La umbra interesului comun - Revista Ferma
7 minute de citit

La umbra interesului comun

Proiectul lor comun a reușit să crească frumos la umbra interesului. Acum lucrează împreună circa 1.300 ha în fiecare an agricol.

Cerealis Alliance

Viața e o continuă învățare
Ion Dedu și-a părăsit localitatea de baștină doar atât cât să devină agronom. Am aflat de la dânsul cum de a reușit să ajungă prin repartiție tocmai acasă. Acolo unde tatăl său era președintele CAP. Terminase facultatea în anul 1974 pe poziția a doua și așa a putut alege comuna natală la repartiția națională. De atunci, viața sa e o continuă învățare.
După 43 ani de agricultură, inginerul agronom Ion Dedu tot mai are de învățat. Mai ales că în agricultură sunt schimbări majore în ceea ce privește tehnologia, dotarea tehnică și condițiile meteorologice. „Nu am avut niciodată, în cei 43 de ani de activitate, o toamnă cu precipitații de peste 200 l/mp, să nu pot intra timp de trei săptămâni cu utilajele în câmp. Aproape că nu credeam că o să mai pot pune grâul. Dar am reușit să-l însămânțez pe 350 ha. Chiar am depășit cu zece hectare suprafața pe care mi-am propus să o pregătesc cu această cultură”, spune vizibil mulțumit fermierul. Folosește în majoritate soiuri românești, dar și un soi nemțesc adus în țară de Biocrop. E vorba de Akteur, „un soi care are o evoluție mai lentă până în faza de burduf, apoi pur și simplu mă uimește cât poate să se dezvolte. Prima dată am crezut că am dat greș…”, îmi mărturisește Ion Dedu.

Multiplicarea de sămânță, parte importantă în activitatea Cerealis Alliance
Ion Dedu, ca mai toți fermierii cu pretenții, nu poate face doar o agricultură, să-i zicem, de producție standard. E firesc să evolueze la categoria multiplicatori de sămânță, o categorie care necesită ceva mai multă atenție profesională, mai corect spus, o implicare totală. Orice scăpare poate compromite toate eforturile. Fermierul din Poșta Câlnău multiplică pentru Saaten Union grâu (soiul Mulan), orz (Wendy), triticale (Tulus) și chiar mazăre, că tot a hotărât să folosească din ce în ce mai mult mazărea pentru a scăpa de așa-zisa „înverzire”. Până acum punea rapiță cu triticale pe aproape o sută de hectare. Anul acesta a avut prima dată și 30 ha cu mazăre de primăvară. Tot pentru sămânță, normal, și tot pentru Saaten Union. A recoltat peste 4 t/ha și a vândut cu 1,1 leu/kg, ceea ce îl îndeamnă să dubleze suprafața anul viitor. Anul acesta a mai pus încă 49 ha cu rapiță și triticale pentru Zona de Interes Ecologic. Oricum, ca agronom este împotriva măsurii de înverzire în acest mod, deoarece să ari în primăvară este o pierdere de apă din sol. Dar mazărea i-a câștigat interesul, așa că va urma această variantă de lucru.
Cât privește producțiile realizate anul trecut, grâul a dat o producție excelentă. Rapiță a cultivat pe 220 ha și a recoltat o medie tot peste 4 t/ ha. Folosește hibrizi de rapiță de la mai multe firme (KWS, Monsanto, Rapool, Syngenta și Summit Agro). La floare a avut noroc cu o ploaie venită la timp și a făcut aproape 3 t/ha. În schimb, porumbul nu a văzut ploaie decât 6 l/mp în două reprize, între 4 iunie și 8 august 2016, ceea ce a dus la o medie productivă de 4,150 t/ha. Deci o pierdere de 150 lei/ha.
Trebuie să amintesc că Ion Dedu face de doisprezece ani loturi demonstrative. Asta, ca să rotunjesc portretul unui inginer agronom extrem de tehnic și priceput.

E mult roșu în curtea fermei
Trei tractoare Case IH de diferite puteri și un Steyr de 140 CP achiziționat în 2016. Mai așteptau un Case IH de 130 CP, cu încărcător, care în mod cert în acest moment este deja în fermă. Tot recent au achiziționat și o combină, cum altfel decât Case IH, modelul 7240 Axial-Flow, de care sunt încântați. „Nu mai vorbesc de productivitate, pentru că face cât cele două combine Laverda pe care le-am avut până acum la un loc, dar s-au redus aproape spre zero spărturile cerealelor, ceea ce e minunat. În plus, și consumul de motorină la hectar a scăzut. Iar punctele de gresare s-au redus la fel ca și numărul curelelor, ceea ce face întreținerea mult mai lesne”, arată binefacerile tehnologiilor de ultimă oră șeful pe partea mecanică a fermei – Gheorghe Rînciog.
În schimb, nu e prea mulțumit de servisare, „dar din acest punct de vedere toți au probleme, poate mai puține cei de la IPSO Agricultură”, adaugă asociatul lui Ion Dedu. Au patru pluguri de la firme diverse, un combinator Carrier de la Vaderstad, un disc greu (pe care nu îl prea mai folosesc), scarificator, două prese de balotat, o semănătoare de păioase de la Horsch și încă una de culturi prășitoare de la Maschio Gaspardo etc. Adică absolut toată gama de utilaje necesare pentru o bună activitate, toate strunite de șapte angajați permanenți. E adevărat că atunci când trebuie, și Rînciog se aruncă la manșa cailor putere. Au mai păstrat și o combină Laverda, pentru siguranță. În plus, pentru managementul paielor au cumpărat, acum cinci ani, cu 18.000 euro, o instalație de peletizat paiele. Pentru uzul fermei, dar și pentru comercializare. Vând tona de peleți cu 500 lei (arderea unei tone de peleți este echivalentă cu 1,6 tone de lemn de fag uscat). Ideea a fost a copilului agronomului Ion Dedu, care este medic chirurg și care, atunci când se relaxează, vine în fermă să-l ajute. Se suie inclusiv pe utilaje dar în mare parte îl ajută cu treburile legate de calculator.
Într-o frumoasă zi de noiembrie, când i-am vizitat, cei doi se grăbeau să ajungă la un eveniment organizat de Banca Transilvania, de unde au luat un credit în condiții foarte bune. Au luat bani și de la Agricover pentru a cumpăra rapid 60 ha pe firmă, dar cu mult mai împovărător. „S-au mișcat rapid și asta ne trebuia atunci”, explică antreprenorii.
Cerealis Alliance este o fermă performantă în care doi asociați din generații diferite, unul are 44 ani, iar celălalt peste 70, se înțeleg pentru o bună funcționare a înterprinderii. Mi-aș dori să văd cât mai multe asemenea asocieri. Din ce în ce mai mari, unite de interesul comun!

 Ion Dedu

Ion Dedu: „Pământul nu se dezvăluie niciodată cu totul. Trebuie să-l privim cu respect, doar este o ființă complexă de a cărui sănătate depindem cu toții”, conchide aproape filosofic fermierul buzoian.

PRIORITĂȚI MINISTERIALE
I-am întrebat pe proprietarii Cerealis Alliance ce ar face mai întâi dacă ar avea puterea în mâinile lor. Aproape instantaneu au vorbit de cadastru, comasare și de cartarea agrochimică. Au o părere proastă despre actualul ministru al Agriculturii, despre care spun că „este rup complet de realitatea României”, dar cred că tot un om care vine din sistem ar fi bun după 11 decembrie. „Tabără a fost cel mai bun ministru de până acum. Îl mai nominalizez și pe nefericitul Decebal Traian Remeș”, își spune Ion Dedu părerea.
A continuat apoi cu susținerea ideii că se pierd mulți bani care ar face bine agriculturii pentru a sprijini o agricultură care nu va fi niciodată sustenabilă. Dedu spune că ar trebui date subvenții doar de la cinci hectare în sus pentru cultura mare. „Acei bani se duc în protecția socială mascată, în loc să modernizeze agricultura care produce plus valoare”, încheie fermierul buzoian.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →