În perioadele dificile, precum cea pe care mulți fermieri o traversează în prezent, a achiziționa un utilaj de ocazie poate fi o oportunitate, mai ales dacă acesta a fost recondiționat la standarde de fabrică și beneficiază și de garanție.
Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche constituie un segment de piață important pentru multe industrii. Vorbim de produse care funcționează ca în prima zi, în aceiași parametri și cu aceleași dotări ca atunci când erau noi, și pe care utilizatorii le pot achiziționa la un preț redus.
În acest sens, am vorbit cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie și cu fermierul Mihai Alexandru Cherecheș, care folosește de mai mulți ani acest tip de utilaje în exploatația lui din localitatea Lehliu-Gară, județul Călărași.
Provenind dintr-o familie de ingineri agronomi, Mihai Alexandru Cherecheș, în vârstă de 39 de ani, lucrează, alături de partenera lui de afaceri, Ștefania Ionescu, aproximativ 800 de hectare de teren arabil în proximitatea orașului Lehliu-Gară. A preluat ferma în 2007 de la tatăl său, iar principalele specii cultivate sunt grâul de panificație, orzul, rapița, floarea soarelui și porumbul. Acesta din urmă are o pondere în acest sezon agricol de aproximativ 40%.
A decis, încă de la început, să își retehnologizeze exploatația, iar în 2009 și-a achiziționat primul tractor nou de la IPSO Agricultură. Apoi din 2016 a devenit client fidel al diviziei de Utilaje de Ocazie din cadrul aceleiași companii.
”De peste 10 ani mă lupt cu seceta”
S-a orientat către această opțiune pentru că, la fel ca și în cazul multor fermieri din zonă, seceta este o prezență constantă în solele lui. „Când am preluat exploatația, parcă lucrurile erau mai așezate și situația fermierilor era mai bună. Acum, e din ce în ce mai greu să faci agricultură. Clima s-a schimbat și nu știi ce producții vei face sau dacă vei recolta ceva, iar costurile au crescut constant. În ultimul deceniu m-am confruntat aproape în fiecare an cu seceta, lucru care mi-a redus bugetul alocat investițiilor. Prețul tractoarelor noi a crescut simțitor, așa că am optat pentru utilaje de ocazie, iar pentru mine a fost o oportunitate faptul că IPSO are o astfel de divizie. Am găsit la ei tot ce aveam nevoie la prețuri accesibile”, ne-a mărturisit fermierul.
Serviciul Trade-In
De altfel, în prezent majoritatea lucrărilor din exploatația lui Mihai se realizează cu utilaje de ocazie, achiziționate de la IPSO Agricultură, cel mai adesea, prin intermediul serviciului Trade-In. Trebuie amintit că această metodă oferă posibilitatea fermierilor să folosească un utilaj vechi drept avans pentru un utilaj nou sau pentru unul de ocazie, care este mai bine adaptat nevoilor lor.
Astfel, pentru lucrările de prelucrare a solului sau cele de întreținere a culturilor, fermierul din Lehliu-Gară folosește patru tractoare John Deere (modelele 7250R, 6215R și 6155R), iar pentru recoltat, activitate pe care o derula chiar la momentul vizitei noastre, apelează la o combină New Holland provenind tot de la IPSO Utilaje de Ocazie. Dintre acestea, cea mai recentă achiziție o reprezintă un 6155R, produs în 2021, care la momentul tranzacției avea aproximativ 1000 de ore.
Utilaje „Young Used”
Este un „Young Used”, după cum îl definește Vlad Miron: „Când utilajul are o vechime foarte mică, de un an sau doi, calitățile lui constructive sau productive sunt identice cu ale unuia nou, dar are acea reducere de preț specifică utilajelor recondiționate. De exemplu, tractorul pe care îl folosește Mihai avea pe bord circa 1000 de ore de funcționare și a venit cu aceleași dotări ca în catalog. Însă, prețul de achiziție a fost cu aproape 25% mai mic decât al unuia nou. Noi oferim clienților o gamă largă de utilaje, de la cele consacrate, cu vechimi de peste 10 ani, care în ciuda vârstei au o reputație și o fiabilitate impecabilă, până la cele care au fost folosite ocazional sau în demonstrații, și care nu depășesc câteva sute de ore”.
„Tractoarele John Deere sunt foarte fiabile chiar și la mâna a doua. Am avut un 6190R, pe care l-am achiziționat tot de la IPSO Utilaje de Ocazie, când avea 6000 de ore și pe care l-am revândut la 8800 de ore fără nici o intervenție în service” – MIHAI ALEXANDRU CHERECEȘ, Fermier din Lehliu-Gară, jud. Călărași
Service-ul și reputația IPSO l-au convins
Însă nu doar prețul de achiziție a fost cel care l-a determinat pe Mihai Cherecheș să aleagă utilajele de ocazie de la IPSO Agricultură, ci și colaborarea pe care a avut-o anterior cu echipa de service. „Cu cei de la service lucrez încă din 2009, de când am cumpărat primul tractor, și am văzut că sunt prompți. Niciodată nu au trecut mai mult de două zile fără să avem o soluție, dar cel mai adesea au intervenit chiar în aceeași zi. Așa că am avut toată încrederea în ei, pentru că, până acum, nu m-au dezamăgit. Când cumperi un tractor sau o combină, e ca și cum ți-ai lua o mașină: nu știi cum a fost condusă și ce probleme a avut fostul proprietar cu ea. Or, la IPSO Utilaje de Ocazie e ca și cum ai cumpăra o mașină second-hand chiar de la reprezentanță; o mașină verificată în service-ul producătorului, cu mentenanța la zi, și care funcționează exact în parametrii inițiali”, ne-a declarat fermierul.
Transparență totală
Înființată în anul 2014 cu scopul de a avea o mai mare flexibilitate în ceea ce privește oferta comercială, divizia de utilaje de ocazie a celor de la IPSO Agricultură a livrat anul trecut aproximativ 300 de unități și este de așteptat ca în următorii ani această cifră să crească.
„Cred că succesul departamentului nostru este determinat de seriozitatea cu care abordăm această piață. Reputația firmei noastre ne obligă să fim complet transparenți și să avem cele mai înalte standarde de testare. Știm cu toții că atunci când vine vorba de achiziția unui utilaj la mâna a doua, fermierii se confruntă cu două mari provocări: furnizorii care nu sunt fairplay și viciile ascunse ale utilajelor. La noi transparența este totală, fiecare anunț de pe site cuprinde datele și condițiile tehnice reale ale utilajului, iar pentru viciile ascunse oferim o poliță de asigurare sub formă de garanție”, ne-a lămurit Vlad Miron.
Garanție de până la 400 de ore
În funcție de opțiunea pe care o alege fermierul, această garanție pleacă de la 100 de ore pentru tractoare și 50 de ore pentru utilajele de sezon (combine sau sprayere), și poate ajunge până la 400 de ore de funcționare în versiunea Premium.
Această garanție acoperă toate componentele importante ale utilajului (cutie, motor, parte hidraulică, respectiv toată partea de treierare la combină), astfel încât să nu existe nici un viciu ascuns.
”Totodată, înainte de a fi vândute, utilajele sunt atent verificate și se face un expert check; un control în sute de puncte, plecând de la parametrii motorului, la transmisie și terminând cu ultimul girofar. Eu am încrederea să spun că ceea ce vindem sunt utilaje noi cu ore de funcționare pe bord”, ne-a explicat managerul IPSO Utilaje de Ocazie.
„Anul acesta, am livrat unui alt client cel mai mare și mai scump utilaj de ocazie, o combină Young Used, un John Deere X9 1000, a cărui valoare depășește 600.000 de euro” – Vlad Miron, Managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie
Centru logistic la Fetești
Evoluția pozitivă a pieței i-a determinat pe cei de la IPSO să înființeze în 2021 un centru special dedicat utilajelor de ocazie, cu o echipă care se ocupă exclusiv de recondiționarea tehnică și estetică a acestora. „Avem la Fetești, la 50 de metri de locația dealerului nostru, acest centru logistic specializat, care funcționează ca o reprezentanță pentru utilajele de ocazie, inclusiv cu showroom și spații de mentenanță. Clientul poate veni și își poate alege viitorul utilaj chiar de acolo. Avem o gamă largă de produse, iar colegii noștri le stau la dispoziție fermierilor cu toate informațiile necesare”, ne-a declarat Vlad Miron.
PLANURI DE VIITOR
• Minimum-till și irigații. Aflat la jumătatea sezonului agricol, Mihai Cherecheș a reușit să obțină producții medii de 6 tone/hectar la orz, 3,5 tone la rapiță și speră să încheie recoltarea la grâu cu o medie de 5,5 tone. De anul viitor este decis să facă trecerea spre minimum-tillage și să aloce o parte din bugetul de investiții al exploatației către irigații. „E clar că trebuie să fac o schimbare și de aceea mă voi orienta spre minimum-tillage, mai ales că sunt costuri mai mici adoptând această tehnologie, iar în paralel vreau să investesc în irigații”, a afirmat fermierul din Lehliu-Gară.
Campanie Hot Sales. De cealaltă parte, cei de la IPSO Utilaje de Ocazie caută să își îmbunătățească continuu activitatea, atât în zona tehnică, cât și în cea comercială, motiv pentru care au lansat recent o campanie promoțională de tip Hot Sales. „Cine vizitează site-ul ipso.ro – secțiunea utilaje de ocazie, va vedea că avem promoții și discounturi importante în această perioadă. În egală măsură, majoritatea utilajelor noastre pot fi achiziționate și în leasing, pentru că avem parteneriate foarte bune cu finanțatorii noștri. Iar dacă fermierul are nevoie în mod punctual de mai multă mecanizare, IPSO Agricultură oferă și posibilitatea de a închiria tractoare sau încărcătoare telescopice”, a încheiat Vlad Miron.