„În nordul Teleormanul ne-a plouat mai puțin față de restul județului și avem un deficit mare de precipitații! Ploaia de 7-8 litri (semiagricolă) a mai prelungit speranța de viață a culturilor agricole și ne-a obligat să facem niște cheltuieli în plus”, ne-a declarat inginerul Ion Dobre.
Fermierul din Dobrotești susține că în mare majoritate, cultura de rapiță a fost întoarsă, iar cea care a rămas va da producții mai mici cu o tonă-două, chiar și în condițiile în care ar ploua.
De asemenea, grâul se prezintă mai binișor, însă recoltele nu vor depăși 4-5 tone/ha. Deja, lipsa de precipitații din unele areale va produce o diminuare a randamentelor de cel puțin o tonă/ha.
Potrivit acestuia, culturile de floarea soarelui și porumb se prezint bine, au răsărit, se întrețin, dar e cale lungă până la recoltare!
PORUMBUL NU MERGE ÎN NORDUL TELEORMANULUI
„Cultiv circa 900 de hectare semănate cu cereale păioase: grâu (450 ha) și orz (50) și culturi prășitoare: floarea soarelui (350 ha) și porumb.
Punem 50 ha cu porumb doar pentru arendatori pentru că e o cultură mare consumatoare de apă, (venim după 3 ani de secetă) care nu merge pe solurile grele și uscate din zona noastră”, a precizat fermierul.
LUCRĂRI MINIME PE SOLURI GRELE ȘI USCATE
Pe de altă parte, Ion Dobre a explicat că a trecut la sistemul minim de lucrări, „dar avem soluri grele și culturile de păioase au vegetat mai bine unde terenul a fost arat sau scarificat. La floarea soarelui pregătim în disc. Prin lucrările conservative, resturile vegetale rămase la suprafață se mineralizează mai greu; adică, părerea mea e că prima fertilizare cu azot ne-o mănâncă resturile vegetale, mă refer la păioase.”
De asemenea, a punctat fermierul, după zeci de ani de chimizare intensivă, terenurile nu sunt curate; și plus de asta au venit semințe de buruieni care nu au avut arealul în zonă. „Adică înainte erau 3-4 buruieni problemă pe care le controlam și au apărut altele care necesită erbicide noi și mai scumpe!”, a mai spus el.
„NU AM PUS PRESIUNE PE PLANTĂ”
Ion Dobre nu cheltuie exagerat, are costuri de producție rezonabile de 3-4.000 lei/ha. „Nu am forțat culturile; am erbicidat separat, am dat fungicide separat; dacă nu a fost umiditate suficientă în sol, nu am pus presiune pe plantă ca aceasta să poată metaboliza substanțele”, a explicat teleormăneanul, convins că „indiferent de cum va veni vremea de aici înainte, recolta de păioase va fi cu o tonă-două sub nivelul anului trecut, cel puțin pentru zona noastră.”
UMPLEREA BOBULUI RECLAMĂ APĂ!
Ion Dobre: „Din 15 aprilie, soiurile de grâu au intrat în burduf, altele sunt spre final de înflorit. Ne-au venit 7-8-10 litri de apă pentru înflorit și ne trebuie acuma vreo 20 pentru umplerea bobului ca să avem o speranță!”