Iulian Filipoiu: 6,5 tone/ha la orz neirigat. Floarea-soarelui o mai duce MAXIM o saptămână fără apă! - Revista Ferma
5 minute de citit

Iulian Filipoiu: 6,5 tone/ha la orz neirigat. Floarea-soarelui o mai duce MAXIM o saptămână fără apă!

Fermierii din zonă sunt tot mai porniţi şi disperaţi să facă investiţii pentru a iriga, dar degeaba dacă nu există apă pe canale. Ne batem ca chiorii pentru apă!

recoltat orz Iulian Filipoiu: 6,5 tone/ha la orz neirigat. Floarea-soarelui o mai duce MAXIM o saptămână fără apă!

Aflat în plină campanie de recoltat la orz, Iulian Filipoiu s-a declarat surprins de producţia neobişnuit de bună obţinută la neirigat – 6,5 tone/ha: Chiar dacă nu a fost cel mai bun teren şi i-a lipsit apa, producţia a fost bună, nu ne-am aşteptat”. Ieri (12 iunie 2024) a fost prima zi la recoltat la orz, cultură irigată, iar acolo producţia arată mult mai bine, fermierul speră că vor ajung chiar la o medie de 9,5-10 tone/ha. Pe 220 ha irigate Iulian Filipoiu a ales să cultive soiul de orz de toamnă Zebra de la Limagrain şi 10 ha pentru sămânţă soiul Su Ellen (bază), de la Saaten Union. În cea mai mare parte producţia de orz va fi depozitată, au fost vândute doar cca. 500 de tone  cu preţul 0,95 ron/kg.

WhatsApp Image 2024 06 12 at 17.13.45 Iulian Filipoiu: 6,5 tone/ha la orz neirigat. Floarea-soarelui o mai duce MAXIM o saptămână fără apă!

Inginerul Iulian Filipoiu administrează o suprafaţă de 3000 de hectare, din care 1000ha irigat, aparţinând societăţii Net Farming cu sediul în Scânteia (jud Ialomiţa). Terenul se află pe raza a două judeţe: 1200ha în Ialomiţa şi 1800ha în judeţul Brăila.

„La irigat avem oarecum producţia asigurată, în schimb cele 2000ha neirigate sunt „sub cerul liber” – la mila ploii.

„Anul acesta, în perioada ianuarie-aprilie am avut cca. 300 litri/mp precipitaţii. În aprilie am avut 70 litri de ploaie şi de atunci nimic, nici un strop, de două luni nu a mai plouat! Acum se anunţă ceva ploi, dar la neirigat trăim din rezerva de apă” spune Iulian Filipoiu.

Cultura de floarea-soarelui la neirigat arată încă bine, dar nu stiu cât o mai poate duce, mai rezistă maxim o săptămână, dacă nu plouă va fi calamitată!

Anul acesta au fost semănate în toamnă 1000ha cu grâu, 400ha cu orz şi 130ha cu rapiţă, iar în primăvară alte 700ha cu floarea-soarelui, 250ha porumb consum, 40ha porumb sămânţă (lot hibridare Dekalb) şi 250ha cu soia (la irigat). În ultimii ani, datorită secetei, în ferma Net Farming porumbul este semănat numai în sistem irigat.

După recoltarea orzului şi a grâului, pe 220ha în sistem irigat urmează să fie semănat porumb cultura a doua. Fermierul estimează că semănatul se va face în prima săptămână a luni iulie. „Anul trecut am semănat cultura dublă mai târziu, în 15 iulie şi am recoltat în noiembrie. Acum depinde cum terminăm recoltatul la grâu. Vom semăna hibrizi timpurii, FAO 250.

Iulian Filipoiu Net Farming Iulian Filipoiu: 6,5 tone/ha la orz neirigat. Floarea-soarelui o mai duce MAXIM o saptămână fără apă!

Producţii mai bune decât anul trecut!

La grâu, producţia estimată de Iulian Filipoiu este de 5-6 tone/ha la neirigat şi de cca. 10 tone/ha în sistem irigat. La rapiţă frmierul se aşteaptă la o producţie de 3,5-4 tone/ha.

În 2023 producţiile obţinute au fost de 2,3 tone/ha la floarea soarelui (neirigat) şi de 12 tone/ha la porumb irigat. „Anul trecut a fost o secetă cumplită, nu am avut nici în iarnă precipitaţii. Am avut parcele de floarea-soarelui cu 300-400kg/ha. Anul acesta dacă mai vine o ploaie în următoarele două săptămâni putem face trei sau peste 3 tone/ha” spune Iulian Filipoiu.

IMG 1602 Iulian Filipoiu: 6,5 tone/ha la orz neirigat. Floarea-soarelui o mai duce MAXIM o saptămână fără apă!

Fiecare soi sau hibrid care intră în cultură este testat!

Din experienţa anilor trecuţi alegem hibrizii prin testare, ne spune fermierul. „Anul acesta, la porumb, testăm hibrizii Stine. Am semănat 17ha cu o densitate de 115 mii plante/ha, la 70cm distanţa între rânduri. Recomandarea pentru aceşti hibrizi americani de porumb este să fie semănaţi la 50cm distanţa dintre rânduri dar nu am avut semănătoarea necesară” ne-a spus Iulian Filipoiu.

Ferma are în planul de investiţii achiziţia unei semănători pentru prăşitoare, cel mai probabil modelul Väderstad Tempo, o semănătoare de mare viteză şi precizie.

Investiţii mari – rezultate condiţionate de prezenţa apei în canale!

Cheltuielile pentru înfiinţarea culturilor (inculsiv recoltat, amortismente, salarii, etc.) sunt estimate la cca. 6000 ron/ha la grâu şi orz. În funcţie de cheltuielile cu irigatul, cel mai probabil cheltuielile totale vor ajunge la acelaşi nivel şi pentru porumb.

Ferma a investit mult în ultimii doi ani în extinderea sistemului de irigaţii. „Am ajuns la 10 pivoţi şi 1000ha irigate, iar în toamnă urmează să mai instalăm încă doi pivoţi. Dar degeaba se investeşte dacă nu este apă. Deşi infrastructura există şi este funcţională sunt mari probleme în distribuţia apei pe canale. Fermierii din zonă investesc în sisteme de irigaţii dar nu există o strategie pe termen lung pentru asigurarea apei deşi avem Dunărea în apropiere” ne-a declarat Iulian Filipoiu.

„Fermierii din zonă sunt tot mai porniţi şi disperaţi să facă investiţii pentru a iriga, dar degeaba dacă nu există apă pe canale. Ne batem ca chiorii pentru apă!” spune Iulian Filipoiu.

IMG 1613 Iulian Filipoiu: 6,5 tone/ha la orz neirigat. Floarea-soarelui o mai duce MAXIM o saptămână fără apă!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →