Ioan Opre a dat startul campaniei cu Kverneland - Revista Ferma
7 minute de citit

Ioan Opre a dat startul campaniei cu Kverneland

Din cele 700 de hectare pe care Ioan Opre le lucrează, 500 sunt proprietate personală. Mai mult decât atât, suprafeţele sunt destul de bine comasate, astfel că pierderile de timp şi combustibil cu mişcarea utilajelor de la o parcelă la alta sunt minime. Cultivă în special porumb boabe, porumb siloz, grâu şi ceva lucernă, cât să-şi producă o parte din furajele pentru hrana animalelor.

vaci ferma Getuta Skin_b 

 

Nucleul elveţian

De creşterea vacilor pentru lapte s-a apucat în urmă cu opt ani. Totul a pornit de la o junincă pe care o cumpărase din târg pentru a o tăia, însă medicul veterinar din sat l-a avertizat că vaca e gestantă. Cruţând viaţa bietului animal, a început să încolţească în mintea sa ideea de a investi mai serios în această direcţie. Şi-a organizat un transport de 200 de exemplare tocmai din Elveţia, acesta reprezentând practic nucleul de bază al efectivului său, care astăzi numără o mie de capete, dintre care mulge în jur de 250 de vaci. Pe zi colectează între 6 şi 7 tone de lapte, aproape întreaga cantitate fiind livrată unui procesator din zonă. Producţia medie zilnică pe cap de animal e de circa 25 de litri.

 Ferma Getuta Skin, Dumitra Bistrita-Nasaud_b

 

Laptele s-a cam… „acrit”

Afacerea cu vaca de lapte nu mai este însă profitabilă. „De doi ani lucrăm în pierdere. Au crescut foarte mult preţurile la furaje, la motorină şi preţul laptelui a rămas acelaşi. La 2 lei, cât primim acum pe litru, suntem pe minus. Probabil o parte le vom vinde şi ce rămâne trimitem la abator. Există un cartel între procesatorii de lapte, care stabilesc preţurile în funcţie de interesul lor, iar noi producătorii nu avem putere de negociere. Nu văd care este logica lor. Preferă să cumpere lapte din Ungaria pe care plătesc 3 lei/litru, în timp ce nouă nu ne dau mai mult de 1,85 lei/litru. Cu bonificaţii, să zicem, ajungem la 2 lei”, arată fermierul din localitatea Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud.

 Ioan Opre, ferma Getuta Skin_b

Îmi pare rău că suntem constrânşi să renunţăm la vaca de lapte, dar riscăm să ne băgăm în nişte datorii care ne vor trage în jos. Nu am scos niciodată credite din bancă şi nu vreau să o facem acum. Mi-e milă de vacile astea, nu aş vrea să mă scap de ele, dar ce pot face?

IOAN OPRE

Crescător de bovine în jud. Bistriţa-Năsăud

 

Diversificarea planului de culturi

Dacă va renunţa la vacile de lapte, se gândeşte la modul cel mai serios să-şi diversifice planul de culturi. „Acum 3-4 ani, când lucrurile erau mai aşezate, kilogramul de floarea-soarelui era cotat la 68 de bani iar pe lapte primeam aceeaşi sumă ca şi acum. În prezent, floarea se vinde cu 2,3 lei/kg. De peste 3 ori mai scump. Înainte de pandemie, soia era 1,6 lei/kg şi acum e 3,3 lei/kg. Şroturile astea ne mănâncă toţi banii. Dacă renunţăm la ele, nu facem producţie de lapte”, argumentează Ioan Opre. O vacă în ferma sa consumă în jur de 11 kg de furaj pe zi.

De cultura mare se ocupă cumnatul său, Daniel, în timp ce soţia e responsabilă cu actele firmei, dar şi cu gestionarea activităţii de la păstrăvăria din Strâmba, un business care tinde să devină tot mai profitabil.

 semanatoare kverneland_b

 

Colaborarea cu AgroConcept

În vizita pe care am întreprins-o la Dumitra, în prima jumătate a lunii aprilie, ne-a însoţit şi Dănuţ Mihali, manager de vânzări la AgroConcept, companie cu care familia Opre are deja o relaţie bine consolidată.

Responsabil pentru judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş, acesta a avut un rol extrem de important în creşterea performanţelor din ferma societăţii Getuţa Skin. Prima achiziţie, în 2017, a fost un tractor New Holland T5.105, care s-a dorit a fi utilizat la furajarea animalelor şi la alte munci în fermă, cum ar fi transportul baloţilor. Acesta a acumulat deja 10.000 de ore de lucru şi este în condiţii perfecte de funcţionare! Un an mai târziu, Ionel Opre şi-a luat o semănătoare Kverneland de porumb pe 8 rânduri, cu acţionare mecanică. „Având parcele foarte mari, a optat pentru un buncăr de îngrăşăminte de 2.000 de litri, pentru a-şi eficientiza lucrările de semănat astfel încât în două sau maximum trei săptămâni să poată însămânţa întreaga suprafaţă cu porumb, indiferent de condiţiile climatice. Este o semănătoare tractată, pliabilă în transport şi foarte uşor de manevrat de la un câmp la altul”, ne-a mărturisit specialistul.

 

Fără pierderi la recoltatul porumbului

Anul trecut, în martie, Ionel Opre şi-a mai luat un tractor New Holland, însă modelul T6.180, care are 2.000 de ore la activ. Tot în 2021 a cumpărat şi o remorcă pentru transportul cerealelor de la Joskin, cu capacitatea de 15 tone, dar şi o combină de pantă TC5.90 Hillside de la New Holland. „Este combina cu cel mai mare grad de înclinaţie de pe piaţă, 38%. Practic, pe orice pantă combina va sta dreaptă. Pe curbă de nivel, la fel. E o vorbă aici în zonă, pe unde merg caprele, merge şi combina… Are 258 CP şi este echipată cu un heder pe 6 rânduri. Pierderile rezultate în urma ei sunt foarte mici. Dacă în cazul unei combine convenţionale se poate ajunge şi până la 10% pierderi pe un relief cu multe înclinaţii, cu TC5.90 Hillside pierderile tind spre zero!”, a constatat Dănuţ Mihali.

 tractor new holland ferma getuta skin_b

Apetit pentru investiţii în tehnica agricolă

„În general, în zona aceasta a judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Mureş avem ferme mixte, cu activitate atât în sectorul vegetal, cât şi în zootehnie. Din 2017, de când lucrez eu pentru AgroConcept, am observat o permanentă tendinţă de creştere. Fie că vorbim de efectivele de animale sau de suprafeţele cultivate. Dar şi a investiţiilor în tehnica agricolă. Dacă, spre exemplu, înainte vedeam la semănat tractoare până în 120 CP, acum deja putem vorbi de tractoare cu puteri de peste 140 CP. Fermierii şi-au optimizat flota de maşini şi utilaje, sunt mult mai bine informaţi şi pregătiţi. De aceea şi performanţele lor au crescut în ultimii cinci ani. Pe lângă faptul că au o viziune mult mai bună asupra afacerilor. Spre exemplu, când îşi fac un plan de investiţii, iau în calcul posibilitatea de a se dezvolta în timp, crescând volumul de muncă şi mărindu-şi suprafeţele, astfel încât peste câţiva ani să nu ajungă în situaţia de a nu mai putea face faţă cu utilajele pe care şi le cumpără. Pentru că există riscul de a forţa utilajele şi a încărca apoi costurile cu întreţinerea”, avertizează reprezentantul AgroConcept.

 Danut Mihali, manager de vanzari la AgroConcept_b

Dănuţ Mihali

UN TRACTOR NEW HOLLAND PE FIECARE DEAL!

Angajat la AgroConcept din 2017, la un an după ce aceasta a preluat exclusivitatea mărcii New Holland pe piaţa românească, Dănuţ Mihali a reuşit în tot acest timp performanţa de a vinde peste o sută de tractoare în judeţele pe care le-a deservit din regiunea Transilvaniei. „Am un target personal pe care mi l-am impus – în fiecare localitate, pe fiecare deal din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş să fie cel puţin un tractor New Holland sau un utilaj al companiilor aflate în portofoliul AgroConcept. Avem fermieri care au cumpărat, de exemplu, o cositoare şi după au achiziţionat un tractor, un plug, o grapă… Cu alte cuvinte, au devenit clienţi fideli AgroConcept”, a remarcat acesta.

 

Vezi AICI cum merge AFACEREA cu pieile de bovină!

 

 

un reportaj de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →