3 minute de citit

John Deere anunţă: TRACTORUL AUTONOM pregătit de lansare!

John_Deere_R8-autonom-1_bAnunţul a fost făcut public cu ocazia Consumer Electronic Show (CES), cea mai mare expoziţie de tehnologie, desfăşurată zilele acestea în Las Vegas, unde a şi fost prezentat pentru prima dată o variantă modificată a modelului de tractor R8, înzestrată cu funcţii de conducere care nu necesită prezenţa unui operator pe scaunul din cabină.

Deşi arată şi se comportă ca un tractor convenţional, R8 autonom pe care constructorul american l-a creat pentru a răspunde nevoilor tot mai mari legate de deficitul forţei de muncă, are toate şansele să devină primul tractor autonom care poate fi achiziţionat de către fermieri.

Echipat cu sistem de ghidare GPS şi alte tehnologii avansate, tractorul dispune de asemenea de şase perechi de camere video pentru detectarea obstacolelor la 360 de grade şi calcularea distanţei de impact. Imaginile captate de camere sunt trecute printr-o reţea neuronală profundă care clasifică fiecare pixel în aproximativ 100 de milisecunde şi determină dacă maşina continuă să se mişte sau trebuie să se oprească, în caz că întâlneşte vreun obstacol. De asemenea, tractorul autonom îşi verifică în mod continuu poziţia faţă de un perimetru prestabilit, asigurându-se că funcţionează acolo unde trebuie şi că are o precizie mai mică de un inch (echivalentul a 2,54 cm).

130 de hectare pe zi

John_Deere_R8-autonom-2_bPentru a utiliza acest tractor în mod autonom, fermierii trebuie doar să transporte maşina în câmp şi să o configureze pentru funcţionare autonomă. Folosind John Deere Operations Center Mobile, aceştia pot controla apoi funcţiile tractorului. În timp ce maşina îşi face treaba, fermierul poate părăsi câmpul pentru a se concentra asupra altor sarcini, în timp ce monitorizează în timp real starea tractorului de pe dispozitivul său mobil. Din testele efectuate până acum reiese faptul că tractorul R8 în varianta sa autonomă poate lucra până la 130 de hectare pe zi!

John Deere plănuieşte o lansare cu volum redus în acest an, urmând să livreze sisteme pentru 12 până la 20 de tractoare, şi abia de anul viitor să-şi extindă oferta comercială, a declarat Jahmy Hindman, directorul de tehnologie al companiei americane. Încă nu este clar dacă tehnologia va fi vândută ca atare sau închiriată, existând chiar posibilitatea de a oferi fermierilor pachete de abonamente care ar putea permite upgrade-uri pe măsură ce hardware-ul şi software-ul evoluează.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →