La alții se poate! Patru fermieri s-au unit pentru a le arăta practic elevilor conceptul ”De la FERMĂ la FURCULIȚĂ”. Ce i-a impresionat pe copii? - Revista Ferma
3 minute de citit

La alții se poate! Patru fermieri s-au unit pentru a le arăta practic elevilor conceptul ”De la FERMĂ la FURCULIȚĂ”. Ce i-a impresionat pe copii?

copiii la ferma vaci irlanda La alții se poate! Patru fermieri s-au unit pentru a le arăta practic elevilor conceptul ”De la FERMĂ la FURCULIȚĂ”. Ce i-a impresionat pe copii?
Credit foto @agriland.ie

De la FERMĂ la FURCULIȚĂ! Patru ferme de vaci cu lapte din Comitatul West Cork, Irlanda au inițiat recent un program pilot care a reunit școlile și fermele locale.

Fermierul Denis O’Donovan a spus că cele patru familii de fermieri se cunosc între și s-au unit în acest program cu gândul că ar putea fi mai proactivi în interacțiunea cu școlile lor locale. Mai mult, fermierii au contactat și cele 4 cooperative care le procesează laptele – Lisavaird, Bandon, Drinagh și Barryroe – pentru a le implica în acest proiect pilot.

„Cooperativele și-au trimis managerul de lapte să le vorbească elevilor despre calitatea laptelui și despre transportul acestuia. Colegiul agricol Clonakilty a trimis, de asemenea, un reprezentant pentru a discuta cu elevii din anii terminali despre cursurile disponibile în domeniul agriculturii.

„Viziunea noastră este existența unui program similar în zona de colectare a Carbery pentru ca toți elevii de la școlile locale să poată vedea cum funcționează fermele de lapte. Acesta este scopul nostru”.

UN PROGRAM NAȚIONAL?

Fermierul de la Glandore și-ar dori ca programul să devină național: „Mi-ar plăcea să fie o inițiativă națională, pentru că există o deconectare uriașă între consumatori și fermieri și un astfel de proiect ar reduce decalajul!”.

„Ne-am bucurat să răspundem la întrebările copiilor și să explicăm cum funcționează creșterea vacilor cu lapte în Irlanda. Copiii au testat și gustul și textura minunată a untului irlandez”, a mai spus fermierul.

Ríona Murray, directorul Școlii Naționale Glandore, a declarat pentru agriland.ie că ea și clasa ei au profitat la maxim de oportunitatea de a fi implicați într-un tur al fermei lui Denis.

COPIII VOR SĂ DEVINĂ FERMIERI!

„Deși puțini dintre copiii din clasa mea sunt crescuți în ferme, mulți și-au exprimat deja interesul pentru o viitoare carieră în agricultură. Deși am auzit cu toții de Farm-to-Fork, acest program i-a adus practic pe copii din câmp, de la pășune, până la frigider. Ni s-au arătat toate etapele procesului de obținere a produselor lactate”, a explicat profesoara.

„Acest tur a fost o experiență incredibilă pentru elevi, datorită pasiunii și entuziasmului arătat de Denis și Colette la ferma lor incredibilă. Am fost primiți chiar de părinții lui Denis în ziua aceea”, a mai spus directoarea școlii din Glandore.

„Momentul culminant pentru copii a fost să vadă vițeii nou-născuți, iar mulți dintre elevi au reflectat asupra modului în care fermierii noștri locali privesc practicile lor și cum le pot face mai durabile. Copiii au fost impresionați de soluțiile naturale la provocările agriculturii, cum ar fi însămânțarea pajiștilor pentru adăuga în mod natural azot în pământ și de modul în care Denis și familia lui plănuiesc să instaleze panouri solare pe acoperișul fermei lor, pentru a genera electricitate pentru procesul lor de producere a laptelui”, a precizat spuse Ríona Murray.

În România, Fundația Revistei Ferma a inițiat în anul 2018 un proiect național menit să susțină liceele agricole. Au fost organizate evenimente la mai multe licee agricole, tabăra liceelor agricole, donații de carte și vizite în fermele zootehnice din România. Află detalii pe pagina Susținem Învățământul Preuniversitar Agricol.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →