4 minute de citit

ÎNVĂŢĂMÂNTUL AGRICOL a fost sărbătorit şi susţinut şi la Prejmer!

Pe 1 februarie 2019, la ora 10.00, în Centrul Cultural „Ludwig Roth” din incinta Primăriei Prejmer, judeţul Braşov s-a desfăşurat prima parte a evenimentului cu numărul 5 al proiectului „Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol”. Am sosit direct de la Poiana Braşov unde am participat la o acţiune cu ştaif a unei firme din domeniul agricol românesc. Acolo întâlnisem un absolvent al învăţământului agricol românesc care a devenit preşedintele acelei firme multinaţionale după un parcurs de peste 20 de ani prin agribusiness-ul European şi chiar global… Şi atunci e firesc să mă întreb cine va veni din urmă, mai ales că agricultura românească are un trend evolutiv fulminant în urma investiţiilor susţinute prin subvenţii şi fonduri europene nerambursabile.

Prejmer 1_b
Constatam, prin peregrinările mele de ziarist agrarian, nevoia de oameni pregătiţi care să lucreze în fermele din ce în ce mai moderne şi mai competitive din ţară. Fiecare fermier are ceva de spus privind, mai ales, lipsa de mecanizatori. Acum le putem spune chiar operatori de utilaje deoarece e nevoie de cunoştinţe în domeniul manevrării device-urilor alături cu îndemânarea de mecanizator.

Prejmer 5_b
Prejmer 4_b
Lume multă şi interesată de viitorul învăţământului preuniversitar agricol
Am asistat la sosirea invitaţilor. Au apărut tineri frumoşi, îmbrăcaţi în costume naţionale, majoritatea aparţinând liceelor pe unde a trecut caravana „Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol”. De la Brăneşti (Ilfov), Fundulea (Călăraşi), Miroslava (Iaşi) şi Ciumbrud (Alba), dar şi de la gazde, liceul din Prejmer. M-a bucurat să constat că preşedintele ASAS, Valeriu Tabără a participat deşi avea un eveniment extrem de important în capitală. Şi a stat până în ultimul minut al evenimentului mergând inclusiv la sediul liceului şi apoi la laboratorul de patiserie al instituţiei de învăţământ. Am văzut implicare, curăţenie, utilaje cu care se lucrează terenul agricol al fermei liceului din Ţara Bârsei, liceu care a împlinit frumoasa vârstă de 57 ani.
Printre invitaţii de seamă l-am zărit pe liderul oierilor de munte, ing. Eugen Gonţea, care a avut un discurs în care a făcut referire la modele de învăţământ agricol precum cel din Austria sau Franţa, ţări în care a fost invitat de nenumărate ori.

Prejmer 3_b
La această a cincea împlinire din proiectul pentru stimularea viitorului agricol al României, iniţiat de Revista FERMA prin Fundaţia Revistei Ferma şi coordonat de colegii noştri Nicoleta Dragomir şi dr.ing. Leonard Constantin Stafie putem spune că sala a fost neîncăpătoare.
Gazda evenimentului a fost directorul Colegiului pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei”, Flavius Mihai Foica. Iar, dincolo de cei numiţi mai sus, i-am văzut şi ascultat pe prof.univ.dr. Neculai Dragomir – Preşedinte ASAS, filiala Timişoara, dr.ing. Adrian Blaj – director general la Institutul de Pajişti Braşov, dr.ing. Sorin Claudiu Chiru – director ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare al Cartofului şi Sfeclei de Zahăr şi, de remarcat, primarul localităţii Prejmer, Şerban Todorică Constantin.

Prejmer 2_b
Din alocuţiunile distinşilor invitaţi am aflat că România a pierdut circa 200 de instituţii de învăţământ preuniversitar agricol. Unităţi care au pierdut atât orientarea agricolă cât şi dotările ori fermele adiacente. Am reţinut că, la Prejmer, primăria a acordat 8 hectare de teren agricol colegiului pentru a planta o livadă în care elevii să poată învăţa practic meseria de horticultor. Sunt semne bune deşi, per ansamblu, putem vorbi, fără să greşim deloc, de un dezastru în învăţământul preuniversitar agricol! Lansăm către Ministerele Educaţiei şi Agriculturii un nou semnal de alarmă pentru a colabora întru elaborarea unei legi, coerentă şi mai ales realistă pentru liceele agricole!

Prejmer 6_b
Totuşi, am participat la trei din cele deja 7 evenimente ale iniţiativei Fundaţiei Ferma şi am simţit dorinţa şi o anumită putere care va declanşa cu certitudine ceva bun!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Prejmer_3_b

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →