6 minute de citit

La ce performanțe a ajuns rasa Holstein la Dancu?

Au participat crescători de animale, reprezentanți ai unor asociații de profil din regiunea Moldovei, ai învățământului preuniversitar și universitar de specialitate, cercetători științifici ai stațiunilor și institutelor de profil din cadrul ASAS, reprezentanți ai Agenției Naționale de Zootehnie și ai autorităților locale și regionale.
Manifestarea a fost onorată de prezența președintelui ASAS Valeriu Tabără, alături de vicepreședintele ASAS Aurel-Florentin Badiu, inspectorul de specialitate ASAS Gheorghe Vaida, precum și de rectorul UȘV Iași, Gerard Jităreanu.

statiunea dancu 01_b

TEME DE ACTUALITATE ÎN CREȘTEREA BOVINELOR

Evenimentul a fost structurat în două părți: vizitarea expoziției de animale (180 de animale din rasele Holstein și Sură de stepă organizate pe grupe tehnologice) și dezbateri în sală.
Între tematicile abordate în cadrul discuțiilor s-au numărat:
• Selecția genomică – o urgență pentru crescătorii de vaci
• Zootehnia de precizie și Bioinformatica în tehnologia creșterii taurinelor – Conceptul de „vacă conectată”
• Controlul oficial al producției și consultanță pentru fermieri
• Structura bazei furajere și rațiile furajere
• Programarea și urmărirea activității de reproducție
• Managementul tehnologic, investiții, rezultate practice

PERFORMANȚĂ ȘI EFICIENȚĂ

Valeriu Tabara_mijloc_b
Așa ar trebui să arate o stațiune de cercetare-dezvoltare, în mod normal, în România. Trebuie să fie formatoare și furnizoare de capacități pentru a realiza ferme performante, mai ales în zootehnie și în domeniul creșterii și exploatării vacilor de lapte.
VALERIU TABĂRĂ
Președinte ASAS

Prin ceea ce a arătat participanților la eveniment, SCDCB Dancu s-a înfățișat ca o unitate care oferă o adevărată lecție ”pe viu” despre un model autohton de performanță și eficiență în domeniul vacilor pentru lapte, între reperele concrete numărându-se: creșterea cantității de lapte de la 4 mii litri/zi la aproximativ 10 mii litri/zi; alcătuirea unui efectiv de aproximativ 130 de vițele excepționale, obținute de la tauri de top 3 mondial; cercetări științifice avansate; laboratoare și servicii de consultanță orientate către interesele fermierilor.
”Materialul biologic de aici nu este doar pentru producție proprie, ci și pentru a fi transferat către alte unități. Este mare nevoie, deoarece traversăm o perioadă critică. Valoarea globală a producției zootehnice din România în raport cu valoarea totală agroalimentară este de doar aproximativ 22%. Aceasta înseamnă catastrofă. Valoarea ar trebui să fie cuprinsă între 50-60%, pentru a putea discuta despre un sistem care să rentabilizeze o parte din agricultura României”, sublinia Valeriu Tabără, președintele ASAS.

statiunea dancu 02_b

INVESTIȚIILE ÎN AMELIORAREA GENETICĂ AU DAT ROADE

Prin investiții majore și profesioniste în amelioarea genetică, sub consilierea lui Gheorghe Vaida, SCDCB Dancu a ajuns la efective de vaci mult mai rezistente la condițiile de creștere și exploatare.
”Este vorba despre un rezultat al aplicării unei strategii de amelioare genetică specifică acestui areal. Suntem bucuroși de faptul că munca ne este răsplătită și, astăzi, vedem exemplare de animale cu totul deosebite. Au un format corporal excepțional – talie, lungimi și lărgimi tipice pentru rasele ultraspecializate în producția de lapte și de la ele se așteaptă ca atunci când vor intra în producție să ajungă la performanțe productive de peste 9 mii de litri de lapte”, explica Vasile Vintilă.
Gheorghe Vaida, consilier al președintelui ASAS, mai sublinia faptul că, în urma cercetărilor științifice din domeniile biologiei moleculare, bioinformaticii și selecției inteligente și al geneticii moleculare, s-a ajuns la dublarea progresului genetic față de selecția clasică a animalelor.

Vasile Vintila (2)_b

Sunt juninci care provin din linii genetice de tauri de top și dorim să continuăm multiplicarea acestor efective, inclusiv pentru a pune la dispoziția fermierilor din România material genetic deosebit de performant de la această rasă.
VASILE VINTILĂ
Șef bază experimentală zootehnică 

O RASĂ HOLSTEIN MODERNĂ

”Aici, vorbim despre o rasă Holstein modernă, care nu este de tip respirator și nu mai are o constituție fină sau ultrafină, ci este cu mult mai robustă. Cercetările și munca de la SCDCB Dancu au urmărit satisfacerea cerințelor actuale care se raportează la cele mai recente noutăți din lume și, așa după cum am recomandat cercetătorilor de aici, s-a insistat pe marea problemă care se pune astăzi legată de rezistența animalelor atât la condițiile concrete de creștere, cât și la necesitatea exploatării extrem de intensive, pentru că o altă nouă orientare mondială în domeniu este cea legată de creșterea longevității în exploatarea productivă. S-a obținut un tip de Holstein actualizat, fiind exact ceea ce se crește acum pe plan internațional. Am fost recent inclusiv în Germania și nu am văzut juninci atât de performante și de frumoase precum cele de la Stațiunea Dancu – Iași. Ceea ce s-a obținut la Dancu s-a datorat și faptului că s-au utilizat tauri de cea mai mare valoare genetică mondială a rasei Holstein și acest model trebuie multiplicat”, completa Gheorghe Vaida.

statiunea dancu 05_b

ULTIMELE 50 DE EXEMPLARE de SURĂ DE STEPĂ

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu deține și ultimele 50 de exemplare din România, din rasa pură de Sură de Stepă.
Deoarece evenimentul a fost dens în idei, vom reveni în viitoarele ediții ale revistei Ferma, cu alte informații și date științifico-tehnice, analize, observații și recomandări ale specialiștilor, cu scopul susținerii redresării domeniului cât mai este timp, readucând pe masa consumatorului alimentele suficiente, sigure și accesibile care pot fi obținute în condiții de înaltă performanță în România.

Iosif Albert_b

Astăzi, cu cele aproximativ 130 de juninci excepționale existente în unitate, obținute de la tauri de top 3 mondial, am ajuns la un nivel cum nu l-a avut Stațiunea Dancu niciodată și vorbim despre o instituție înființată în anul 1981.
IOSIF ALBERT
Director executiv SCDCB Dancu

statiunea dancu 06_b

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →