Ionel Stan: „Nu ne acoperim cheltuiala, CUMPĂRĂM SCUMP și VINDEM IEFTIN!” - Revista Ferma
5 minute de citit

Ionel Stan: „Nu ne acoperim cheltuiala, CUMPĂRĂM SCUMP și VINDEM IEFTIN!”

Ionel Stan fermier din judetul Timis Ionel Stan: „Nu ne acoperim cheltuiala, CUMPĂRĂM SCUMP și VINDEM IEFTIN!”

Ionel Stan, fermier din Checea, județul Timiş, nu-și ascunde nemulțumirea:

„S-a întors cu totul vremea asta, ca și lumea! Nu am avut iarnă, doar două zile au fost temperaturi de -6°C, restul tot pe plus. A fost primăvară, avem caișii înfloriți toți și acum în 25 februarie!

Plus că sunt prețurile astea cu care nu ne acoperim cheltuielile; cumpărăm inpututuri la un preț mai mare și vindem producția la un preț mai mic!”, se revoltă bănățeanul.

”E MUSAI SĂ ARI PENTRU A MAI SCĂPA DE ROZĂTOARE!”

A lucrat bine câmpul: are semănate 120 hectare cu grâu, 40 cu orz și 60 ha de rapiță. Din experiență, pentru culturile de păioase a folosit gruberul, urmat de disc, realizând un pat germinativ mult mai bine pregătit, ceea ce asigură premisele unui un spor de producție de peste o tonă la hectar.

La înființarea culturii de rapiță, musai e să are înainte de discuit, asta pentru a mai stârpi din populația de rozătoare care face ravagii în zonă. Și cu toate că a împrăștiat raticide pe câmp, șoarecii au distrus aproape de 20% din cultură.

ÎNGRĂȘĂMINTELE, LA DOZA DE AVARIE!

În primele zile ale acestei luni, a împrăștiat îngrășămintele azotoase. „Avem 200 de hectare cu tot cu rapiță, în două zile am gătat de fertilizat, mergem cu uree, e scumpă și asta, dar dăm mai puțin! Nu avem ce face, mergem la doză de avarie (cum spunem noi), undeva la 100 kile la hectar că nu avem curajul să mai dăm mai mult”, rostește dintr-o suflare fermierul.

„NU ÎNȘEL PE NIMENI ȘI NU VREAU SĂ FIU ÎNȘELAT!”

Ionel Stan nu are… „vocația” investițiilor! a primit oferte de preț pentru cereale pe piața futures. Dezamăgitoare: 67- 68 de bani/kg pentru grâu și ceva mai mici 60 – 62 de bani/kg pentru orz. „Nu merită să mai facem investiții!”, constată amar, gândindu-se la cheltuială.  

„Eu nu am făcut niciodată contracte futures și nici nu o să fac. Sunt omul care nu vrea să fie înșelat de nimeni și nici să înșele pe nimeni! Câte este prețul, cu atâta dau! Noi să facem atâta cât să putem să dăm arenda și să nu ieșim pe minus, că nici nu ne mai gândim să facem plus!”, precizează agricultorul.

CITEȘTE ȘI: Ionel Stan: „Legile în ţara asta nu sunt pentru noi”

CHELTUIELI MARI LA HECTAR

Cheltuie între 5 și 6.000 de lei pentru hectarul cultivat cu grâu, tot pe acolo la rapiță, iar la porumb costurile ajung până în 7.000 lei/ha.

„Putem face o socoteală simplă: la 600 de hectare pe care le lucrez, dau 1.000 de lei pentru un sac de sămânță de porumb, îngrășămintele sunt și ele cam 2.000 de lei, mai vin 1.000 de lei cu erbicidarea și cu celelalte tratamente: iată îs deja 4.000 de lei cheltuială pe hectar. Dar sunt și lucrările mecanice care se realizează, și motorina, și mai câte altele!”, socotește în mare costurile din fermă.

„AM STAT CU COMBINELE CĂ NU AM AVUT UNDE DA PORUMBUL!”

Ionel Stan ne spune că lucrează de foarte mulți ani în agricultură și nu a întâmpinat o problemă mai mare ca cea de anul trecut. Iată povestea:

„Nu mi s-a întâmplat niciodată să stau cu combinele în curte și să nu pot recolta porumbul că nu am avut unde-l duce! Adunam 100 de tone o zi și două zile stăteam. Am dat la toți achizitorii din jur”.

Pentru a nu mai trece prin așa ceva, fermierul a depus un proiect pentru construcția de silozuri.

„Deja am făcut fundația, ne chinuim să-l facem, valoarea inițială a fost de 1,8 milioane de euro, dar toate materialele s-au scumpit”, explică el.

PENTRU INVESTIȚII LIPSESC BANII ȘI… CURAJUL!

În ferma sa din Checea sunt necesare și alte investiții, nu sunt bani și nici… curaj!

„Ne-ar mai trebui să schimbăm câte un tractor, știți cum e, mereu e nevoie de un utilaj nou, performant, dar nu avem cu ce și nici curajul! Avem o grămadă de datorii la bănci că nu poți să implementezi un proiect fără ajutor, fără bani.

Atunci ne chinuim, tragem de astea vechi, le mai reparăm, n-avem ce face! Trebuie să iei scule mai mari, mai competitive ca să renunți la un operator sau doi”, explică fermierul.

„NU PUTEM REDUCE DIN ARENDĂ!”

Cea mai mare parte din terenul pe care-l cultivă este în arendă. Ionel Stan recunoaște că presiunea arenzii e foarte mare, are contract pe 10 ani cu 1.900 kg de cereale (950 kg de grâu şi 950 kg de porumb) pentru un hectar de teren.

„E foarte mult, deci, noi dăm undeva la 2.000 de kile la hectar; dar pe zona noastră se ajunge și la 500 de euro. Nu putem reduce din arendă că aici e concurență mare.

Nu știm ce va fi în continuare, vrem să implementăm proiectul, iar dacă nu reușim, lăsăm ce avem în arendă, ne lucrăm doar pământul nostru ce-i proprietate și… Sănătate bună!”, conchide bănățeanul.

„Din punctul nostru de vedere, culturile nu au plecat rău, câmpul arată impecabil! Satisfacție există, numai când vinzi pe un preț de nimic, parcă-ți vine să-ți pui ștreangul la grumaz!”, își varsă amarul bănățeanul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →