O soluţie tehnică deosebit de eficientă pentru reducerea cantităţii de inputuri pesticide utilizate o reprezintă purificarea apei utilizată în programele fitosanitare.
Soluţia tehnică HYDRO-AFE pentru reducerea dozelor de pesticide
„Apa pentru tratamente conţine minerale şi are pH incompatibil cu substanţele active ale materialelor fitosanitare, care sunt astfel degradate rapid prin precipitare şi hidroliză. Din aceste motive, pentru creşterea eficienţei substanţelor folosite în tratamentul fitosanitar al culturilor agricole se recomandă utilizarea unei ape curate şi cu pH neutru sau chiar acid. Soluţia tehnică HYDRO-AFE implementată cu succes în Insula Mare a Brăilei constă în înfiinţarea de staţii de tratare a apei. Cu ajutorul acestora se realizează: o filtrare fizică prin care se reţin particulele solide în suspensie (nămol, nisip de nămol etc.); o demineralizare cu ajutorul unui mediu filtrant special, respectiv o raşină de înaltă calitate tehnică, dar şi corectarea pH ului în funcţie de substanţa activă din tratamentul ce urmează a fi aplicat”, a explicat inginerul Gabriel Novac, consilier tehnic al Agricost.
Această soluţie tehnică de lucru poate aduce economii importante de substanţe pesticide între 25 şi 40% şi o reducere importantă a poluării plantelor şi mediului.
Spre exemplu, efectul tehnic al dozei de 2,0 l/ha Roundop Ready în apa netratată este obţinut la 1,4 l/ha în cazul apei tratate şi cu pH-ul de 2,5.
Soluţia tehnică HYDRO-AFE este implementată de aproximativ doi ani în toate cele 30 de ferme agricole din incinta îndiguită a Insulei Mari a Brăilei.
Starea de vegetaţie a culturilor „văzută” din satelit
De asemenea, SC Agricost SA Brăila are în derulare două noi programe inovatoare ale tehnologiei de vârf. Primul vizeză monitorizarea indicilor de vegetaţie ai culturilor agricole prin imagini satelitare, acoperindu-se astfel întreaga suprafaţă a celor 630 de sole, iar al doilea este un program de fertilizare cu rata variabilă, materializat în teren cu ajutorul sprayere-lor marca John Deere. Acestea utilizează stick-uri de memorie în care sunt introduse hărţile cu situaţia cartării elemenelor nutritive din sol (azot, fosfor, potasiu…), valori grupate în trei ipostaze: slab, mediu şi bine aprovizionat.