L-a "virusat" agricultura de când era mic copil - Revista Ferma
5 minute de citit

L-a „virusat” agricultura de când era mic copil

Lucrează în jur de 80 de hectare, cât de cât comasate, dar recunoaşte că e cam greu, cu suprafaţa aceasta, să poţi trăi rezonabil doar din cultura mare. L-am întrebat dacă a tras linie să vadă eficienţa din ultimii ani… şi e clar că i-ar trebui mai mult teren, însă nu intenţionează să crească numărul de hectare! „La o suprafaţă mai mare ar fi mult mai bine însă intenţia mea ar fi ca pe viitor să mă specializez, adică pe o parte din teren să am culturi complementare, de nişă… mă gândesc la asta, sunt la faza de studiu şi prospectare. Este o chestie pe care ar trebui să o fac nu doar eu, ci şi ceilalţi fermieri mici din zona noastră. Însă o problemă importantă este lipsa forţei de muncă, de care se plâng toţi fermierii, ori ca să te extinzi este nevoie de oameni cu care să lucrezi”, spune cu mâhnire Alin Vaidianu.

Alin Ciprian Vaidianu_b

Banii din agricultură sunt singurul venit
E împătimit la propriu cu agricultura de când era mic iar pe atunci îşi ajuta părinţii. S-a apucat intensiv prin anul 2010 iar în prezent îl ajută părinţii pe el. „În momentul de faţă în familia noastră toată lumea se ocupă cu agricultura. Mama este pensionară şi tata este profesor la şcoală, dar se apropie şi el de pensie. Sunt ingineri agronomi amândoi, au absolvit facultatea de agronomie şi au predat după Revoluţie biologia la clasele V-VIII. Pentru noi singurul venit este cel din agricultură”, povesteşte tânărul fermier în vârstă de 38 de ani.
Structura de culturi de anul acesta a fost: floarea soarelui pe aproape 40 de hectare, cinci hetare cu mazăre, sorg pe zece hectare, iar restul suprafeţei a fost cultivată cu porumb.
Alin are doi băieţi, pasionaţi de pe-acum de câmp şi de tractoare. Pe toţi trei îi vedeţi pe coperta ediţiei.

Ferma lui Alin Ciprian Vaidianu_b

La utilaje stă cel mai bine!
Alin Vaidianu: „Ca utilaje agricole în momentul de faţă nu mai am nevoie de nimic, pentru că am accesat un proiect cu fonduri europene, pe submăsura 4.1. şi l-am conceput în aşa fel încât să am toate utilajele necesare pentru ceea ce fac acum. Ca necesar de echipamente, în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat, ar fi ceva pe partea de procesare sau utilaje specifice culturii de nişă despre care v-am spus că intenţionez să o cultiv pe viitor”.
Procesarea produselor agricole obţinute în cultura mare ar presupune transformarea acestora în furaje pentru animale. Acest lucru ar asigura o foarte bună rotaţie a culturilor şi „ar mai diminua dependenţa noastră de traderii de cereale”, e de părere fermierul.
Proiectul „Modernizarea fermei vegetale” a demarat în iulie 2017 şi va fi finalizat în iulie 2019. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de peste 350 de mii de euro, din care puţin peste 320 de mii sunt nerambursabili.

Alin Ciprian Vaidianu_b
Acestea sunt o parte dintre cele 15 utilaje achiziţionate prin proiect, majoritatea de la firma MUNAX: plug Rabe 4 trupiţe, scarificator Pinocchio, semănătoare Monosem cu sistem Monoshox, semănătoare Tume Nova Combi 3000, tocătoare pentru resturi vegetale Breviglieri, remorcă de 21 de tone marca Bicchi, combinator de la Agrocomerţ, prăşitoare Maschio, distribuitor îngrăşăminte Sulky cu cântar foarte precis, instalaţie de erbicidat Dubex Olanda (lăţime 24 metri, buncăr apă de 2.400 litri). Mai are în fermă un tractor Fendt nou de 120 CP adus din Olanda iar pe un alt proiect (măsura 3.1.2.), acum vreo 7 ani şi-a cumpărat de la Agrocomerţ Holding cultivatorul Lemken Rubin 9 şi o grapă Lemken Korund de 4,5 m. La combină a optat pentru CLAAS Tucan 320.

Pasionat de tehnica agricolă
Înainte să devină fermier implicat, Alin Vaidianu s-a ocupat de comerţul cu utilaje second-hand. Deci ştie foarte bine cu ce se „mănâncă domeniul”. Mi-a transmis câteva precizări cu privire la semănătoarea Tume Nova Combi 3000 pe care a cumpărat-o şi care a fost în demonstraţia firmei Munax. Sunt aspecte practice care pot ajuta şi alţi fermieri în luarea unei decizii cât mai aplicată spre realitatea din teren. De pildă: la Tume nu este nevoie de un tractor foarte puternic; pentru semănătoarea cu lăţimea de 3 m sunt suficienţi 100 CP în timp ce alte semănători cu pregătire necesită tractoare mult mai mari; consumul este de 4-5-6 litri de motorină la hectar.
Din lipsă de spaţiu, sfaturile interlocutorului nostru vor constitui un articol distinct în ediţia viitoare. Ele sunt, de fapt, răspunsul la întrebarea: Ce este mai economic? Să folosim o semănătoare cu tot cu discuri pentru pregătirea terenului sau să pregătim terenul anterior semănatului, printr-o lucrare distinctă cu discul/combinatorul?

Alin Ciprian Vaidianu_b

Cu toate greutăţile unui sezon mai dificil în vară, Alin Vaidianu nu se plânge. Spune că a fost un an bun pentru că a reuşit să realizeze proiectul; dacă nu reuşea, e sigur că s-ar fi retras din agricultură. Din fericire, nici culturile nu s-au lăsat mai prejos: „A fost un an ploios, dar am ieşit foarte bine la orz; la grâu iarăşi a fost foarte bună producţia, însă am întârziat puţin cu recoltatul, l-au prins ploile şi i-au mai redus calităţile, aşa cum s-a întâmplat la toţi cei care nu au recoltat înaintea ploilor. De producţia de floarea soarelui am fost foarte ulţumiţi şi acum aşteptăm să vedem ce vom obţine la sorg şi la porumb”, declara fermierul din Pătulele la sfârşitul lunii august.

Ciprian Vaidianu_coperta 15-31 octombrie 2018_b

Alin Ciprian Vaidianu şi cei doi fii ai lui au apărut pe coperta ediţiei Ferma cu numărul 18/220

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/220 (ediţia 15-30 octombrie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →