Legea arendei pe 7 ani a fost votată! De când se aplică! - Revista Ferma
4 minute de citit

Legea arendei pe 7 ani a fost votată! De când se aplică!

Legea arendei a fost adoptată de Camera Deputaților pe 17 decembrie, cu 204 voturi ”pentru”. Ce prevede noua lege și de când se aplică!

Fermier activ legea arendei
Fermier activ Credit foto: istockphoto.com/AlexandrMusuc

Deși soarta sa era incertă, după multe amânări, legea arendei a trecut de votul din Parlament.

Cu doar o zi înainte de votul final, Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, unul dintre parlamentarii care au inițiat și susținut legea, anunța că legea arendei nu este susținută de parlamentarii PNL, USR și AUR și că nu va fi supusă votului în plenul Camerei Deputaților:

Legea arendei a picat înainte de vot! Cine s-a opus!

Totuși, pe 17 decembrie 2024, propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (Pl-x 435/2024) a fost votată cu 204 voturi ”pentru”, din 258 de parlamentari prezenți. Legea arendei a primit doar 39 de voturi ”împotrivă” și 14 parlamentari s-au abținut de la vot.

Până la urmă, s-au răzgândit și au votat ”pentru” noua lege a arendei și cei 14 deputați AUR prezenți și 56 din cei 59 de parlamentari PNL prezenți la votul din plenul Camerei Deputaților.

În total, legea arendei 2024 a adunat 93 de voturi de la PSD, 56 voturi de la PNL, 14 voturi – AUR, 16 voturi – UDMR, 15 voturi minorități și 10 voturi de la deputații neafiliați.

Au votat ”contra” 3 deputați PNL, 33 deputați USR și 3 deputați neafiliați vreunui partid politic.

vot legea arendei 17 decembrie
Foto: Camera Deputaților

”Toți cei 204 dintre dumneavoastră care ați votat acest act normativ ați pus, practic, o cărămidă la dezvoltarea agriculturii românești în perioada următoare.

Fără această lege, agricultura României nu putea da înainte și, practic, legea arendei, așa cum am modificat-o astăzi, va reprezenta un pilon fundamental pentru viitorul agriculturii românești.

În numele tuturor fermierilor, vă mulțumesc!”, a spus Adrian Chesnoiu, după votul din plenul Camerei Deputaților.

După votul final de adoptare a legii în Camera Deputaților, care este for decizional, legea va fi depusă la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii, apoi urmează trimiterea legii către președintele României pentru promulgare.

Prevederile noii legi a arendei vor fi aplicate după ce aceasta va fi promulgată de președintele țării și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională a României, noua lege a arendei ar putea intra în vigoare în maximum trei săptămâni, estimează Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, care a inițiat și susținut legea.

Ce prevede legea arendei 2024

Noua lege a arendei stabilește durata arendării terenurilor agricole la minimum 7 ani, precum și cazurile de încetare a contractelor de arendă și ce se întâmplă în cazul vânzării terenului agricol arendat sau în cazul decesului arendatorului. De asemenea, legea arendei 2024 permite schimburile de terenuri între arendași.

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I. – Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, cu modificãrile și completarile ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 1837 se modifică și vor avea următorul cuprins:

Durata arendării
Art. 1837 – Durata arendării este de minimum 7 ani si se consideră a fi făcută pe toată perioada necesar recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă.

2. La articolul 1847, alineatul (2) se modifică și va avea urmätorul cuprins:
(2) Subarendarea totală sau parțială este interzisă, sub sancțiunea nulității, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași.

3. La articolul 1848, alineatul (2) se abrogã.

4. Articolul 1850 se modifică și va avea următorul cuprins:

Cazuri speciale de încetare sau de menținere a contractelor de arendă

Art.1850 – (1) Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitate sau falimentul arendașului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract.

(2) În cazul decesului arendatorului, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendașul.

(3) În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat sã mențină contractul de arendare pânã la expirarea termenului de valabilitate.

Art. II. – Contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile până la încetarea duratei acestora.

legea arendei 2024

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →