Câți bani din agricultură se fac în România! Agricultura a produs cu 6% mai mulți bani în anul 2023 decât în anul 2022, valoarea producției ramurii agricole ajungând la aproape 109,89 miliarde de lei.
Valoarea producției ramurii agricole în anul 2023, în prețuri curente, a fost de aproape 109,892 miliarde de lei, arată datele definitive privind valoarea producţiei ramurii agricole pe regiuni de dezvoltare, publicate de Institutul Național de Statistică (INS) pe 15 octombrie 2024.
În 2022, valoarea producţiei ramurii agricole a fost de 109,567 miliarde lei, în scădere cu 15,8%, comparativ cu anul 2021.
Producția vegetală a adus cei mai mulți bani din agricultură și în 2023
Producția vegetală a adus, și în 2023, cei mai mulți bani din agricultură, având ponderea cea mai mare (60,3%) în structura valorii producției ramurii agricole, deși ponderea din total a fost în scădere față de anul 2022 cu 5,3%.
Producția vegetală a avut ponderea cea mai mare în producția ramurii agricole în toate regiunile de dezvoltare ale țării, cu valori cuprinse între 53,1% (regiunea de dezvoltare Centru) și 69,3% (regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia).
În analiza INS nu a fost inclusă regiunea de dezvoltare București-Ilfov, fiind nesemnificativă din punct de vedere al ponderii în valoarea producției ramurii agricole la nivel național.
Valoarea producţiei vegetale, în anul 2023 faţă de anul 2022, a înregistrat creșteri în regiunile de dezvoltare Vest (+15,0%), Nord-Vest (+10,7%), Nord-Est (+9,0%), Sud-Est (+5,2%), Sud-Vest Oltenia (+3,3%), Centru (+2,3%), iar scăderi în regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (-11,7%) și București-Ilfov (-5,4%).
În anul 2023, comparativ cu anul 2022, valoarea producţiei animale a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Centru și Vest (+1,0%), iar în celelalte regiuni de dezvoltare valoarea producției animale a înregistrat scăderi cuprinse între 22% şi 3,1%.
Valoarea serviciilor agricole a înregistrat creșteri în regiunile de dezvoltare Centru (+41,3%), Nord-Vest (+30,6%), Vest (+18,7%), Bucuresti-Ilfov (+13,5%); iar în celelalte regiuni de dezvoltare a înregistrat scăderi cuprinse între 22,2% şi 1,6%.
Regiunile care au făcut mai mulți bani din agricultură în 2023
În anul 2023 față de anul 2022, structura valorii producției ramurii agricole a înregistrat principalele creșteri în regiunile de dezvoltare Nord-Vest, Centru, Nord-Est (+1,1%) și Vest (+0,8%).
Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-3,4%) și Sud-Vest Oltenia (-0,5%).
La producția vegetală, cei mai mulți bani din agricultură (aproape 53% din total) se fac în județele din sudul, sud-estul și nord-estul țării.
Potrivit INS, în structura producției vegetale din anul 2023, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare: Sud-Muntenia (21,5%), Sud-Est (16,5%) și Nord-Est (14,8%).
La producția animală, clasamentul este diferit: în structura producției animale din 2023, ponderea cea mai mare o au regiunile de dezvoltare: Nord-Est (20%), Nord-Vest și Centru (15,3%), Sud-Muntenia (14,8%) și Sud-Est (12,6%).
Regiunile de dezvoltare cuprind următoarele județe:
• Regiunea Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui;
• Regiunea Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea;
• Regiunea Sud-Muntenia: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman;
• Regiunea Sud-Vest Oltenia: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea;
• Regiunea Vest: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș;
• Regiunea Nord-Vest: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj;
• Regiunea Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu;
• Regiunea București-Ilfov: municipiul București și județul Ilfov.
Cum calculează INS câți bani din agricultură se fac în România
Potrivit INS, sursa datelor o constituie cercetările statistice anuale privind suprafaţa cultivată, suprafaţa recoltată, producţia agricolă vegetală, efectivele de animale şi producţia animală, cercetările statistice privind serviciile agricole de mecanizare şi chimizare, de îmbunătăţiri funciare şi de ameliorare şi reproducţie în zootehnie şi lucrarea “Valoarea producţiei ramurii agricole pe produse şi grupe de produse”.
Valoarea producţiei ramurii agricole reprezintă expresia valorică a volumului tuturor produselor agricole vegetale şi animale, fără pierderi şi intraconsum, obţinute într-un an calendaristic, a serviciilor agricole executate de către unităţile specializate contra unui tarif sau pe bază de contract, precum şi a activităților secundare neagricole neseparabile.
Intraconsumul reprezint cantităţile de produse agricole obţinute şi consumate în cadrul aceleiaşi uniăţi, în aceeaşi activitate agricoă şi în acelaşi an calendaristic (seminţele utilizate la însămânţările din toamna anului, strugurii utilizaţi în producţia de vin a unităţilor agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie, ouăle puse la incubat, laptele utilizat pentru hrana animalelor, laptele transformat în derivate – produse obţinute din prelucrarea laptelui).
Activităţile secundare neagricole neseparabile sunt activităţi legate direct de producţia agricolă şi nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (exemplu producerea brânzeturilor în ferma zootehnică).
Evaluarea producţiei vegetale şi animale în preţuri curente, în profil teritorial, s-a făcut cu preţurile medii de bază pe ţară (preţurile producătorului la care se adaugă subvenţiile pe produs şi se scad impozitele pe produs) pentru fiecare produs în parte.