Lanț integrat pentru producția de legume - Revista Ferma
5 minute de citit

Lanț integrat pentru producția de legume

seminis111 m Lanț integrat pentru producția de legume

În acest an, Universal Group a schimbat conceptul de prezentare a hibrizilor de legume. Pe lângă loturile demonstrative cu hibrizi de castraveți, de vinete, tomate și ardei, participanții au putut afla întregul ciclu de producție al culturilor chiar de la producătorii răsadului și au discutat cu cei care au conceput rețetele pentru tratamentele fitosanitare. 

La întâlnirea în câmp au fost convocați și procesatorii de legume. „Am încercat să cooptăm cât mai mulți jucători din lanțul producției de legume, de la producători, la rețele de retail. Spre deosebire de alte evenimente din trecut, s-au prezentat hibrizii Seminis, dar le-am oferit și o soluție de comercializare cultivatorilor prin divizia noastră de comercializare a legume fresh – Legumescu. Au participat cele mai bune fabrici de procesare de legume”, spune Alexandru Cernahoschi, director comercial Universal Group. 

 

Vinetele albe – atracția câmpului demonstrativ

Fiecare hibrid prezentat a atras atenția în felul lui, fie prin aspect, fie prin încărcătura de fructe pe plantă, prin productivitate, timpurietate sau prin rezistența la boli. De departe, însă, atracția loturilor prezentate a fost hibridul de vinete albe – Bibo. Pe plantă sunt minim zece fructe și producția este de 5-6 kg/plantă per recoltare. „Până acum am făcut cinci recoltări și mai urmează încă minim trei. Producția va ajunge la 100-120 tone/ha”, estimează Radu Jurge, inginer în cadrul Universal Group. 

Ca noutate pentru acest an a fost adus hibridul SV 2161, aflat în teste în România. „Este timpuriu, la 65 de zile. Ajunge la 800 grame, sunt zece fructe pe plantă. Ajungem la 190-200 tone/ha ca productivitate”, spune Radu Jurge.

 

Cerere în creștere pentru tomatele de industrie

Pentru hibrizii de tomate, accentul a fost pus pe fructele pentru procesare, segment care a început să ia amploare la nivel național. Au fost prezentați patru hibrizi special destinați procesării (Perfectpeel, Chelse, JAG 8810 și AB 0311) și trei hibrizi care se pretează pentru comercializarea în stare proaspătă (Mirsini, Caspar, 6 Punto 7). „La hibrizii de tomate cultivați în câmp ne interesează gradul de acoperire, încărcătura de fructe, procentul de substanță uscată, care la majoritatea celor de aici este de 5,52”, spune Valeria Tudor, consilier tehnic Universal Group.

S-a utilizat o densitate de 23.000-24.000 plante/ha. „Nu recomandăm mai mult pentru că scade spațiul de nutriție și inevitabil plantele nu se dezvoltă la fel de bine, nu sunt la fel de viguroase și nici încărcătura de fructe nu e la fel și nici fructele nu sunt la fel”, a explicat Valeria Tudor.

 

Trei hibrizi noi de ardei 

În ceea ce privește ardeiul, au fost prezentați șase hibrizi de ardei gras (Red Knight, Gogomax, Belladonna, Gypsy, Desdemona, Maradonna) și cinci hibrizi de ardei capia (Kaptur, Kaprima, Ariadni, SV 0102, Flexum). Ca noutate, hibridul Desdemona este în primul an în România, în studiu. Ca puncte tari se evidențiază rezistența bună la bolile de contact și rezistența la boala petelor de bronz.

Pentru ardei capia, noutatea este SV 0102, hibrid aflat în primul an de testare. „Vine cu calități bune iar până acum ne mulțumește. Are rezistență la boala petelor de bronz. Se remarcă prin timpurietate. L-am avut în teste și în solar, și în câmp, performează fără nici o problemă. Este cel mai timpuriu”, spune Cristian Popescu, inginer Universal Group. 

 

Producție de 65 tone/ha la castraveți

Cultura de castraveți nu mai era în picioare, dar au fost vizibile rezultatele recoltărilor. Semănați direct în câmp, în 10 iunie, la 18 august, hibrizii au avut deja 16 recoltări. Au fost cinci hibrizi de castraveți, iar cea mai mare producție a fost obținută de Merengue, de 65 tone/ha. „Merengue a fost apreciat pentru calitatea fructelor, care sunt uniforme, rezistente, foliajul se prezintă foarte bine pe toată perioada ciclului de producție și are o capacitate mare de regenerare”, explică Cristina Slujitoru, inginer Universal Group. Ca noutate, în stadiul de testare este SV 3506, care s-a remarcat prin extratimpurietate, rezistență la temperaturi scăzute și productivitate bună.

 

 

 

LEGUMESCU – VIITOARE COOPERATIVĂ AGRICOLĂ 

În urmă cu doi ani, Universal Group a înființat divizia de comercializare a legumelor fresh „Legumescu”, prin care pun în legătură producătorii și hipermarketurile. „Divizia Legumescu poate deveni o asociație de producători, în anii viitori, pentru că și noi planificăm să devenim producători mari. Acum, 150 de producători își comercializează produsele de top prin Legumescu”, spune Alexandru Cernahoschi, director comercial Universal Group.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 – 15 septembrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →