În urma unei perioade de uscăciune severă, fermierii din Moldova au suferit pierderi semnificative de recoltă, seceta rămânând o ameninţare majoră pentru investiţiile cultivarea pământului.
„E mai prost ca anul trecut!”, susţine ing. Laurenţiu Baciu, fermier din Dămieneşti, judeţul Bacău, nemulţumit de producţiile obţinute în acest sezon. „Recoltele nu sunt prea mari că ploile au venit târziu, iar preţurile ne-au terminat; cotaţiile la bursă sunt exact la jumătatea celor de anul trecut”, continuă să explice cunoscutul agricultor.
La ferma sa, de 2.000 de hectare, grâul a fost în jurul de 4 tone la hectar, din care aproape o tonă a păstrat pentru arendă, iar de vânzare i-au mai rămas trei. „La preţul 80 de bani kilogramul, nici îngrăşământul nu-i plătit!”, constată cu amărăciune Laurenţiu Baciu, care consideră că ajutoarele pentru susţinerea agriculturii de care se tot vorbeşte „sunt ca şi inexistente: primim doar un leu pe kilul de motorină! La general, anul ăsta în multe ferme se vor înregistra pierderi de producţie la toate culturile.”
Fermierul spune că a organizat cum a putut de bine campania de toamnă. A semănat rapiţă în condiţii grele, plantele sunt răsărite, iar grâu este însămânţat pe ultimele suprafeţe. De regulă, urmăreşte un asolament în care aproximativ jumătate din suprafaţă să o cultive cu semănături de toamnă.
„Pe mine mă salvează utilajele agricole performante din fermă care au costat aproape două milioane de euro. Caut să realizez cât mai multe operaţiuni cu cât mai puţin treceri în câmp cu maşinile”, susţine Baciu.
„Am producţia pe stoc! În afară de rapiţă nu am vândut nimic!”
Nici de porumb nu-i prea mulţumit, combinele îl recoltează din plin. Producţia va fi depozitată, cum este şi cea de cereale păioase. „La mine, în afară de rapiţă, totu-i pe stoc, dar asta nu înseamnă că nu am nevoie de bani! Am de nu mai pot, dar nu pot vinde la preţul ăsta că mă duc la vale! Avem terenuri la neirigat la care cheltuielile de producţie se duc undeva spre 6.000-6.500 de lei/ha, din care se recuperează în jur de 60 la sută. E foarte greu, venim după doi ani la rând cu probleme! Inputurile sunt de trei patru ori mai scumpe, preţurile ne-au adus în situaţia în care suntem”, ne explică amar fermierul băcăuan.
Un an mai post decât 2022
„E mai prost ca anul trecut!”, susţine ing. Laurenţiu Baciu, fermier din Bacău, nemulţumit de producţiile obţinute în acest sezon. „Recoltele nu sunt prea mari că ploile au venit târziu, iar preţurile ne-au terminat; cotaţiile la bursă sunt exact la jumătatea celor de anul trecut”, a continuat să explice cunoscutul agricultor cel care lucrează moşia marelui agronom Ion Ionescu de la Brad, întemeietorul ştiinţei agricole româneşti.