3 minute de citit

Internetul lucrurilor. Ce este şi cum te ajută?

Internetul lucrurilor (Internet of things – IoT) este, probabil, tehnologia cu cel mai revoluţionar potenţial şi se referă la o reţea de dispozitive ce pot fi conectate între ele şi/sau la internet, astfel încât să poată stoca şi schimba date, în unele cazuri fără intervenţia unei persoane.

Ca să înţelegeţi mai bine ce este IoT, imaginaţi-vă toţi senzorii şi toate dispozitivele digitale dintr-o fermă conectate între ele. Aceasta înseamnă că toate datele şi informaţiile relevante sunt puse la un loc, unificate automat. Pe baza datelor colectate din fermă (precum conţinutul solului, temperatura şi umiditatea aerului, gradul de infestare a culturilor etc.), utilizând algoritmi ce aplică tehnologii de învăţare automată, pot fi generate automat soluţii care ajută fermierul să ia decizii privind lucrările pe care trebuie să le efectueze şi tehnologiile pe care trebuie să le aplice.
Unele estimări arată că, în acest an, peste 75 de milioane de dispozitive IoT vor fi în funcţiune.

IOT 1_Sursa foto - aranet.com_b

Testat în fermele din România

„Internetul Alimentelor şi al Agriculturii” (Internet of Food & Farm 2020 – IoF2020) îşi propune să transforme Europa în lider în tehnologia internetului lucrurilor (IoT) aplicată în sectorul agroalimentar şi să facă agricultura de precizie o realitate în fermele din Europa.

Proiectul este organizat în jurul a cinci sectoare agricole: culturi arabile, produse lactate, fructe, legume şi carne. În cadrul a 19 studii de caz, se testează şi se demonstrează valoarea soluţiilor oferite de tehnologiile IoT pentru sectorul alimentar şi agricol european. Două dintre aceste studii de caz se derulează în România.

Unul dintre proiecte, derulat în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca, urmăreşte testarea unei reţele de senzori alimentaţi cu energie solară care furnizează fermierilor acces instant la informaţii despre proprietăţile solului şi sănătatea plantelor. Aceşti senzori măsoară parametri precum temperatura, umiditatea, pH-ul sau nutrienţii din sol şi stochează informaţiile în baze de date online, accesibile de pe telefonul mobil.

Cel de-al doilea proiect vizează implementarea unui sistem integrat care monitorizează întregul lanţ de distribuţie a vinurilor şi băuturilor, de la producător la comerciant, prin senzori care înregistrează temperatura, umiditatea şi nivelul de şoc în timpul transportului. La proiect participă peste 120 de parteneri din sectoarele agricol şi IT din 22 de ţări. La fel ca proiectul Smart Agri Hubs, IoF 2020 este coordonat de Universitatea din Wageningen, Olanda, şi este finanţat de Comisia Europeană cu 30 de milioane de euro, prin Programul Orizont 2020 (Horizon 2020).

IOT 2_b

SATELITUL NU MINTE!

Datele satelitare dezvăluie utilizarea ilegală a terenurilor în Ucraina. E vorba de nu mai puţin de 4,3 milioane de hectare de teren. Click AICI şi află ce alte date a mai descoperit studiul realizat de serviciul de agricultură prin satelit EOS Crop Monitoring.

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →