Unii dintre marii fermieri încheie contracte cu mult timp înainte de recoltare, pentru o anumită cantitate din producţie, iar pentru o altă parte aşteaptă un preţ bun la recoltare; dacă preţurile sunt neconvenabile, stochează, în speranţa că o vor comercializa mai profitabil la toamnă sau chiar la primăvară.
Specialiştii susţin că soluţia cu care fermierii îşi pot asigura rentabilitatea afacerii, minimalizând riscurile şi securizând profitul, ar fi contractele de tip forward: înţelegeri cu livrare amânată, negociate cu mult înaintea recoltării.
Cei mai mulţi dintre producători, care nu dispun de spaţii de depozitare, consideră că „la seceriş este cel mai bun preţ”, de aceea caută să scape repede de marfă şi să încaseze banii pentru a-şi mai acoperi din datorii.
Un preţ bun, într-o piaţă normală!
Inginerul Marinică Lungu, din Tecuci, judeţul Galaţi, lucrează peste 200 ha de teren în comuna Nicoreşti. Este un producător extrem de prudent şi calculat, ştie cum să-şi conducă afacerea cât mai profitabil. Fermierul a semnat din timp contracte de vânzare doar pentru rapiţă. “Am avut probleme cu seceta şi a trebuit să întorc o bună parte din cultură în primăvară. Am recoltat-o foarte repede, obţinând o medie de 2.200 kg/ha, pe care am şi valorificat-o cu 1.500 lei tona. Consider că este un preţ bun”, a apreciat fermierul. Potrivit specialistului, acum piaţa cerealelor este una normală.
În ceea ce priveşte grâul, a pus combinele în mişcare ceva mai târziu, deoarece frontul de precipitaţii de la sfârşitul lunii iunie au zădărnicit secerişul. “Am încercat la capetele de lan, dar nu s-a putut lucra, umiditatea boabelor era ridicată. Eu am grâu de sămânţă şi am zis să-l mai las. Am evaluat la peste 5.000 kg la hectar; volum bunişor pentru condiţiile sezonului. M-am înţeles cu un cumpărător şi voi vinde la 0,6 lei/kg”, ne-a declarat cultivatorul tecucean.
Marinică Lungu deţine o staţie de uscare, condiţionare şi calibrare a seminţelor. În mica lui „făbricuţă”, cu o capacitate de 300 tone de sămânţă procesată/campanie, prestează servicii pentru producătorii agricoli din zonă, dar şi din judeţele limitrofe.
Preţurile sunt aliniate pieţei
În ferma lui Adrian Tuhuţ, în ultima decadă a lunii iunie, începuse recoltarea rapiţei pentru ulei. La scurt timp a venit ploaia şi a fost nevoit să scoată cele trei combine din lanuri. „Am în cultură 250 hectare de rapiţă. Tot ce recoltez, transport şi depozitez în fermă, avem capacităţi mari de stocare. Recolta am vândut-o în baza unui contract, dar cumpărătorul nu poate să o preia deocamdată. Preţul este aliniat pieţei, în jur de 1,5 lei kilogramul”, ne-a declarat tânărul agricultor. Adrian Tuhuţ încă nu ştie câtă rapiţă va produce în final, însă aştepta să fie o recoltă destul de bună, cu toate că grindina a mai bătut pe câmp, „muşcând” din producţie.
Grâul a fost negociat la 70 bani/kg
Grâul a fost cultivat pe 300 hectare. Este copt, aşteaptă combinele să-l culeagă. „Va fi o producţie mult mai bună decât anul trecut. De obicei noi depozităm grâul şi aşteptăm evoluţia cererii şi a preţului. Acum suntem în discuţii cu posibili cumpărători să vindem cu 70 de bani kilogramul. Este de calitate, numai bun pentru panificaţie. {i anul trecut am avut grâu bun, cu proteina de 14%”, a susţinut Adrian Tuhuţ.
Cultivatorul se gândeşte să închirieze o formaţie de combine pentru a finaliza cât mai repede campania la grâu.
În miriştea de rapiţă, imediat după trecerea maşinilor de recoltat, a intrat la pregătit solul cu un disc greu. Acolo va fi amplasată viitoarea cultură de grâu de toamnă. „Suntem mult mai bine organizaţi decât anul trecut! Am învăţat din mers!”, a recunoscut inginerul Adrian Tuhuţ, a cărui specialitate este IT. Agricultorul, mândru de semănăturile de primăvară, ne-a declarat: „Culturile sunt de lăudat! Floarea e OK la această dată! Noi nu am pus porumb în anii din urmă, pentru că se fura. Acum am fost constrânşi de asolament. Este cultura de primăvară predominantă şi-i o surpriză plăcută la felul cum se prezintă”.
Rapiţa – cultura care a dus pierdere
La începutul lunii iulie, fermierul Ilie Dan coordona în ferma sa de la Vărăşti, judeţul Giurgiu, activitatea de recoltare a grâului. Ajunsese la jumătate din cele 200 ha cultivate. Producţia este mai mică decât cea de anul trecut, când obţinuse aproape 8 tone la hectar cu soiuri franţuzeşti. „Am semnat contracte cu mult înainte pentru 630 lei tona de grâu furajer şi 670 lei/t pentru cel cu calităţi de panificaţie. Este un pic mai bun decât preţul cu care am vândut anul trecut. Eu nu pot să depozitez recolta deoarece nu dispun de spaţii suficiente”, ne-a declarat cultivatorul.
În afară de grâu, Ilie Dan a avut în cultură şi rapiţă pe 120 ha. Nu a fost mulţumit de producţia obţinută, în jur de 2.000 kg/ha. A vândut-o prin contract cu 1.550 lei tona. Cum costurile de producţie la hectar au fost ceva mai mari, fermierul a ieşit în pagubă, cum, de altfel, se aşteaptă să înregistreze pierdere şi la porumb. În lipsa precipitaţiilor din primăvară, cultura nu a răsărit uniform. „La un calcul estimativ, costurile de producţie sunt cu 20-30 lei/tonă mai mari, în timp ce producţiile sunt la 60-70% comparativ cu anul trecut”, a explicat agricultorul.
Strategia de aşteptare dă roade
Teleormăneanul Ion Dobre din Dobroteşti a ales o strategie care a dat roade în anii anteriori: recoltează, transportă, depozitează şi aşteaptă un preţ mai bun! „Deocamdată stau în stand by, să văd care este producţia la nivel de ţară. Bănuiesc că preţul va urca spre toamnă”, ne-a declarat Ion Dobre. Agricultorul are 350 ha de grâu. El speră ca după „proba cântarului” să se închidă cu o medie de 5.000 kg/ha, ceea ce nu ar fi rău în condiţiile unui sezon de producţie capricios. „La începutul recoltării, am primit oferte la grâu de 0,67-0,68 lei/kg, dar pe măsură ce campania de seceriş a înaintat, preţurile au scăzut la 0,64-0,65 lei/kg. Aşa că nu mişc nimic, aştept până în toamnă, atunci se vor aşeza preţurile la un nivel acceptabil”, a precizat hotărât Ion Dobre.
Fermierul a avut o solă cu orz de peste 20 ha, de pe care a adunat peste 4.000 kg/ha. Producţia a comercializat-o cu 0,66 lei/kg.
Ion Dobre a scăpat şi de grija rapiţei, cultivată pe 50 ha. A găsit repede un cumpărător şi a vândut-o cu circa 1,50 lei/kg. La puţin peste două tone pe hectar, abia dacă şi-a scos cheltuiala.
Contractele încheiate din timp sunt mai profitabile
Fermierul Gelu Popa din Pădureni (judeţul Vrancea) a învăţat că semnarea din timp a contractelor de vânzare/cumpărare este soluţia cea mai bună şi mai la îndemână. „Am încheiat dinaintea recoltării contracte cu furnizorul de inputuri Comcereal Vrancea. Astfel, am vândut 450 tone de grâu cu indici superiori de panificaţie la preţul de 153 euro/tonă. Este ceva mai bine decât 147 euro/t, preţ oferit de piaţă. De asemenea, am semnat cu acelaşi partener şi pentru 250 tone de floarea-soarelui la 332 dolari/t, precum şi 1.000 tone de porumb la un preţ de 130 euro/t”, ne-a declarat vrânceanul, mulţumit de faptul că baza de recepţie unde va livra marfa este situată la 500 m de ferma sa.
Gelu Popa a cultivat 80 ha cu grâu, realizând o producţie medie de 7,5 tone/ha, 75 ha cu floarea-soarelui şi 120 ha cu porumb. Fermierul s-a declarat pe deplin satisfăcut de stadiul de vegetaţie al culturilor de primăvară.
La pândă: „Vând când îmi convine preţul!”
Proprietarul Agrichim Feteşti (Ialomiţa), Viorel Nica, nu este adeptul principiului: „Cel mai bun preţ e cel de la recoltare!”. Are marfa în siloz şi stă la… pândă! „Nu am vândut nimic şi deocamdată sunt în stand by. Am recoltat orzul (300 ha) şi rapiţa (400 ha); producţiile au fost foarte bune, în special la orz. Am stocat în aşteptarea celui mai bun preţ! Vând atunci când îmi convine preţul, în baza unor costuri calculate şi de noi, în funcţie de nevoile pe care le avem, căci suntem îndatoraţi la bănci, avem leasinguri de plătit. Deci aşteptăm, mai stăm la pândă!”, ne-a declarat fermierul. Potrivit acestuia, „preţul de contract la orz înaintea recoltatului a fost de 155 euro pe tonă. Valoarea rapiţei pornise de la 370, dar s-a concretizat la 340 euro/tonă”.
Viorel Nica a intrat în lanurile de grâu la începutul acestei luni. O ploaie de peste 30 litri/mp a oprit pentru câteva zile combinele din activitate. A cultivat 675 ha cu grâu şi la forţa mecanică de care dispune, în mai puţin de o săptămână va încheia campania de recoltat. „Ploile căzute la jumătatea lunii iunie au ajutat foarte mult culturile de primăvară. Porumbul şi soia arată foarte bine. Nu cultiv floare de vreo şapte ani, pentru că nu încape în asolament. E de ajuns că am soia şi rapiţă, culturi mai rentabile. Pentru mine şi pentru ferma mea este un an bun!”, ne-a declarat plin de optimism Viorel Nica.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)