Inteligenţa Artificială a sporit recolta de căpşun - Revista Ferma
3 minute de citit

Inteligenţa Artificială a sporit recolta de căpşun

Trei echipe de producători tradiţionali de căpşune, renumiţi pentru activitatea lor, s-au confruntat cu patru echipe de experţi în AI în cadrul unui concurs organizat într-un complex de sere din provincia Yunnan de Universitatea Agricolă din China împreună cu platforma chineză de comerţ electronic Pinduoduo.

Care sistem de cultură este mai performant?

Scopul concursului a fost acela de a stabili care sistem de cultură este mai performant: cel tradiţional sau cel care beneficiază de tehnologiile bazate pe AI? Startul întrecerii a fost dat anul trecut în luna mai. În primele luni, fermierii tradiţionali şi-au văzut de treabă, folosindu-şi experienţa bogată şi cunoştinţele agricole. Apoi, au intrat în competiţie echipele formate din specialişti în AI, care au folosit dispozitive conectate la internet, echipate cu senzori inteligenţi şi programe care analizează date, serele fiind complet automatizate în sistem digital.

Rezultatul a fost uimitor

În serele automatizate au fost obţinute recolte de căpşune cu 196% mai mari decât în serele unde a fost aplicat sistemul tradiţional de cultură. Mai mult, investiţiile în sistemul de cultură automatizat au fost recuperate mai uşor decât cele făcute în sistemul tradiţional.
Autorităţile chineze se gândesc în prezent să aplice în agricultură pe scară largă tehnologiile bazate pe AI, pentru a face perfomantă activitatea micilor fermieri.

IA si capsunul_b

Tehnologiile digitale sunt viitorul

Rezultatele concursului inedit din provincia Yunnan au atras şi atenţia membrilor Forumului Economic Mondial, care intenţionează să reseteze, post-Covid-19, sistemul economic capitalist, în cadrul căruia agricultura este un domeniul important. Aplicarea tehnologiilor AI ar putea ajuta pentru revizuirea şi eficientizarea sistemelor globale economice şi sociale. Mai ales că fermierii lumii se confruntă cu provocarea de a hrăni încă trei miliarde de oameni până în 2050, fără a avea la dispoziţie terenuri suplimentare, fapt care a crescut presiunea pentru adoptarea mult mai largă a tehnologiilor digitale de ultimă generaţie.

Forţa exemplului

Directorul companiei AgriFutures Australia, John Harvey, a declarat că rezultatul competiţiei organizate în China, căpşune obţinute prin munca oamenilor versus căpşune obţinute în sere automatizate, este un exemplu excelent pentru Australia, pentru a-i ajuta pe fermieri să stabilească ce tehnologii vor oferi cel mai mare beneficiu şi în ce circumstanţe, adică să opteze pentru tipul de muncă performant. „Este timpul să ne gândim la agritech nu ca o tendinţă, ci ca un instrument de afaceri”, a spus el, semnalând, totodată, că, deşi există o mare creştere a investiţiilor de capital în dezvoltarea tehnologiilor agroalimentare, aplicarea acestor rezultate în ferme nu înregistrează acelaşi ritm. „Adevărul este că tehnologia dezvoltată până acum poate aduce beneficii tangibile unei ferme”, a mai spus Harvey.

Click AICI şi vezi ce spune unul dintre participanţii la competiţia inedită din provincia Yunnan!
un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →