Jurnal de campanie. Ce aşteptări au agricultorii de la primul seceriş din 2022 - Revista Ferma
4 minute de citit

Jurnal de campanie. Ce aşteptări au agricultorii de la primul seceriş din 2022

Recolta de cereale a României va fi oarecum mai redusă decât producţia bună înregistrată anul trecut, aprecia ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. “Dacă 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 nu este nicăieri perfect în ceea ce priveşte vremea şi presiunea asupra costurilor de producţie. Evident, producţia nu va fi probabil la acelaşi nivel, dar va asigura consumul intern şi un excedent pentru exporturi”, liniştea cumva populaţia şeful MADR.

Unii analişti, precum Cezar Gheorghe, expert analist în comerţul cu cereale, susţin că ar fi problemele la orz în zona de sud a României din cauza masei hectolitrice, slabe, însă sunt optimişti, sperând că, în final, producţia îşi va reveni atunci când “celelalte regiuni vor balansa acest lucru când vor recolta!”

 campanie de recoltare 2022 0_b

File din jurnalul de campanie

 

Ferma Damila Agro din Oveselu, judeţul Vâlcea, are 800 de hectare semănate cu cereale păioase de toamnă, dintr-o suprafaţă totală de circa 2.200 ha, cu tot cu păşuni.

De câteva zile a început secerişul la orz. Vremea este prielnică, ritmu-i bun de lucru.

campanie de recoltare 2022 2_b

„Am început campania de vară pe cea mai bună solă, unde cele două combine lucrează din greu la strângerea recoltei. În maxim trei zile vom încheia lucrarea”, ne-a asigurat mulţumit inginerul Constantin Epure, tehnologul exploataţiei agricole.  

 campanie de recoltare 2022 3_b

Parcurgem câteva file din Jurnalul de campanie: 

Cultura: orz; soiul Su Ellen, sămânţă nouă de orz furajer cu un randament superior pentru grupa de maturitate extratimpurie; talie medie, cu o rezistenţă remarcabilă la cădere; rezistenţă împotriva virusului de piticirea galbenă a orzului şi toleranţă bună la principalele boli foliare.

Suprafaţa cultivată: 140 de hectare;

Tehnologia aplicată: uzuală; floarea soarelui, planta premergătoare pe majoritatea parcelelor; o trecere cu un utilaj performant de cultivaţie generală; urmată de o lucrare cu discul; fertilizare cu îngrăşământ chimic complexNPK 20: 20: 0 (200kg/ha) la semănat şi uree 250 kg/ha, fracţionat, în primăvară, pe vegetaţie. Erbicidarea cu Axial One, un produs sistemic (5 g/l pinoxaden + 5 g/l + florasulam + 11,25 g/l cloquintocet – mexil). Protecţia fitosanitară a fost acoperită cu un singur tratament. 

Producţia estimată: undeva mai jos de 7.000 kg la hectar.

„Am început cu dreptul, prima parcelă ne-a dat o medie de 7.000 kg la hectar. Sigur că avem şi lanuri cu randamente mai scăzute pentru că seceta pedologică s-a instalat confortabil în zona noastră. Nu vindem din recoltă pentru că avem şi animale care trebuie hrănite; aşteptăm să vedem cum va evolua cererea de orz pe piaţă”, a explicat Constantin Epure.

Cheltuială medie pe unitatea de suprafaţă:3.500 lei pe ha, îngrăşămintele şi motorina au urcat semnificativ costurile.

 campanie de recoltare 2022 4_b

Grâul mai aşteaptă să fie recoltat

 

„Deocamdată noi nu balotăm paiele, vor fi strânse cele de grâu. Imediat după recoltare, le împrăştiem pe câmp şi vom intra ori cu plugul, ori cu un cultivator. Încă nu ne-am hotărât dacă punem rapiţă sau o altă cultură după orz”, a susţinut specialistul fermei.

Pe măsură ce umiditatea boabelor va scădea în jurul valorii de 14 la sută se va declanşa campania la grâu. „Avem semănate soiuri semitardive şi de-a abia au intrat în faza de pârg, mai durează cel puţin o lună de zile până să recoltăm. Producţia este apropiată de potenţialul soiurilor cultivate, în condiţii optime de tehnologie; însă nivelul precipitaţiilor a fost mai scăzut decât în sezonul trecut”, a concluzionat Constantin Epure.

 

Imaginea din dronă face cât 1.000 de cuvinte

 

imaginea din drona la Agromed Crops_b

Campania de recoltare a cerealelor păioase este organizată ireproşabil în fermele Agromad Crops, administrate admirabil de un cunoscut horticultor: Ion Olteanu Constantin.

După cum se poate vedea din poza luată cu drona, în câmp, fluxul recoltare-transport se derulează în optim, după un plan minuţios, în care experienţa, managementul şi pasiunea se conjugă fericit. 

“Avem câteva sute de hectare cultivate cu orz, va fi o campanie scurtă, de calitate, adunată bob cu bob, în care recolta ne va răsplăti neobosita muncă!”, susţine fermierul.  

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →