În urmă cu 6 ani, inventatorul Aurel Cojocaru depunea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) 3 cereri de Brevet de Invenţie menite să revoluţioneze producerea legumelor în spaţii protejate.
Este vorba despre un sistem de irigare subterană a plantelor, o structură solar-seră şi un ghiveci pentru răsaduri, permanent, pliabil, care se plantează direct în terenul de cultură.
Primele două au primit Brevetul de Invenţie anul trecut, ultima fiind în analiză.
De asemenea, sub protecţie OSIM este şi o a patra cerere de brevetare a unui sistem de panouri solare montate pe suprafaţa structurii solar-seră.
DE UNDE A PLECAT IDEEA?
Povestea a fost inspirată de imaginea truditorilor pământului nevoiţi să stea în solarii cocoşaţi pe sapă, greblă şi hârleţ, în cizme şi gumari, într-un stres permanent pentru a ne asigura hrana cu sacrificii şi eforturi uriaşe!
“Şi mai mult de atât, în pieţe rar se mai găsesc roşii româneşti, naturale, aromate şi cărnoase, cu gustul copilăriei de altădată! Şi, ca prin minune, am găsit o fabuloasă tomată cultivată la Băleni-Sârbi, botezată Roșie grasă românească. Atunci mi-am spus că trebuie să uşurăm munca cultivatorului şi să realizăm mai multe legume din semințe românești, de calitate şi mare valoare biologică cu tehnologie bio”, susţine Aurel Cojocaru.
STRUCTURA SOLAR-SERĂ, SOLUȚIA INOVATOARE!
Structura solar-seră brevetată de inventator este realizată din țevi din metal, amplasate sub forma unui tunel, având în prelungire ouă camere cu instalațiile tehnologice pentru producerea de ambient cald-frig, ventilatoare și coșuri de tiraj.
Noua soluţie eco-tehnologică de tip preventiv este acoperită cu folie transparentă şi cu panouri solare menite să asigure independenţa energetică şi îşi propune fertilizarea prin fertirigare şi nu prin folosirea gunoiului de grajd.
Structura dispune de o șapă din material organic (bio) colorată în alb, sub care se introduc două rânduri de țevi cu apă caldă pentru încălzirea solului.
Deasupra șapei sunt alte două linii de încălzire, care constituie şi căi de rulare, unde operatorul, aşezat pe un cărucior, realizează lucrările curente de întreţinere şi recoltare.
Noua structură solar-seră nu doar ajută la optimizarea creșterii şi dezvoltării vegetative mai rapide a plantelor, dar eficientizează activitatea în spaţiile protejate, menținând, în acelaşi timp, solul sănătos.
COLABORARE PENTRU CERCETARE
Inventatorul Aurel Cojocaru vrea să realizeze un modul-pilot pentru a fi multiplicat. “Eu nu vreau să fac afacere, dedic acest proiect truditorilor pământului! Niciodată nu voi vinde acest brevet nimănui! Trebuie realizat un prototip optim care să constituie un punct de referinţă, un etalon pentru toate tipurile de construcţii ulterioare ce va constitui o bază de cercetare şi producţie pentru obţinerea seminţelor. În această realizare, m-am inspirat şi din videoclipuri, emisiuni radio-TV, din materialele publicate în presa agricolă de specialitate, inclusiv revista Ferma.
Sunt profund recunoscător dlui dr. ing. preot Costel Vînătoru, directorul BRGV Buzău, şi Academician Victor Lacatuş pentru competenţa şi sprijinul pe care mi l-au acordat timp de 10 ani prin documentare şi seminţe de legume. Susţinerea lor total dezinteresată mi-a dat încredere să continui până am ajuns la această formă care se va dezvolta într-un proces de cercetare şi producţie continuu”, precizează inventatorul Aurel Cojocaru.
CE SPUN CEI DOI SPECIALIȘTI
Vizavi de soluţia propusă şi brevetată de inventator, am cerut câteva cuvinte a doi reputaţi oameni de ştiinţă, recunoscuţi de comunitatea academică naţională şi internaţională de horticultură:
Acad. dr. ing. Victor Lăcătuş: “Sigur, am avut posibilitatea să-i cunosc activitatea dlui Aurel Cojocaru cu privire la optimizarea cultivării legumelor şi a producerii răsadurilor în sere şi solarii. Soluţia tehnologică, ca şi structura seră-solar brevetată, suscită interesul specialiştilor şi, deopotrivă, al producătorilor agricoli, având la bază un concept inovativ, tehnologia ecologică preventivă, care merită a fi testată în condiţii de producţie”.
Acad. dr. ing. Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău: „Am lucrat o perioadă împreună cu dl Cojocaru, cunosc preocupările sale! Trebuie să avem deschidere spre lucrurile inovative care ar putea să aibă multe avantaje în spaţii de culturi protejate. E o investiţie complexă, care cu timpul, sigur, se va amortiza, deoarece beneficiile sistemelor implementate aici sunt semnificative”.
Despre cele 9 AVANTAJE ALE STRUCTURII SERĂ-SOLAR citiţi în revista FERMA, ediţia 1-14 august 2023!
un articol de
Marian Musat