Legea mirosurilor - bomboana de pe coliva zootehniei - Revista Ferma
3 minute de citit

Legea mirosurilor – bomboana de pe coliva zootehniei

Este vorba, desigur, despre legea Camerelor Agricole.

Prin adoptarea legii mirosurilor, în Parlament, politicienii şi-au arătat încă o dată iresponsabilitatea dovedită de-a lungul timpului. Fermierii producători de carne, lapte şi ouă, componenta principală pe care se bazează alimentaţia românilor şi de care depinde siguranţa noastră alimentară, vor fi de acum hăituiţi şi presaţi, prin mijloace aparent legale, de către dezvoltatori imobiliari, primari şi consăteni rău-voitori să îşi închidă fermele.

Deşi nu este încă în vigoare, legea produce efecte. Paranoia „reclamagiilor de profesie” este deja instaurată în rândul vecinilor. Spre exemplu, numai pentru că pe o clădire a Ferma Media Grup scrie „Ferma”, o vecină de la 500 de metri depărtare ne-a transmis să nu mai creştem animale fiindcă simte miros. Deci, unora simplul cuvânt „Ferma” le induce senzaţia de… disconfort olfactiv.

Politicienii sunt iresponsabili, însă fermierii au partea lor de vină. De ce? Pentru că au ignorat o lege care putea să îi apere. Este vorba, aşa cum menţionam la început, de legea Camerelor Agricole nr. 122/2012, care la articolul 6 stipulează clar atribuţia camerelor agricole judeţene de a „aviza scoaterea din circuitul agricol a terenurilor agricole”. Deci, cel puţin pe zona invaziei dezvoltatorilor imobiliari în proximitatea fermelor zootehnice, problema era rezolvată.

În 2015, când am iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea acestei organizaţii a fermierilor, derulată sub deviza „Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri”, nicio asociaţie de crescători nu a sprijinit ferm demersul nostru. La acea vreme, liderul absolut al fermierilor, Laurenţiu Baciu, a recunoscut că nu poate face nimic pentru Camere şi că politicul se opune. Fostul şef al LAPAR a dezvăluit atunci că Liviu Dragnea a spus-o răspicat: „Camerele Agricole reprezintă un pericol pentru clasa politică”.

În ţările vestice, atunci când se supără fermierii, se cutremură guvernele. La noi este invers, în loc să iasă în faţă ca să îşi susţină adevăratele interese, unii lideri ai fermierilor devin adepţii unor cauze care nu ajută cu nimic agricultura.
De pildă, în 2015, în loc să folosească pârghiile democratice pentru a avea din nou Camere Agricole funcţionale, fermierii cu influenţă şi-au irosit puterea de decizie şi de acţiune protestând în piaţa Palatului Parlamentului pentru o cauză străină lor: a nu fi demis un Ministru al Agriculturii.

Camerele Agricole ar fi putut fi asul din mâneca fermierilor împotriva abuzurilor pe care le creează legea mirosurilor. Pentru a vă convinge încă o dată cât de mult pierde agricultura din cauză că în România nu există Camere Agricole funcţionale, am extras din Legea 122/2012 două prevederi: Art. 6 – Atribuţiile camerelor agricole judeţene (CAJ) şi Art. 7 – Atribuţiile camerelor agricole naţionale (CAN).
Vă invit să daţi click pe cele două link-uri de mai jos pentru a citi cele două documente edificatoare!

  1. Atribuţiile CAJ
  2. Atribuţiile CAN

DĂNUŢ RADIŞ
Redactor-şef revista Ferma

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →