Putem spune că abonatul nostru este de două ori mai câştigat! Citeşte cele mai bune informaţii agricole în revista Ferma, iar acum a primit şi o tabletă de ultimă generaţie.
AGRICULTURĂ DIN TATĂ-N FIU!
Ioan Florea a lucrat mulţi ani în IAS iar acum administrează IF-ul familiei. A moştenit dragostea pentru pământ de la tatăl său, care a fost brigadier deCAPo viaţă întreagă. „Pe atunci mă plimba tata în şareta cu cal, acum mă deplasez cu un 4×4. Îmi spunea tata: învaţă carte! Am învăţat, şi bine am făcut”, îşi aminteşte agricultorul din Săcele de originile sale… agricole.
DACĂ PLOUĂ, VA FI ŞI RECOLTĂ
Lucrează 650 de hectare, în structura de culturi fiind 300 ha cu grâu, 100 cu orz, 150 de hectare sunt cultivate cu rapiţă, 50 cu porumb şi 50 ha sunt însămânţate cu floarea soarelui.
Culturile de toamnă arată bine la această oră, însă dacă nu va ploua va fi o mare problemă. Semănăturile de primăvară sunt, deocamdată, în grafic. Adică „se văd rândurile”, ne spune abonatul nostru.
Preţurile inputurilor şi ale îngrăşămintelor nu l-au afectat foarte mult, deoarece a făcut contracte anul trecut, până la momentul recoltatului, iar marfa i-a fost livrată la preţul contractat. Însă probleme mari, spune agricultorul, vor fi începând cu sezonul viitor.
NU FACE CONTRACTE FUTURES!
Ioan Florea spune că grijile cu agricultura îi sunt mai mici deoarece a reuşit, de-a lungul anilor, să se capitalizeze. Are o capacitate de depozitare de aproximativ 2000 de tone, iar restul de recolte le vinde direct din câmp.
Nu a încheiat şi nici nu va face vreodată contracte futures, mai ales după instabilitatea ultimilor ani. Piaţa este extrem de volatilă şi afectată ba de pandemie, ba de conflictul din Ucraina, ba de schimbările climatice.
PROCESAREA NU-I E RENTABILĂ
Ioan Florea s-a gândit şi la procesare, mai ales că are ferma la marginea satului, are curent la poartă şi magazii. Un siloz şi o brutărie în care să facă o pâine tradiţională ar fi fost numai bune pentru a închide lanţul în activitatea agricolă. Însă acum consideră că nu merită investiţia, concurenţa la preţuri mici fiind mai pe placul celor mai mulţi dintre consumatori. Câţi români sunt dispuşi să ofere mai mulţi bani pentru o pâine de calitate?, se întreabă fermierul.
ARE CINE SĂ-I URMEZE!
Una din cele două fiice ale abonatului nostru îi este şi asociată în IF. E absolventă de Agronomie şi, speră Ioan Florea, va continua tradiţia agricolă din familie.
Cealaltă fiică a urmat o carieră medicală, fiind medic dentist iar doamna Florea este farmacist.
AGRICULTOR DIN GARDA VECHE
Ioan Florea citeşte de mulţi ani Ferma, practic nici nu mai ţine minte când a făcut prima oară cunoştinţă cu revista. „Revista Ferma îmi împrospătează informaţiile, citesc tot ce ţine de actualitate, subvenţii, plăţi şi vegetal. Sunt informaţii bune iar eu sunt din garda veche, îmi place să răsfoiesc revista pe hârtie, să mai citesc o carte…”, ne mărturiseşte câştigătorul Ferma.
Satisfacţia mea de fermier e să fac producţii şi să aplic tot ceea ce e nevoie pentru asta. Nu să văd cât profit am după ce trag linia. Producţiile sunt mulţumirea sufletească pentru mine!
IOAN FLOREA
Agricultor Săcele, jud. Constanţa
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR