Legea arendei 2024, recent adoptată de Parlamentul României, riscă să nu fie aplicată. Contestatarii noii legi susțin că aceasta ar fi neconsituțională. Organizațiile fermierilor din România reacționează!

Fermierii din Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) solicită conducerii Ministerului Agriculturii și reprezentanților Guvernului să susțină necesitatea și oportunitatea aprobării actului normativ care impune durata minimă de arendă pe 7 ani, în contextul în care unii parlamentari au criticat prevederile legii, invocând motive pentru a contesta legea arendei 2024 la Curtea Constituțională a României (CCR).
Astfel, legea arendei 2024 riscă să nu fie aplicată deloc, la fel cum s-a întâmplat și cu legea adoptată de Parlament în 2023, care a fost contestată la CCR și declarată neconsituțională.
Conducerea AAC a transmis solicitări pentru susținerea noii legi a arendei către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, Adela Popescu (Direcția Juridică MADR) , Elena Tatomir (Politici Agricole MADR), Dana Rebega (Autoritatea de Management pentru PNS), precum și către László Borbély, Consilier de Stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României.
Redăm, mai jos, motivele invovcate de reprezentanții fermierilor în susținerea legii arendei 2024:
”Alianța pentru Agricultură și Cooperare în calitate de reprezentanți ai fermierilor și cooperativelor agricole din România își exprimă îngrijorarea față de motivele invocate de anumiți parlamentari pentru a sesiza Curtea Constitițională privind declararea neconstituționalității actului normativ adoptat în plenul Parlamentului în data de 17.12.2024, prin care se dorește reglementarea duratei minime a contractului de arendă, așa cum a fost adoptată de Camera Deputatilor cu rezultat vot pentru=204, contra=39, abtineri=14, nu au votat=1.
Află cine a votat ”pentru” și cine a votat ”contra”, ce prevede noua lege și care sunt următorii pași pentru ca legea arendei 2024 să fie aplicată:
Legea arendei pe 7 ani a fost votată! De când se aplică!
LEGEA ARENDEI 2024, necesară pentru accesarea banilor europeni pentru agricultură
În acest sens, facem apel la dumneavoastră, în calitate de Minister de resort în cadrul Guvernului României, pentru a transmite un punct de vedere către Președintele Camerei Deputaților, domnul Vasile Daniel Suciu, până la data de 20 ianuarie 2025, privind necesitatea și oportunitatea aprobării acestui act normativ pentru atingerea obiectivelor naționale din PNS 2023-2027 referitor la accesarea finanțărilor europene din PAC pentru care este nevoie de asumarea unui calendar de implementare și de monitorizare a investițiilor.
Vă rugăm să subliniați durata și costurile cu investițiile în infrastructura principală și secundară de irigații, măsurile de agromediu și climă (de ex. diversificarea și rotația culturilor agricole, DR 26 unde este nevoie de durata minima de 10 ani), inclusiv perdele de protecție, subliniind impactul economic, social și de mediu al acestor investiții.
De asemenea, apreciem că este nevoie să faceți trimitere la Legea Solului care nu are norme de aplicare, inclusiv din lipsa predictibilității accesului la terenul agricol pentru o anumită perioadă de timp.
Durata minimă de arendare impusă prin legea arendei 2024 este necesară inclusiv pentru atingerea obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din Agenda 2030 (asumate de România ca stat membru ONU și UE) privind protejarea solurilor, respectiv, recomandările OCDE în cadrul procesului de aderare, cu privire la Agricultura și Mediu – capitolul Mediu, biodiversitate și climă.
Stimate domnule Ministru, Stimată doamnă Director, vă rugăm să aveți în vedere depunerea eforturilor necesare pentru transmiterea unui punct de vedere, în timp util, pentru a da posibilitatea fermierilor și cooperativelor agricole din România să producă hrană în mod sustenabil și durabil, prin sublinierea relației de echilibru între pilonul economic, social și pilonul de mediu, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor asunate la nivel național, european și internațional.
Instituirea unei durate minime de arendare, este o inițiativă legislativă îndelung așteptată, la care s-a lucrat de foarte mult timp și este nevoie ca promotorii și susținătorii să facă front comun pentru aprobarea, publicarea și intrarea în vigoare, cu respectarea legislaței naționale și europene”, au transmis reprezentanții fermierilor din România membri ai AAC.
Legea arendei 2024, importantă și pentru obiesctivele de mediu asumate de România
Liderii fermierilor au invocat obiectivele de mediu asumate de România pentru Agenda 2030 și în scrisoarea privind legea arendei 2024 transmisă către László Borbély, Consilier de Stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României:
”Facem apel la dumneavoastră, în calitate de coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, pentru a transmite un punct de vedere către Președintele Camerei Deputaților, domnul Vasile Daniel Suciu, până la data de 20 ianuarie 2025, privind necesitatea și oportunitatea aprobării acestui act normativ (privind legea arendei 2024 -n.red.) pentru atingerea obiectivelor asumate de România pentru Agenda 2030, în calitate de stat membru al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Uniunii Europene (UE).
Stabilirea unei durate minime a contractului de arendare a terenurilor agricole joacă un rol decisiv pentru atingerea țintelor asumate în cadrul ODD 15.3 privind combaterea deșertificării, restaurarea terenurilor și solurilor degradate, inclusiv a terenurilor afectate de deșertificare, secetă și inundații și depunerea de eforturi pentru a atinge o lume neutră din punct de vedere al degradării solului, sectorul agricol din România având nevoie de predictibilitate și stabilitatea accesului la terenul agricol, parte din strategia privind ODD 15 - Viața terestră.
Stimate domnule Consilier de Stat, vă rugăm să aveți în vedere depunerea eforturilor necesare pentru transmiterea unui punct de vedere, în timp util, pentru a da posibilitatea fermierilor și cooperativelor agricole din România să producă hrană în mod sustenabil și durabil, prin indicarea relației de echilibru între pilonul economic, social și pilonul de mediu, contribuind astfel la susținerea Agendei 2030 și implementarea setului de 17 ODD.
În aceste momente, este nevoie de responsabilitate sporită, un management conştientizat şi activităţi corelate în domeniul protecţiei mediului. Facem parte din biosferă şi trebuie să ne îndeplinim rolul în condiţiile actuale din perspectiva dezvoltării durabile.”