La ce dăunători trebuie să fim atenți în 2024? - Revista Ferma
7 minute de citit

La ce dăunători trebuie să fim atenți în 2024?

daunatori rapita La ce dăunători trebuie să fim atenți în 2024?
credit foto: iStock.com/Tomasz Klejdysz

S-a încheiat 2023, un an foarte ciudat, din toate punctele de vedere. Speranța noastră este să avem un 2024 mai liniștit, fără secetă și, în mod special, recolta să fie valorificată la prețuri corecte!

La ce dăunători trebuie să fim atenți în 2024? Ei bine, la fel ca și prognoza meteo pe termen lung, acest răspuns este imposibil de dat!

Din capul locului spun că nu există un răspuns exact la această întrebare. Dar, pe baza experienței din anii trecuți, putem face un fel de listă scurtă.

DĂUNĂTORII RAPIȚEI

  1. La cultura rapiței de toamnă, în fiecare an, primăvara devreme, trebuie să avem grijă la gărgărițele tulpinilor. Sunt două specii: gărgărița tulpinilor rapiței (Ceutorhynchus napi) și gărgărița tulpinilor de varză (Ceutorhynchus quadridens).

În ultimii ani a crescut ponderea gărgăriței tulpinilor de varză, aceasta apare la temperaturi puțin mai mici decât C. napi, dar pagubele produse de cele două specii sunt asemănătoare.

  1. Tot primăvara, dar înainte de faza de înflorire, când predomină faza de îmbobocire, putem avea probleme cu gândacul lucios (Meligethes aeneus). Trebuie menționat că nu au fost probleme în fiecare primăvară, populația acestui dăunător a variat de la un an la altul, dar este principala specie dăunătoare la rapiță.
  2. În fiecare an, după ce plantele de rapiță au înflorit, putem avea probleme cu gărgărița silicvelor (Ceutorhynchus assimilis) iar dacă scăpăm din mână acest dăunător, în silicvele atacate se poate instala și țănțărașul silicvelor (Dasineura brassicae). Așa că trebuie acordată o mare atenție perioadei de înflorire.
  3. Tot în primăvară, mare atenție la posibilul atac al rozătoarelor, în special dacă nu vor mai fi precipitații așa mari.
  4. Dacă vorbim de toamnă, pe lângă dăunătorii clasici, pe care bănuiesc că îi știți foarte bine, mare atenție la molia verzei (Plutella xylostella). În ultimii ani a produs pagube mari cultivatorilor de rapiță, mai ales în octombrie și noiembrie.
  5. Tot toamna, mare atenție la afide, în special la specia păduchele verde al piersicului (Myzus persicae). Mai ales dacă este o toamnă caldă și secetoasă.
Paduchele verde al piersicului Myzus persicae la rapita La ce dăunători trebuie să fim atenți în 2024?
Păduchele verde al piersicului (Myzus persicae) la rapiță

DĂUNĂTORII GRÂULUI

  1. La grâul de toamnă, probleme pot să fie chiar în ferestrele iernii, atunci când nu este zăpadă iar temperatura aerului este mai ridicată de trei grade Celsius, caz în care pot ataca larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides). Acest dăunător poate pune probleme și în luna martie, iar în unele situații am văzut atacuri mari chiar în prima jumătate a lunii aprilie.
  2. Unul dintre dăunătorii clasici ai grâului, în primăvară, este gândacul bălos (Lema melanopa). Acesta apare an de an, dar, în anumite condiții, putem să avem atacuri mari. Mare atenție trebuie acordată la monitorizarea câmpului!
  3. În unii ani, tripșii pot pune probleme.
  4. Nelipsite sunt afidele, care atacă an de an. Acestea pot sosi „la pachet” cu virusurile, așa că nu trebuie neglijate.
  5. Când vorbim de grâu, nu putem trece cu vederea ploșnițele cerealelor (Eurygaster spp.). Cel mai periculos este atacul din iunie și prima parte a lui iulie, atac care poate duce la deprecierea calitativă a recoltei. În ultimul deceniu, ploșnițele cerealelor au fost mai „liniștite”, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe-o ureche. De-a lungul timpului această specie a avut perioade mai active, când nivelul populațiilor era unul foarte ridicat, cu repercursiuni negative pentru fermieri și viceversa.
  6. Dacă vorbim de toamnă, pe lângă dăunătorii clasici ai grâului trebuie acordată o mare atenție muștelor cerealelor. În ultimii ani au pus probleme mari fermierilor.
Atacul larvelor gandacului ghebos Zabrus tenebrioides la grau La ce dăunători trebuie să fim atenți în 2024?
Atacul larvelor gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) la grâu
Plosnita cerealelor Eurygaster spp la grau La ce dăunători trebuie să fim atenți în 2024?
Ploșnița cerealelor (Eurygaster spp) la grâu
Ratisoara porumbului Tanymecus dilaticollis la porumb La ce dăunători trebuie să fim atenți în 2024?
Rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) la porumb

DĂUNĂTORII PORUMBULUI

  1. La porumb dăunătorii rămân cei clasici, și anume rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) la începutul perioadei de vegetație, la fel ca și viermii sârmă (Agriotes spp).
  2. În ultimul timp au început să pună probleme buha semănăturilor (Agrotis segetum), considerat, până nu demult, un dăunător de importanță secundară.
  3. Nu neglijați viermele vestic al rădăcinilor porumbului (Diabrotica virgifera). Până acum, se considera că acest dăunător se găsea doar în jumătatea de vest a țării, însă în prezent, se găsește cam în toată țara. Atenție la acest dăunător și în a doua parte a vegetației porumbului. Gândacii pot ataca boabele din știuleți, iar pagubele de producție pot să apară la loturile de hibridare, care au o valoare mai mare decât porunbul de consum.
  4. În a doua parte a vegetației porumbului, avem dăunătorii clasici, și anume: sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilallis) și omida fructificațiilor(Helicoverpa armigera). În ultimii ani au produs pagube din ce în ce mai ridicate, așa că nu neglijați această problemă.
  5. Atenție și la afide, în anumiți ani pot pune probleme la porumb. O veste bună este că pentru această cultură s-a acordat autorizare temporară pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide.
  6. Din păcate, la porumb există o mare problemă, destul de recentă, și anume atacul ciorilor de semănătură (Corvus frugilegus), atât la începutul vegetației cât și înainte de recoltare.
Cioara de semanatura Corvus frugilegus La ce dăunători trebuie să fim atenți în 2024?
Cioara de semănătură (Corvus frugilegus)

DĂUNĂTORI LA FLOAREA SOARELUI

La floarea soarelui trebuie acordată mare atenție la dăunătorii de la începutul vegetației, care sunt comuni cu cei de la porumb (mai puțin Diabrotica virgifera). Trebuie menționat faptul că pentru această cultură, în primăvara lui 2024 nu s-a mai acordat derogare pentru tratamentul semințelor cu neonicotinoide, așa că, pe cât posibil, încercați să evitați semănatul florii soarelui după porumb!

  1. În anumiți ani, înainte de înflorire, pot fi probleme cu afidele, prin urmare este important să fie monitorizat câmpul în acea perioadă.
  2. Și la această cultură avem mari probleme cu atacul păsărilor, mai ales cu porumbeii sălbatici.

DĂUNĂTORII CULTURII DE SOIA

La soia trebuie să fim atenți an de an la trei specii de dăunători:

  1. Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae)
  2. Molia păstăilor de soia (Etiella zinckenella)
  3. Omida scaieților (Vanessa cardui)

În principal, păianjenul roșu poate pune probleme când este secetă, în timp ce molia păstăilor și omida scaieților pot pune probleme în anii ploioși sau acolo unde sunt sisteme de irigații.

  1. Pe lângă aceste specii, ca și la floarea soarelui, pot să fie probleme din cauza porumbeilor sălbatici.

DĂUNĂTORII LUCERNEI

Lucerna este cultivată pe suprafețe importante și acestea ar putea crește în anii următori. An de an sunt probleme cu gărgărița frunzelor de lucernă (Hypera variabilis), dar lista dăunătorilor este foarte lungă. De asemenea, atenție la rozătoare!

MONITORIZARE ȘI REACȚIE!

Am prezentat în acest articol, pe scurt, o listă scurtă cu posibilele probleme entomologice pe care le putem întâmpina în 2024. Însă există multe specii dăunătoare, considerate de importanță secundară, care ar putea pune probleme în anii care vin, din cauza schimbărilor climatice.

Important este să monitorizăm culturile ca la carte și să acționăm atunci când trebuie!

un articol de

EMIL GEORGESCU, INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →