Furnizorul de electricitate i-a anunţat că a suspendat semnarea contractelor pentru anul următor pe motiv că se preconizează o mărire semnificativă a tarifului de la 5 până la 8 lei kilowattul. „Până acum am plătit în jur de 1,1 lei/kw, dacă statul nu va interveni să subvenţioneze în continuare energia electrică va fi dezastru pentru agricultură”, ne-a declarat Vasile Tunsu, producător agricol din satul Costi – comuna Vânători.
Ca atare ,fermierii nu-şi vor permite să consume energie electrică pentru a iriga culturile şi recoltele vor fi mult diminuate.
Anul acesta, producătorii agricoli din OUAI Vânători (cu o suprafaţă de 5.662 hectare) au plătit circa 10 miliarde de lei vechi pentru serviciile de electricitate. După 1 ianuarie sumele facturate de furnizor vor fi greu de calculat, dacă nu vor interveni Guvernul şi Ministerul Agriculturii cu noi măsuri de sprijin.
Pierderi mari de producţie din cauza unei avarii
„Nu a plouat deloc şi a trebuit să udăm terenurile cultivate. Însă nu pentru mult timp; pe când era mai mare nevoia de apă a căzut motorul unui agregat de pompare la staţia SRP1 Vânători. Ne-am chinuit o lună de zile să-l reparăm. Din cauza avariei am pierdut 1.200 de tone de ceapă, o treime din recolta de rădăcinoase şi întreaga producţie de porumb de pe o parcelă de 40 de hectare”, a explicat Vasile Tunsu.
Şi nu este singurul producător agricol căruia i-au fost afectate culturile din cauza nefuncţionării sistemului de irigaţii din Câmpia Covurlui.
Ion Păiş, un tânăr fermier, a avut o suprafaţă de grădină întinsă pe câteva zeci de hectare pe care o cultivase cu morcov, ceapă şi ceva pătrunjel. Lipsa apei a dus la deprecierea calitativă şi cantitativă a legumelor de câmp.
În urma avariei de la staţia de repompare Vânători, mulţi fermieri au avut de pierdut. În loc să producă în medie 12-13 tone de porumb boabe, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, abia dacă au scos 3-4 tone la hectar. La fel s-a întâmplat şi cu floarea soarelui, unde recoltele obţinute au fost la jumătatea celor de anul trecut.
„Pe toţi ne-a nenorocit anul ăsta SRP1 Vânători, staţia a fost mai mult defectă, decât a funcţionat! Am avut 150 de hectare semănate cu porumb şi nu am reuşit să ajut cu apă în luna de maximă nevoie decât o solă de 50 ha. Degeaba i-am dat îngrăşăminte complexe de 250 kg/ha şi azotatul la prăşitul mecanic, dacă nu am putut să ud plantele la timp! Eu nu am cultivat legume, dar grădinarii toţi au fost afectaţi, unii au pierdut şi 30 la sută din producţie”, ne-a declarat fermiera Sicuţa Murgu, proprietara societăţii Agropan şi preşedinta OUAI Vânători.
Rapiţa – o cultură pretenţioasă
Fermiera, agronom de profesie, susţine că nu mai seamănă rapiţă pentru că doar doi ani din şapte a putut s-o încheie până la recoltare. „Cultura e pretenţioasă, solul nu are suficientă apă înmagazinată şi nu vreau să mi asum riscuri nejustificate. Rapiţa o să răsară cu întârziere, vine frigul în decembrie şi dacă o prinde la 2 cm este terminată”, explică cultivatoarea.
Sicuţa Murgu ar vrea să semene nişte orz, nu a făcut-o până acum că a aşteptat să-i vină îngrăşămintele.Nu însămânţează mai mult de 25 de hectare, mai pune şi vreo 200 de grâu şi gata cu semănăturile de toamnă.
Nu face lot semincer în fermă, dar preferă să cumpere numai sămânţă certificată, „Elită” sau prima înmulţire pentru că – spune ea – vrea să facă producţie…. „Sunt care pun aşa din magazie şi tot din magazie o să… recolteze!”
Un an cu pierdere
„Pentru mine a fost un an urât, un an cu pierdere, nu-l punem la egal cu 2020; producţiile au fost la jumătatea sezonului trecut. Suntem îngrijoraţi că îngrăşmântul complex s-a făcut aproape de 6.000 de lei tona, preţurile la substanţele de combatere s-au dus mult în sus, nu ştii încotro s-apuci! E complicată situaţia agricultorilor!”, a oftat Sicuţa Murgu care păstrează optimismul pentru că în fond agricultura generează speranţă!
Avariile se ţin lanţ la SRP1 Vânători
Comuna Vânători este situată pe Terasa Covurluiului. Ca să ajungă pe trenurile cultivate, apa Dunării este pompată cu agregate de mare putere şi urcată la circa 100 de metri cu ajutorul staţiei SRP1 Vânători, „inima” sistemului de irigaţii gălăţean. A fost gândit împotriva legilor fizicii, s-au pus boii înaintea carului: să pompezi apa la 94 de metri! Ar fi fost mai bine o acumulare din care să se irige gravitaţional.
„Infrastructura e ciuruc că nu s-au băgat bani în revizii şi reparaţii, s-au făcut cârpeli, lucrări de mântuială… A mai plouat şi nu i-a interesat pe nimeni să facă reparaţii. Unii fermieri şi-au reabilitat cu fonduri europene staţiile de pompare (pornesc de pe telefon), făcându-le de cinci stele! Dar infrastructura de bază e ciuruc! Sunt avarii şi defecte aproape permanent în fiecare campanie de udare.
Timp de o lună eu personal am dus patru oameni cu aparate de sudură să reparăm şi să schimbăm ţevile din staţia SRP1 Vânători. M-am îmbolnăvit şi am făcu dublă pneumonie”, ne–a declarat Vasile Tunsu.
Potrivit acestuia, mulţi agricultori de pe Terasă consideră că dacă „Nu irig, nu plătesc!” „Or, nu e aşa!
Când au prins ceva banuţi, îşi cumpără pivoţi şi motopompe şi nu-i mai interesează partea comună a infrastructurii care e cea mai importantă. «Dacă se întâmplă ceva, lasă că face celălalt că e mai aproape de staţie!»”.
Lovitura de berbec
Pe 20 octombrie 2021, laSRP1 Vânători s-a produs o avarie majoră care a dus la scoaterea din funcţiune a unui agregat de pompare şi avarierea unei părţi din clădirea staţiei.
Potrivit constatărilor preliminare din toamna trecută se pare că a fost vorba de o avarie produsă de lovitura de berbec în urma unei căderi de tensiune. S-a funcţionat fără pernă de aer în hidrofor şi fără instalaţia electrică de curent continuu care asigură închiderea secvenţială a vanelor de refulare, atunci când se opreşte agregatul de pompare.
Expertizele judiciare vor dovedi dacă este vorba de nepricepere sau nepăsare în acest caz, a cărui soluţionare se află în faţa magistraţilor!
Marian MUŞAT