Lapte şi brânzeturi de „La izvorul Dornei” - Revista Ferma
6 minute de citit

Lapte şi brânzeturi de „La izvorul Dornei”

Tânărul fermier s-a pregătit în meseria de mecanizator exploatări forestiere, dar are și cunoștințe în domeniul agricol, absolvind cursuri în specializarea „lucrător în creșterea animalelor”.

 

DE LA GATER, LA ZOOTEHNIE

Deși munca în domeniul creșterii vacilor a practicat-o încă din copilărie, Roman Mezdrea a început activitatea profesionistă din ferma sa integrată abia în anul 2018, după ce a activat câțiva ani în industria lemnului.
În toată perioada în care a fost salariat al unui gater din zonă, a conștientizat că dificultățile din industria lemnului nu erau deloc sub nivelul celor din ferma zootehnică a părinților săi, gândul fiindu-i permanent numai la animale. Astfel, a decis să se întoarcă la zootehnie și, mai mult, să proceseze laptele obținut de la vaci, fiind convins de faptul că doar o activitate pe lanțul alimentar integrat îi poate aduce răsplata deplină a muncii sale.
Avea deja întipărite în minte două idei: aceea că unitatea se va numi Făbricuța de brânzeturi “La izvorul Dornei” și faptul că va reuși să proceseze inclusiv laptele de la animalele gospodarilor din zonă.

 Roman Mezdrea 1 OK_b

Toate produsele sunt naturale, obținute exclusiv din laptele de vacă provenit de la animale pășunate în Poiana Stampei, zonă montană cu floră naturală deosebită. Sunt foarte bucuros că în anul 2021 am obținut dreptul de a utiliza denumirea „produs montan”, pentru toate produsele.
ROMAN MEZDREA
Producător Poiana Stampei

 

FERMA DIN POIANA STAMPEI

“Acum, reușim să integrăm totul, de la teren, fân și vaci, până la produse alimentare și magazin de desfacere. Lucrez 26,19 ha teren agricol. Dețin 26 capete bovine, din care 15 sunt vaci pentru lapte, 4 bovine sunt sub 2 ani și 7 viței cu vârsta de până la un an. Creștem și exploatăm vaci din trei rase, respectiv BNR, Brună de Maramureș și Pinzgau de Transilvania. Ca și alții, având și eu experiențe neplăcute legate de prețul mic al laptelui, am decis să investesc în procesare și desfacere. Am început cu procesarea propriei producții de lapte, visul fiind acela de a achiziționa materie primă și de la crescătorii mici din zonă”, arăta Roman Mezdrea.

 fabricuta de branzeturi 01_b

 

PROIECT PENTRU FĂBRICUŢĂ

Făbricuța de brânzeturi a fost realizată prin intermediul proiectului ”Achiziție utilaje și echipamente fără montaj, pentru formarea unui lanț alimentar integrat”, finanțat în octombrie 2019 cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR, în cadrul Asociaţiei Grupul de Acţiune Local ”Bazinul Dornelor”, în valoare de aproximativ 144 mii de euro (contribuție proprie 10%).
Înregistrarea și autorizaţia sanitar-veterinară au fost consemnate sub numărul nr. 10519 /13.10.2020.
“Secția de producție are în dotare echipamente realizate exclusiv din inox alimentar și care permit parcurgerea corectă a fluxului tehnologic. Întreaga activitate curentă se realizează în 3 containere modulare. Prin proiect, am achiziționat un tractor, presa pentru baloți, cositoare cu discuri, grebla de adunat, remorca de împrăștiat gunoi, tanc de răcire lapte, vana de închegare și pasteurizare plus accesorii, crinta și presa pneumatică, separator smântană, kit recepție lapte, vitrină frigorifică (2 buc.), cântar, container, sistem fotovoltaic. În prezent, proiectul din cadrul AFIR se află în perioada de monitorizare, fiind încasate toate tranșele de plată”, preciza fermierul.

CU GÂNDUL LA VIITOARELE INVESTIŢII

“Una dintre marile noastre probleme este aceea legată de obținerea banilor pentru finanțarea următoarelor etape de investiții. Criza economică mondială se simte și la noi, crescând foarte mult costurile de producție. Prețurile produselor noastre nu au crescut, de exemplu, pe măsura creșterii prețurilor la energie. Numai vana de închegare și pasteurizare, care este trifazată, are un consum de 24KW/h. Anul trecut, am fost cumva salvați prin ajutorul pentru compensarea pierderilor determinate de pandemia Covid 19, bani pe care i-am utilizat pentru pregătirea și asigurarea hranei animalelor.
Pentru alte tipuri de investiții, soluția mea este reprezentată tot de proiectele cu finanțare europeană sau națională, profitul relizat până acum prin vânzarea produselor asigurându-mi doar sursa de cofinanțare. Chiar în această perioadă, am primit vestea că este eligibil un proiect de realizare a unui punct de colectare a laptelui obținut în gospodăriile din zonă. Este o șansă de a livra lapte crud la prețuri corecte, adică mai bune decât cele oferite până acum“, menționa antreprenorul sucevean.

 fabricuta de branzeturi 03_b

 

CENTRU DE COLECTARE LAPTE

Valoarea noului proiect este de 500.000 lei, cu o intensitate a sprijinului nerambursabil de până la 80%. Pentru înființarea centrului de colectare a laptelui, Roman Mezdrea îşi propune achiziţionarea celor mai performante echipamente/instalații și mijloace de transport specializate.
“Este vorba despre două autoutilitare, una cu tracțiune integrală, iar cealaltă dotată cu sistem frig, o cisternă de transportat lapte dotată cu un sistem de spălare, pompă de transvazare și furtun cu inserție. În vederea executării de măsurători, mai achizițioez un flotor și un sistem de măsurare performant. Se alătură un sistem PC All in One, necesar introducerii și interpretării analizelor laptelui colectat. Toate acestea completează resursele deja existente, respectiv un tanc de răcire de capacitate 1500 l, clădirea cu trei containere modulare, dotate cu sistem sanitar, vestiar și conectate la toate utilitățile. Practic, vorbim despre diversificarea activității și despre realizarea unui flux tehnologic modern, combinate cu o mai bună utilizare a resurselor umane şi a factorilor de producţie”, puncta Roman Mezdrea.

MAGAZIN LA POARTA FERMEI

Beneficiind de faptul că unitatea de producție se află la drumul principal, fermierul a înființat chiar la poarta unității un magazin de prezentare și vânzare, o variantă de desfacere căreia i se adaugă prezența la Târgul de weekend organizat de Direcția Agricolă la Suceava și la alte târguri din regiunea de Nord-Est a Moldovei, precum și livrările online, îndeosebi în sezonul rece, când condițiile de transport sunt mai favorabile.

fabricuta de branzeturi 05_b

PRODUS „LA IZVORUL DORNEI”

Între produsele care se obțin astăzi la Făbricuța de brânzeturi “La Izvorul Dornei”, din comuna Poiana Stampei, județul Suceava, se numără cașcaval (cășuț), cășuț afumat, telemea, brânză frământată, rulade (cașcaval și urdă cu mărar, cașcaval și șuncă), smântână de casă, lapte acru, chișleac.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →