Investiţii de 4 milioane de lei a SCDCOC ”Popăuţi”. Viitorul arată promiţător! - Revista Ferma
3 minute de citit

Investiţii de 4 milioane de lei a SCDCOC ”Popăuţi”. Viitorul arată promiţător!

„Am semănat 110 hectare cu grâu, 65 cu orz şi 100 de hectare de rapiţă, culturile se prezintă foarte bine. Din cauza secetei s-a blocat fosforul în sol, astfel că aparatul foliar al rapiţei a căpătat o culoare roşiatică, dar nu este niciun pericol”, ne-a declarat dr. ing. Gheorghe Danieliuc, consilier tehnic la Baza experimentală vegetală a Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) ”Popăuţi”.

 

RECOLTAREA ÎNTÂRZIATĂ A PORUMBULUI

 

Din cauza instabilităţii vremii şi a precipitaţiilor căzute de la sfârşitul lunii noiembrie, rămăsese de cules câteva parcele cu porumb, ce însumau 100 de hectare. Au fost semănate cu hibrizi semitardivi din grupa FAO 380-400 şi umiditatea boabelor era de circa 19%. Producţia a fost slabă, în jur de 3 tone la hectar; din cauza secetei pedologice din prima jumătate a anului.  

Potrivit expertului, porumbul comercializat la un preţ de 1,5 lei pe kilogram a acoperit cheltuielile de producţie.

Cu toată seceta, unitatea nu a ieşit în pierdere, dar s-au diminuat destul de puternic veniturile.

 

ARĂTURI DE TOAMNĂ

 

La Staţiunea Popăuţi s-a finalizat fertilizarea terenului cu îngrăşăminte organice, programul anual prevăzând împrăştierea a 30-40 de tone de gunoi de grajd pe o suprafaţă de 50-60 de hectare.

De asemenea, s-au arat lucernierele, îndeosebi cele îmbătrânite şi în declin de producţie, şi s-au realizat ogoare pe 200 de hectare pentru culturile prăşitoare de primăvară.

Terenul s-a lucrat bine, fără bulgări, cu un plug cu şase cormane, reglat pentru adâncimea de până în 20 de cm, astfel încât să nu scoată uscăciunea din straturile mai profunde ale solului.      

La această dată unitatea din Botoşani dispune de 40 de hectare de lucernă tânără, pentru că alte 60 ha au fost întoarse.

De asemenea, în campania agricolă de primăvară va trebui readusă la potenţialul maxim de producţie o suprafaţă de cel puţin 20 de hectare.

 scd popauti_b

 

ASIGURAREA FURAJELOR

 

„În urma unui management al furajelor judicios gestionat, s-a asigurat necesarul de hrană (fânuri şi nutreţuri concentrate) pentru 1.500 de capete de ovine pe întreaga perioadă de stabulaţie.

Vestea bună este că începând cu acest an, prin alocări bugetare, staţiunea va intra în remont general. A fost aprobat un program prin care se vor moderniza şi reabilita adăposturile pentru animale, padocurile, fânarele, atelierul mecanic şi vor fi achiziţionate utilaje agricole”, a susţinut Gheorghe Danieliuc. 

 

INVESTIŢII

 

În ultimii ani, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor ”Popăuţi” a investit în jur de 4 milioane de lei într-o bază experimentală vegetală, dotată cu cele mai moderne utilaje în urma depunerii de proiecte şi accesării fondurilor europene.

Unitatea dispune de o suprafaţă totală de 1.800 de hectare, din care pe mai bine de 1.000 ha a început cultivarea suprafeţelor cu loturi experimentale de grâu, orz sau rapiţă.

Este o oportunitate de a obţine fonduri proprii, (din subvenţii şi din valorificarea producţiei), asigurând unităţii venituri importante, dar şi furaje pentru animale.

În scurt timp, unitatea s-a redresat, a reuşit să-şi plătească datoriile, să facă profit şi să-şi finanţeze activitatea de cercetare.

Marian MUŞAT    

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →