2 minute de citit

IOAN VINTILĂ: Omul care a clonat primul animal domestic în România

A studiat zootehnie, s-a specializat în embriologie, în fiziologie şi, mai apoi, în genetică, atunci când disciplina se numea Darwinism şi era considerată ştiinţă reacţionară, alături de electronică şi de cibernetică. A făcut un doctorat la Moscova şi a tradus mii de pagini din rusă şi din engleză, cu dicţionarul, pentru că nu existau nici studii, nici experimente în literatura de specialitate în limba română.

 
Ioan Vintila (2)_b

A FĂCUT PIONIERAT ÎN ROMÂNIA

Ioan Vintilă a realizat prima clonare a animalelor domestice în ţara noastră, reuşind să obţină miei şi viţei viabili din jumătăţi de embrioni, doar că atunci nu i se zicea clonare, ci bisecţie: se tăia embrionul în două şi se obţineau gemeni identici.
Tot în premieră naţională, a reuşit să producă „in vitro” embrioni de taurine şi să pună la punct o tehnologie prin care se poate determina sexul şi valoarea genetică a unui animal încă din stadiul lui de embrion.
În domeniul ameliorării animalelor, a reuşit să ajungă, în 14 ani, de la un efectiv de 1.500 de oi, cu o producţie de 2,3-2,5 kg de lână pe cap de animal, la 14.000 de capete de ovine, cu o producţie medie de lână de 12 kg/cap de oaie, la CAP-ul din Ghilad, jud. Timiş.

 

CUM ARATĂ AGRICULTURA VIITORULUI şi CE PĂRERE AVIZATĂ ARE DESPRE VACCINURI SPECIALISTUL, aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-31 iulie 2021!

 

Ioan Vintila - profil de specialist (1)_b

ANIVERSAREA DE 87 DE ANI
Pe 23 mai 2021, profesorul Ioan Vintilă a împlinit 87 de ani. Cu două zile înainte, a fost recompensat cu o diplomă de onoare de către conducerea Facultăţii de Biotehnologia Resurselor Animaliere din cadrul USAMVB Timişoara, în semn de recunoaştere a contribuţiei şi meritelor în cadrul instituţiei de învăţământ, pe care, pentru o perioadă destul de lungă, a şi condus-o.
Amfiteatrul Facultăţii de Biotehnologia Resurselor Animaliere din cadrul USAMVB Timişoara va purta numele „Ioan Vintilă”, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia profesorului Vintilă în cadrul facultăţii, a anunţat Ioan Peţ, decanul instituţiei, cel care a făcut această propunere, amintind că „domnul profesor Vintilă a fondat prima secţie de biotehnologii din ţară, în 1992-1993, în cadrul facultăţii de zootehnie din Timişoara”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →