi eliberate în atmosferă. Prin urmare, reducerea la minimum a emisiilor de amoniac devine din ce în ce mai importantă pentru fermele de lapte. Emisia de amoniac are loc în mod natural rapid după ce vaca urinează, iar enzimele, prezente în materiile fecale, amplifică acest proces natural.

Din fericire, acum există Sphere (Sfera), un dospozitiv creat de LELY special pentru captarea emisiilor de amoniac pe care le transformă în îngrăşăminte circulare. Sistemul trebuie să fie cuplat la un adăpost cu podea din grătare. Gazele care se formează în fosa de sub grajd sunt aspirate şi captate printr-un purificator de aer. Lely Sphere transformă apoi emisiile de amoniac într-un îngrăşământ lichid ce vine depozitat într-un siloz înainte de a fi aplicat ca şi fertilizant natural pe suprafeţele agricole.

Cum funcţionează sistemul?

Lely Sphere este un sistem circular de manipulare a deşeurilor din grajd. Materia solidă şi cea lichidă sunt separate şi transformate în trei fluxuri minerale: azot mineral ce vine depozitat în silozul circular de îngrăşământ, sub formă de sulfat de amoniu sau azotat de amoniu; fosfat şi azot organic obţinut din deşeurile solide; potasiu rezultat în urma colectării deşeurilor lichide.

În principiu, urina curge prin benzile de separare către groapă, în timp ce gunoiul de grajd rămâne deasupra. Acesta este primul pas pentru limitarea emisiilor, deoarece separarea la sursă va reduce din start cantitatea de amoniac generată în adăpost. Apoi, Lely Sphere creează presiune negativă în groapa de urină, separând aerul care este aspirat de gazele de fermentaţie ale urinei.

Cu aerul subpresurizat putând să iasă doar printr-un filtru, Lely Sphere N-Capture, prin intermediul unei soluţii acidulate cu acid azotic sau sulfuric, se extrage azotul, din care se produce un îngrăşământ lichid pe bază de azot. În tot acest timp, robotul de curăţare a aleilor Discovery Collector aspiră în mod regulat gunoiul de grajd solid, transportând această fracţiune solidă la locul de evacuare.

LELY Discovery Collector LELY scoate amoniacul din grajd

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →