Legea laptelui are și norme de aplicare - Revista Ferma
6 minute de citit

Legea laptelui are și norme de aplicare

Laptele de oaie și produsele rezultate după procesare au o piață internă și externă foarte favorabilă, cu prețuri stabile și stimulative.

NORME PENTRU LEGEA LAPTELUI

Anul trecut în 17 noiembrie a fost publicată Legea laptelui și a produselor lactate nr. 307 iar în acest an, la data de 8 februarie, au apărut normele metodologice.
Această lege reglementează sectorul laptelui și al produselor lactate, informând explicit cumpărătorii că aceste produse se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului UE nr. 1169/2011.
Totodată, urmărește respectarea condițiilor de igienă, denumirea produselor, etichetarea, prezentarea și comercializarea lor, având ca scop principal protecția vieții, sănătatea consumatorilor și satisfacerea nevoilor de consum.
La controalele efectuate la noi în țară s-a constatat că, la unele dintre produsele lactate verificate, prezentarea conținutului de proteină – grăsime, umiditate etc. diferă de cel de pe etichetă și/sau nu respectă limita de consum sau standardele de calitate, fiind utilizată denumirea de produse lactate pentru unele amestecuri de lapte cu grăsimi vegetale, ceea ce provoacă nemulțumiri și confuzii printre consumatori.

DATE ÎN OBSERVATORUL LAPTELUI

În cadrul Ministerul Agriculturii se va înființa „Observatorul laptelui și al produselor lactate” care monitorizează piața laptelui de vacă, bivoliță, oaie, capră și a produselor lactate și centralizează datele de pe piață referitoare la producții, cerere și ofertă.
Acest Observator național va ține legătura cu Observatorul pieței laptelui din Uniunea Europeană și întocmește lunar rapoarte care centralizează datele referitoare la:
1. Efectivul matcă de vaci ce lapte, bivoliţe, oi, capre;
2. Cantitatea de lapte crud ca: materie primă crud produsă; materie primă livrată direct pe piață; materie primă livrată către prim-cumpărători; materie primă livrată către procesatori;
3. Numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud, al producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui. Pe baza acestor informații se evaluează: cantitatea şi preţul laptelui crud materie primă colectat de către aceştia; cantitatea de lapte procesat; cantitatea de produse lactate realizată;
4. Achiziţiile intracomunitare şi importul-exportul din ţări terţe de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, “indiferent de tip“. Aceste date se folosesc de MADR și se transmit și la Observatorul pieței laptelui din UE în vederea implementării mecansimelor organizațiilor comune de piață.

CINE FURNIZEAZĂ INFORMAȚII?

Furnizorii de date pentru mecanismul de piață, Observatorul laptelui și al produselor lactate sunt:
ANSVSA oferă informaţii privind numărul şi dimensiunea exploataţiilor de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre, înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, efectivul de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre, înregistrat în Baza naţională de date, mişcarea animalelor, producţiile exploataţiilor de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre de lapte crud, numărul şi capacitatea de procesare a unităţilor de procesare lapte şi produse lactate, înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cantitatea de lapte, procesată şi a produselor lactate procesată.
ANZ furnizează informaţii privind societăţile de ameliorare care conduc registre genealogice pe rase, efectivul de animale din rasele de vaci de lapte, bivoliţe, ovine şi caprine, exploataţiile şi efectivul de animale aflate în controlul oficial al producţiei de lapte în cadrul programelor de ameliorare, prim-cumpărătorii de lapte crud şi cantitatea de lapte colectată de aceştia.
APIA răspunde de informaţiile privind declaraţiile prim-cumpărătorilor de lapte crud înregistraţi în Registrul de prim-cumpărător de lapte, respectiv denumire, adresă, cantitate de lapte crud colectată.
Autoritatea Vamală Română cu informaţii privind achiziţiile de lapte crud, lapte de consum, produse acidofile, smântâni, brânzeturi şi caşcavaluri, lapte praf, provenite din schimburile intracomunitare, precum şi informaţii privind situaţia importurilor/exporturilor din/în ţări terţe.

LEGEA SE APLICĂ PRODUSELOR DIN REȚELELE COMERCIALE

ANSVSA certifică dacă producătorii și procesatorii de lapte îndeplinesc condițiile sanitar veterinare de funcționare stabilite de legislația veterinară a UE și cea națională. În baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului, Autoritatea înscrie unitățile care vând produsele de lapte în spațiile comerciale în lista celor cu vânzare cu amănuntul.
Unitățile de procesare a produselor lactate pot prelua laptele numai din unități (ferme) autorizate sanitar veterinar. Această lege se aplică operatorilor economici înregistrați la ANSVA care comercializează produse lactate prin rețelele comerciale.
Prevederiile legii nr. 307 nu se aplică producătorilor agricoli persoanei fizice ce obțin produse din propria fermă/gospodărie, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării pe piață în condițiile Legii 145/2014.

norme legea laptelui_b

4 REGULI ”DE AUR” ALE LEGII LAPTELUI

1. Toate produsele obținute numai din lapte sau din lapte în amestec cu alte ingrediente se ambalează în pungi sau cutii cu etichete care să conțină: denumirea produsului, compoziția chimică, valori nutriționale, termenul de expirare etc.
2. Produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine din alte surse se comercializează obligatoriu pe rafturi separate.
3. Se interzice folosirea denumirii de lapte și/sau produse lactate pe etichetele produselor finite care au în compoziția lor ingrediente ce nu provin din lapte autentic.
4. Nerespectarea prevederilor acestei legi, în funcție de gravitate, se sancționează cu amendă de la 20 la 50 mii lei, cu oprirea temporară și chiar cu anularea autorizației de producție, procesare sau comercializare!

LAPTELE DE OAIE, UN ALIMENT COMPLET

Prin conţinutul bogat în proteine ce conţin toată gama de aminoacizi esenţiali pentru om, grăsimi superioare, lactoză, vitamine, săruri minerale, substanţe tonifiante, antitoxice etc., laptele de oaie constituie unul dintre alimentele cele mai complete şi necesare atât pentru miei cât şi pentru oameni.

De la ”laptele” de soia, la pateurile și pizza cu ”brânză” din grăsimi vegetale și lactatele ”puternic românești”, noua lege a laptelui și a produselor lactate ar trebui să facă ordine pe rafturile magazinelor.

un articol de
IOAN PĂDEANU
Membru corespondent ASAS
ACO Dacia

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →