Și așa s-a ajuns ca în localitate să se înființeze cea de-a treia cooperativă agricolă…
Cu planuri mari de la început
Cea mai tânără cooperativă agricolă din Gheorghe Doja a luat ființă la sfârșitul anului trecut, dar practic și-a început activitatea odată cu deschiderea sezonului de pepeni. Căci „Bostănăria”, așa cum arată și numele asociației, este specializată pe producerea şi comercializarea pepenilor.
Nicoleta Radu, Andrei Boitoș, Viorel Radu și Vasile Boitoș – patru dintre cei cinci membri fondatori ai Cooperativei Agricole „Bostănăria” – sunt fermieri cu experiență de două generații în agricultură.
Deși tânără, noua organizație are obiective ambițioase, încă de la început!
Speranţe mari în „Bostănărie”
„An de an, cea mai mare incertitudine pentru noi era valorificarea producţiei, iar această asociere ne aduce mai multă linişte în privinţa vânzărilor. O altă provocare pentru noi, fermierii, este volatilitatea preţurilor, iar o planificare mai bună, pe tot lanţul de producţie şi vânzare, ne ajută să avem o mai bună predictibilitate a sezonului. Ca producător este aproape imposibil să planifici investiţii şi să te dezvolţi fără să ai certitudinea unor contracte de valorificare a produselor. După acest prim sezon, dacă totul merge aşa cum ne-am planificat, vrem să creştem suprafaţa cultivată cu pepeni la 150 de ha. Cooperativa Agricolă Bostănăria este un proiect în care ne punem mari speranţe”, a declarat Andrei Boitoş, preşedinte şi membru fondator al Cooperativei Agricole Bostănăria.
Au împreună 65 ha de pepeni
La ora actuală, cei 4 membri ai cooperativei cultivă 65 de hectare, terenurile fiind situate pe raza localităţii Gheorghe Doja, al doilea mare bazin de producţie de pepeni din România. O pondere de 90% din această suprafaţă este alocată culturilor de pepene verde (verde, negru, fără semințe, Charleston, Yellow Watermelon), iar pe restul de 10% sunt cultivate patru soiuri de pepene galben (Galia, Cantaloupe, Honeydew şi Piel de Sapo).
În sezonul actual, început la finalul lunii iunie şi care se va încheia în septembrie, membrii cooperativei estimează o producţie totală de 3.500 – 4.000 de tone de pepeni, din care circa 3.000 pepeni verzi.
Asocierea cu un trader, premisă a succesului
Ceea ce aduce nou această asociație în peisajul cooperatist este că cel de-al cincilea membru este o societate cu vastă experiență în comerțul cu fructe, compania Microfruits. Așa se face că „Bostănăria” a pornit la drum cu o „zestre frumoasă”: un depozit clasa A, alcătuit din 14 camere frigorifice, o cameră de producție, un spațiu de procesare/ambalare, șapte rampe dedicate In/Out, flotă auto proprie, formată din 27 de tiruri şi camioane.
Experiența traderului a făcut ca producția primului sezon să fie contractată cu lanțurile de retail din România. Un avantaj îl constituie și poziționarea comunei, la o distanță de aproximativ 100 de km față de cele mai importante depozite logistice ale marilor retaileri. Astfel, pepenii au nevoie de maxim 24 de ore pentru a ajunge de pe câmp direct pe rafturile marilor magazine.
Primul pas a fost făcut!
„Lucrez cu produse românești de când mă știu. De-a lungul anilor, am încercat să aducem lângă noi mulţi producători români. Prin acest prim pas, sper să reuşim să cointeresăm şi alţi parteneri din diverse zone ale ţării, dar și să răspundem unei nevoi acute a pieței, respectiv creșterea perioadei de disponibilitate a produsului românesc la raft. Experienţa şi seriozitatea producătorilor din cooperativă şi competenţele Microfruits în planificare, negociere, vânzări şi logistică mă determină să am încredere că vom reuși să ne îndeplinim obiectivele propuse. Succesul acestui proiect va avea un impact important și va aduce beneficii concrete și durabile comunității locale”, și-a exprimat, la rândul său, încrederea, Adrian Racoviţă, directorul general al Microfruits şi membru fondator al „Bostănăria”.
Efortul le este răsplătit!
Primarul comunei Gheorghe Doja, Ion Curelea a subliniat: „Aceasta a fost unica soluție de a rezista și a se dezvolta pe piață a unor oameni curajoși și cu spirit de inițiativă. Într-un singur an, membrii acestei cooperative, prin ambiție, prin perseverență, dar nu în ultimul rând prin efort și muncă susținută au reușit, atât pentru binele lor, cât și pentru al celorlalți cultivatori de pepeni din comună. În calitate de primar susțin activitatea cooperativelor din comună, ca fiind un factor pentru stabilitatea și prosperitatea cetățenilor localității!”.
Încă din acest an, cooperatorii și-au propus să încerce și varianta exportului unei mici părți a producției, dar și promovarea unui brand propriu.
CE OBIECTIVE ARE BOSTĂNĂRIA?
Pentru acest an, cooperativa estimează o cifră de afaceri de 4 milioane de lei, din vânzările de pepeni. Printre cele mai importante obiective pe termen scurt ale membrilor cooperativei se află valorificarea producţiei în cât mai multe lanţuri de retail, respectarea angajamentelor asumate cu privire la cantitatea de pepeni livrată, calitatea fructelor şi a standardelor de livrare. Un alt obiectiv este finalizarea lucrărilor de construcție a primului depozit al cooperativei, cu o suprafață de cca 500 mp.
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV