Am fost la recoltat cartofi cu combina AVR Puma 4, importată în România de Cormana Machinery SRL. Vă spunem de ce este o investiție profitabilă pentru cultivatorii de cartofi și ce părere are fermierul care a testat combina în ferma sa.
Szőcs József, administratorul fermei Bioplant SRL din județul Covasna, lucrează, împreună cu fiul său, 530 de hectare de teren arabil, din care 210 hectare sunt cultivate cu cartofi. Pe circa jumătate din această suprafață cultivă soiuri de cartofi pentru consum, în timp ce peste o treime din suprafață este cultivată cu soiuri de cartofi pentru industrializare, iar restul cu cartofi de sămânță.
Peste 6.000 de tone ajung în supermarketuri și la procesare
Ferma Bioplant livrează anual 3.500-4.000 de tone de cartofi de consum către supermarketuri și 2.000-2.500 de tone de cartofi pentru procesare. Are spații de condiționare și de depozitare, în depozite climatizate, pentru aproape 4.500 de tone de cartofi.
Ferma exploatează terenuri atât în Sânzieni, cât și în Cernat, localitatea unde am fost la recoltat cartofi cu mașina autopropulsată AVR Puma 4.
AVR PUMA 4, productivitate mare, pierderi mici
Anul acesta, recoltatul cartofilor în ferma Bioplant a început la finalul lunii august, cu trei combine pe câte două rânduri, cu care recoltează, cu fiecare, câte 2-2,5 hectare pe zi.
”Cu combina AVR Puma 4 putem recolta o suprafață de trei ori mai mare pe zi, dar intervine limitarea de perisabilitate și de transport. Combina trebuie reglată pentru fiecare soi de cartof și pentru fiecare parcelă în parte, pentru a avea debitul optim de cartofi și de pământ pe bandă, astfel încât să obținem cel mai mic procent de cartofi loviți. Dacă mergem cu foarte puțin pământ, vor fi mai mulți cartofi loviți, deci cresc pierderile”, explică Szőcs József.
Lucrează bine în sol umed
”O altă diferență importantă față de combinele cu care lucrăm acum este aceea că cu combina AVR Puma se poate lucra mult mai bine în condiții de sol umed”, adaugă fermierul din Covasna.
„Cormana a demonstrat capacitatea AVR de a recolta cartofi cu succes în diverse circumstanțe, de sol uscat sau umed. Acest lucru este posibil datorită faptului că mașinile de recoltat AVR pot fi configurate prin mai multe module de curățare, precum Varioweb cu role axiale, role transversale, curele cu țevi în combinație cu dispozitive de curățare sub formă de ”degete”. Datorită modificării setărilor, combina AVR Puma 4 fiind bine configurată, a fost posibil să se recolteze cartofii în condiții dificile de sol umed și lipicios, în timpul demonstrației de la Bioplant”, a explicat Herre Heeres, Brand manager Cormana.
Acces ușor pentru schimbarea pieselor
Szőcs József susține că un alt avantaj al utilajului este și faptul că ”piesele de uzură sunt mai puține și se schimbă mult mai ușor față de alte mașini de recoltat cartofi, fără să fie nevoie să fie demontată o mare parte din combină”.
”Suntem conștienți că un utilaj performant trebuie să vină cu servicii post-vânzare și cu tehnicieni pe măsură”, spune Marius Siriac, director vânzări Cormana Machinery România. ”În momentul de față avem doi mecanici pentru service. Pe viitor, la fiecare două săptâmâni, vom avea câte o echipă de la firma din Olanda care va instrui mecanicii noștri din țară. Asigurăm piese de schimb în termen foarte scurt, de câteva zile, și service, inclusiv pentru fermierii din România care au achiziționat mașini de recoltat AVR direct de la producător”, adaugă reprezentantul Cormana Machinery.
Tocător de vrejuri încorporat
Brandul producătorului belgian AVR este extrem de cunoscut și popular printre cultivatorii de cartofi din țările din vestul Europei.
Combina AVR Puma 4 este echipată, în partea frontală, cu tocător de vrejuri, ceea ce scutește o lucrare suplimentară și reduce, astfel, costurile în fermă.
Sistemul de copiere cu un singur ax central asigură o copiere uniformă a terenului. Reglajele și setările combinei se pot face rapid și ușor din cabină, iar modulul de curățare Varioweb permite reglarea continuă a intensității de curățare, pentru toate condițiile de recoltare.
”O astfel de investiție este rentabilă pentru o fermă care are cel puțin 200 de hectare cu cartofi. Trebuie să facem investiții în utilaje specializate pentru cultura cartofului, pentru că nu mai este forță de muncă pentru acest domeniu. Și așa suprafețele cu cartofi au scăzut foarte mult în ultimii ani, iar costurile au crescut foarte mult. Pentru un hectar de cartofi, cu sămânță din import, cheltuielile au ajuns anul acesta la circa 6.000 euro”, susține Szőcs József.
BUNCĂR DE 8 TONE
Motorul Volvo Stage V de 12,8 litri (469 CP sau 1 CP la 50 kg) face din combina AVR Puma 4 un utilaj puternic, iar cu buncărul de 8 tone, care poate fi descărcat în timpul mersului, se poate câștiga timp prețios la recoltare.
CORMANA MACHINERY
Cormana Machinery România, unicul importator autorizat al combinelor de recoltat cartofi AVR în România, este o firmă relativ nouă pe piața din România, însă are avantajul experienței și expertizei companiei mamă GroeNoord, una din cele mai mari firme din Olanda ce activează în domeniul mecanizării, cu 19 filiale în toată țara.
„Pe lângă Puma 4, AVR are și alte tipuri de mașini de recoltat cartofi. În gama lor de produse, sunt disponibile mașini optime de recoltat atât pe 2 rânduri, cât și pe 1 rând. De asemenea, pentru cultivarea solului, plantarea și manipularea cartofilor în depozite, AVR are diverse soluții pe care Cormana le oferă în România”, a precizat Marius Siriac, directorul de vânzări al Cormana Machinery România.
PORTOFOLIU DE UTILAJE PENTRU DIVERSE CULTURI
Pe lângă brandul AVR, Cormana mai comercializează în România:
- Utilaje ScanStone, tot pentru cultura cartofului;
- Utilaje CANN pentru cultura de cânepă;
- Utilaje Kemper, RMH Agri și Schuitemaker pentru culturi furajere;
- Mașini de împrăștiat dejecții Veenhuis;
- Echipamente pentru transport Kröger;
- Încărcătoare telescopice și telehandlere Giant.
Toate utilajele comercializate în România de Cormana sunt deja în curs de înscriere în baza de date a AFIR.
Gama completă de produse și servicii a firmei AVR, pe care Cormana Machinery le oferă în România, o puteți găsi pe site-ul: www.avr.be.
Aflați detalii despre combina de recoltat cartofi AVR Puma 4 și despre oferta de utilaje agricole din portofoliul Cormana pe site-ul companiei: https://cormana.ro/
Informații despre cum puteți programa o demonstrație cu combina AVR Puma 4 în ferma dumneavoastră: Marius Siriac, tel. 0743.090.013
De la stg. la dr.: Marius Siriac, Herre Heeres și Mathijs van den Hooff – mecanic specialist AVR/Cormana, alături de fermierul Szőcs József